Tutkimus markkinoinnin oppiaineessa

Turun kauppakorkeakoulun strategisen vision mukaisesti oppiaineemme kaiken tutkimuksen tarkoitus on edistää kestävää liiketoimintaa ja ennakointia. Tutkimuksemme tarjoaa näkökulmia markkinoinnin ajankohtaisiin ja perustavanlaatuisiin kysymyksiin, erityisesti koskien asiakaskokemusten johtamista, markkinamuokkausta sekä kuluttamisen ja markkinoinnin logiikoita. Tutkimuksellisesti olemme vahvoja varsinkin yritysten välisen markkinoinnin (B2B) sekä palvelujen tutkimuksessa.

Strategisena liiketoimintafunktiona markkinointi pyrkii luomaan arvoa organisaatioiden asiakkaille ja muille sidosryhmille, mikä käytännössä johtaa kannattavuuden, tuottavuuden ja kilpailukyvyn paranemiseen. Tämä vastavuoroinen arvonluonti vahvistaa lisäksi niin yksilöiden kuin koko yhteiskunnankin hyvinvointia. Nykyaikaisilla palvelullistuneilla ja erikoistuneilla markkinoilla arvonluonti on yhä monimutkaisempi prosessi ja vaatii entistä useampien tahojen yhteistyötä.

Markkinoinnin tutkimus Turun kauppakorkeakoulussa tähtää relevantin tieteellisen ja käytännöllisen tutkimustiedon tuottamiseen, ja se on organisoitunut neljän ydinteeman ympärille.

B2B-markkinointi, markkinamuokkaus ja verkostot

Tutkimuksemme B2B-markkinoinnin alueella keskittyy ajankohtaisiin ja merkittäviin aiheisiin, jotka liittyvät yritysten ja muiden organisaatioiden markkinointistrategioihin liiketoimintamarkkinoilla. Tavoitteemme on syventää ymmärrystä B2B-markkinoinnin dynaamisesta kentästä, erityisesti siitä, miten yritykset luovat arvoa asiakkailleen ja muokkaavat markkinoita yhdessä muiden toimijoiden kanssa digitalisaation, ilmastonmuutoksen ja poliittisen epävarmuuden aikakaudella. Tutkimuksemme kattaa muun muassa asiakasarvopohjaisia markkinointi- ja myyntistrategioita, uusia myynnin ja asiakasvuorovaikutuksen lähestymistapoja, markkinainnovaatiota ja -visiointia sekä kestävyysmuutoksen vaikutuksia liiketoiminnassa. Tekemämme tutkimus pohjautuu asiantuntemukseemme liiketoimintasuhteista ja -verkostoista, asiakasarvon luomisesta, palvelulähtöisestä ajattelusta sekä digitaalisesta transformaatiosta. Sovellamme B2B-markkinoinnin tutkimuksessamme monipuolisesti erilaisia teoreettisia lähestymistapoja ja käytämme laajasti sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimuksemme tukee yliopiston ja Turun kauppakorkeakoulun strategisia tavoitteita, jotka keskittyvät vihreään ja digitaaliseen muutokseen sekä liiketoiminnan kehittämiseen kohti kestävämpiä tulevaisuuksia.

Lisätiedot: Aino Halinen-Kaila ja Harri Terho

Asiakaskokemuksen johtaminen

Asiakaskokemuksen johtamiseen liittyvä tutkimuksemme tarkastelee kokemuksen käsitettä, joka on keskeinen markkinoinnin ja palvelututkimuksen kentille. Tutkimusalueella on käynnissä useita postdoc- ja väitöskirjahankkeita sekä kansainvälisiä ja kansallisia yhteistyöprojekteja, joissa tutkitaan kokemuksia eri näkökulmista. Monet hankkeistamme tutkivat, miten asiakaskokemusten johtamisen avulla voidaan uudistaa liiketoimintaa ja edistää hyvinvointia. Toivotut vaikutukset liittyvät kestävään kehitykseen (kiertotalous, liikenne), yksilölliseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin (terveydenhoito, liikunta) sekä positiivisiin liiketoimintavaikutuksiin (palveluinnovaatiot, uudet liiketoimintamahdollisuudet, asiakaskokemusten johtamisen vaikuttavuus ja asiakaskokemusten käsitteen soveltaminen).

Lisätiedot: Elina Jaakkola, Harri Terho, Ekaterina Panina ja Leila Hurmerinta

Kuluttamisen ja markkinoinnin logiikat

Kuluttamisen ja markkinoinnin logiikkojen fokusalueella tutkimme, kuinka mainitut logiikat ulottuvat nyky-yhteiskunnassa kauas perinteisten kaupallisten kontekstien ulkopuolelle. Markkinoinnillistuneessa yhteiskunnassa lähestulkoon kaikki toimijat harjoittavat jonkinasteista markkinointia ja miltei kaikki inhimillinen aktiivisuus voidaan tulkita kuluttamiseksi. Tutkimuksemme analysoi tätä kehitystä kriittisistä näkökulmista ja tuo esille sen vaikutuksia kuluttajille, yrityksille ja koko yhteiskunnalle. Fokusalueen tarkoituksena on ottaa pelkkää manageriaalista perspektiiviä laajempia katsantokantoja. Tutkimusaiheet ovat monipuolisia, mutta kytkeytyvät pääasiassa kuluttajamarkkinointiin (B2C), esimerkiksi kuluttajatutkimukseen, markkinointiviestintään sekä kuluttajamarkkinoinnin käsitteellis-historialliseen kehitykseen.

Lisätiedot: Rami Olkkonen, Samuel Piha ja Leila Hurmerinta

Tutkimusmenetelmät ja käsitteelliset työkalut

Kolmen sisällöllisen fokusalueemme lisäksi yksikössämme on pitkäaikainen traditio tutkimusmenetelmien ja käsitteellisten työkalujen kehittämisessä. Olemme erityisen vahvoja laadullisissa menetelmissä (esim. tapaustutkimus, mixed method -tutkimus, prosessitutkimus) mutta myös käsitteellisessä tutkimuksessa, liittyen esimerkiksi tutkimusparadigmojen välisiin yhteyksiin, teoreettiseen tutkimukseen sekä teorioiden tieteenrajat ylittävään käyttöön. Menetelmällis-käsitteellisen ammattitaitomme hengessä olemme hyvin avoimia uudenlaisten menetelmien soveltamiselle, mikä tällä hetkellä ilmenee esimerkiksi tulevaisuudentutkimuksen metodien käyttönä tutkimushankkeissamme.

Projekteja

Markkinoinnin tuoreimpia julkaisuja