Suomen kielen opiskelumahdollisuudet keskitaitotasolla ja sitä ylemmällä tasolla oleville (B1+) opiskelijoille

Osaatko suomea jo hyvin, mutta kaipaat lisätukea esimerkiksi akateemisten tekstien kirjoittamiseen suomeksi? Onko ensikielesi muu kuin suomi, mutta olet käynyt koulua suomeksi tai opiskellut suomea esimerkiksi BA-tutkinnossa ulkomailla?

Turun yliopisto tarjoaa laadukkaat ja innostavat suomen kielen opiskelumahdollisuudet kielitaidon kehittämiseksi myös B1-tasolta ylöspäin!

Kielitaidon tasot. Perustason kielenkäyttäjä, tasoA1, Yki-taso 1: Ymmärtää ja käyttää tuttuja jokapäiväisiä ilmauksia ja hyvin perustason fraaseja. Osaa esitellä itsensä ja toisia sekä kysyä ja vastata kysymyksiin henkilökohtaisista tiedoista. Pystyy käymään yksinkertaisia keskusteluja, jos toinen henkilö puhuu hitaasti ja selvästi ja on valmis auttamaan. Taso A2, Yki-taso 2: Ymmärtää lauseita ja usein käytettyjä ilmauksia, jotka liittyvät tavallisimpiin arkipäivän tarpeisiin: kaikkein keskeisin häntä itseään ja perhettä koskeva tieto, ostosten teko, paikallistieto, työ. Pystyy viestimään yksinkertaisissa tehtävissä tutuista aiheista. Itsenäinen kielenkäyttäjä taso B1 ja Yki-taso 3: Ymmärtää pääkohdat selkeistä yleiskielisistä viesteistä, joita esiintyy usein esimerkiksi työssä, koulussa ja vapaa-aikana.  Pystyy tuottamaan yksinkertaista, johdonmukaista tekstiä tutuista tai itseään kiinnostavista aiheista. Pystyy kuvaamaan kokemuksia ja tapahtumia, toiveita ja unelmia ja esittämään mielipiteensä. Taso B2 ja Yki-taso 4: Ymmärtää pääajatukset konkreetteja ja abstrakteja aiheita käsittelevistä monitahoisista teksteistä, myös oman erityisalansa käsittelystä. Pystyy säännölliseen vuorovaikutukseen syntyperäisten kanssa ilman että se vaatii kummaltakaan osapuolelta ponnisteluja. Taso C1 ja yki-taso 5: Ymmärtää erityyppisiä vaativia tekstejä ja tunnistaa piilomerkityksiä. Pystyy esittämään ajatuksiaan sujuvasti ja spontaanisti ilman havaittavia vaikeuksia ilmausten löytämisessä. Käyttää kieltä joustavasti ja tehokkaasti sekä sosiaalisiin että myös opintoihin ja ammattiin liittyviin tarkoituksiin. Taso C2 ja yki-taso 6: Ymmärtää kaikenlaista puhuttua ja kirjoitettua kieltä. Pystyy ilmaisemaan ajatuksiaan spontaanisti, erittäin sujuvasti ja täsmällisesti. Erottaa merkitysvivahteet vaativissakin tilanteissa.
YKI on lyhennelmä Yleisestä kielitutkinnosta. Se on standardoitu kielitaidon testi Suomessa.  Sen tarkoituksena on arvioida ja todentaa aikuisten kielitaitoa eri kielissä, mukaan lukien suomi ja ruotsi. Eurooppalaisen viitekehyksen taso B1 vastaa tasoa 3 YKI-testissä. Tämä on usein vaadittu taso esimerkiksi tietyissä työpaikoissa tai Suomen kansalaisuutta haettaessa.

Voit testata suomen kielen taitosi tekemällä taitotasotestin Kielibuustin sivuilla. Kielibuustin sivuilta löytyy myös lisää tietoa Eurooppalaisesta viitekehyksestä ja kielitaitotaisoista.

Suomen kielen ja kulttuurin sivuaineopinnoissa (ei-äidinkielisille) voit harjoitella muun muassa suullista vuorovaikutusta ja asiatekstien kirjoittamista sekä saada tukea suomenkielisen opinnäytetyön kirjoittamiseen.

Suomen ja sukukielten maisteriohjelmassa pääset syventämään suomen kielen teoreettista ja käytännön tietoa. Maisteriohjelman kohderyhmänä ovat ei-äidinkieliset, kandidaatintutkinnon ulkomailla tai Suomessa suorittaneet suomen kielen ja muiden suomalais-ugrilaisten kielten opiskelijat. Ohjelman pääasiallinen opetuskieli on suomi.

Tukea kieliopintoihin voit saada myös SIMHE-palveluista (Supporting Immigrants in Higher Education). Turun yliopisto SIMHE-palvelut tarjoaa koulutus- ja uraohjausta maahanmuuttajien korkeakoulutukseen, tutkintojen tunnustamiseen ja työelämään liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi SIMHE-palveluihin kuuluu suomen kielen pienryhmä- ja yksilöopetusta sekä työhaku- ja kielitutkintovalmennuksia suomeksi.

Voit myös varata ajan SIMHE-ohjaukseen ASIO-ajanvarauskalenterista. Myös korkeakoulutetut ja korkeakoulukelpoiset puolisot voivat saada SIMHE-ohjausta. 

Tutustu myös alempaa sivulta löytyviin yliopiston ja Turun kaupungin tarjoamiin vapaa-ajan suomenoppimismahdollisuuksiin! Ehkä haluat harjoitella suomea kieli-illoissa tai löytää turkulaisen ystävän?

Vapaa-ajan suomen kielen opiskelumahdollisuuksia

Kieli- ja kulttuuritandem

Tandem-opinnoissa saat pariksesi äidinkielisen suomenpuhujan. Lue lisää kieli- ja kulttuuritandemista opinto-oppaasta.

Kansainväliset kieli-illat

Kieli-illat tarjoavat mahdollisuuden tutustua kansainvälisiin opiskelijoihin ja henkilökuntaan sekä uusiin kieliin ja kulttuureihin. Uusien ryhmien aloitustapaamiset ovat aina lukukausien alussa syys- ja tammikuussa. Kieli-iltojen Moodle-sivulta (vaatii kirjautumisen) löydät myös lisää tietoa.

Kielikaveri

Jätä vapaamuotoinen hakemus Kielikaverien Moodle-sivulle (vaatii kirjautumisen) ja etsi itsellesi kielikaveri suomen (tai jonkin muun kielen opiskeluun)!

Turun kaupungin ystävätoiminta

Turun kaupunki järjestää kansainvälistä ystäväpalvelua, jonka kautta voit tavata turkulaisen uuden ystävän. Uudet haut järjestetään lukukausien vaihteissa joulu-tammikuussa ja elo-syyskuussa.

Tutkinnon jälkeiset täydennysopinnot

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus jatkaa suomen kielen opintojasi Turun yliopistossa vielä kahden vuoden ajan maksutta. Lue lisää tutkinnon täydentämisestä täältä ja ilmoittaudu valmistuttuasi tutkinnon jälkeisiin täydennysopintoihin!