Lisensiaatintutkinto matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa

Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa on mahdollista tehdä luonnontieteellisen alan filosofian lisensiaatintutkinto.

Lisensiaatintutkinnon opiskeluoikeuden hakeminen

Hakeminen

Lisensiaattitutkinnon opiskeluoikeutta voivat hakea henkilöt, jotka täyttävät yliopistolaissa (558/2009, 37§) tieteelllisen jatkotutkinnon suorittamiselle määritellyt kelpoisuusehdot. Arviointi- ja valintaperusteina sovelletaan tohtoritutkinnon suoritusoikeuden arvioinnin valintakriteerejä soveltuvin osin.

Hakuaikaa ei ole. Lisensiaatintutkinnon opiskeluoikeutta haetaan tiedekunnasta. Lisensiaattitutkinnon suoritusoikeutta haetaan täyttämällä hakemus ja liittämällä siihen alla mainitut liitteet:

  • Hakemus
  • Ohjaussuunnitelma sisältäen opinto-, rahoitus ja ajoitussuunnitelman 
  • Supervision plan for the licentiate degree including study, funding and time plans.
  • Tutkimussuunnitelma
  • Motivaatiokirje, jossa pitää selvittää, miksi hakee lisensiaatintutkinnon opiskeluoikeutta eikä hae tohtoritutkinnon opiskeluoikeutta.
  • Hakijan jatko-opintokelpoisuuden osoittavan tutkinnon tutkintotodistus ja opintorekisteriote. Hakemukseen nämä liitetään skannattuina kopioina. Jos opiskeluoikeus hyväksytään, niin alkuperäinen todistus ja opintorekisteriote täytyy käydä näyttämässä Turun yliopistossa tai toimittaa viralliset oikeaksitodistetut kopiot ennen kuin opiskeluoikeutta voidaan lopullisesti myöntää. Turun yliopisto tarkistaa niiden tutkintojen oikeellisuuden, joiden perusteella jatko-opiskeluoikeutta haetaan. Hakijalle lähetetään ohjeet henkilökohtaisesti todistusten toimittamisesta.
Ohjaajat ja valvoja

Hyväksyttävä hakemus edellyttää, että hakija on ennen hakemistaan sopinut ohjausjärjestelyistä vähintään kahden ohjaajan kanssa. Pääohjaajan tulee olla professori (apulaisprofessori tai professori) tai dosentti ja työsuhteessa Turun yliopistoon. Toisen ohjaajan tulee olla tohtorin tutkinnon suorittanut. Poikkeustapauksessa pääohjaajaksi voidaan nimetä henkilö, jolla ei ole työsuhdetta Turun yliopistoon. Tällöin edellytetään, että pääohjaaja on Turun yliopiston dosentti ja jatko-opiskelijalle nimetään myös toinen ohjaaja, jolla on työsuhde Turun yliopistoon. Lisenssiaattitutkinnon opiskeluoikeutta hakevan tulee lisäksi sopia valvojan tehtävästä matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkimusalaa edustavan professorin kanssa.

Päätös

Tiedekunnan jatkokoulutuksesta vastaava varadekaani tekee päätöksen opiskeluoikeudesta. Päätöksestä ilmoitetaan hakijalle henkilökohtaisesti.

Lisensiaatintutkinnon suorittaminen

Tutkinnon rakenne

Opinto-opas

Lisensiaatintutkinnon rakenne

  • Lisensiaatintutkielma 110 op
  • Jatko-opinnot 40 op
    • Tieteenalakohtaiset opinnot 20-36 op
    • Yleiset asiantuntijuutta kehittävät opinnot 4-20 op

Opintojen on muodostettava hyväksyttävä tutkimusalan opintoja ja tutkimustyötä tukeva kokonaisuus ja niiden tulee antaa valmiuksia tutkijan tehtäviin ja muihin vaativiin asiantuntijatehtäviin. Opintojen rakenteesta määrätään tiedekunnan opetussuunnitelmassa. Tutkimusetiikka on pakollinen suoritus kaikissa lisensiaatintutkinnoissa. Jatko-opintoihin ei voi sisällyttää ylempään korkeakoulututkintoon sisällytettyjä opintoja. Sääntö koskee 1.8.2009 jälkeen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita.

Kaikissa jatkotutkinnoissa noudatetaan 40 opintopisteen tutkintovaatimuksia, jotka ovat olleet voimassa 1.8.2018 lähtien. Jatko-opiskelija voi suorittaa tutkinnon 2018-2020 tai tämän jälkeen hyväksyttyjen tutkintovaatimusten mukaan kuitenkin niin, että jatko-opiskelija ei voi noudattaa tutkintovaatimuksia, jotka olivat voimassa ennen kuin hän on saanut jatkotutkinnon suoritusoikeuden.

Tavoitteena on, että lisensiaatintutkinto voidaan täysipäiväisesti opiskellen suorittaa kahdessa ja puolessa vuodessa.

Ohjaussuunnitelman päivittäminen

Hyväksytyn lisensiaattitutkinnon opiskeluoikeuden ohjaussuunnitelman päivittäminen

Lomakkeen liitteenä toimitetaan vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma.

Täytetty ja allekirjoitettu (opiskelija, ohjaajat ja valvoja) lomake toimitetaan tiedekunnan koulutuspäällikölle: sci-docstudies@utu.fi

Tiedekunta ilmoittaa opiskelijalle, ohjaajille ja valvojalle sähköpostitse päätöksestä.

Lisensiaatintutkielma

Lisensiaatin tutkintoon kuuluu osana lisensiaatintutkimus, jossa opiskelija osoittaa hyvää perehtyneisyyttä tutkimusalaansa sekä valmiutta itsenäisesti ja kriittisesti soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä. Lisensiaatintutkimukseksi voidaan hyväksyä myös tieteellisistä julkaisuista ja niiden pohjalta laaditusta katsauksesta (jossa esitetään tutkimuksen tavoitteet, menetelmät ja tulokset sekä niiden tarkastelu) muodostuva kokonaisuus. Julkaisut voivat olla yhteisjulkaisuja, jolloin väittelijän itsenäinen panos varmistetaan erillisellä selvityksellä. Lisensiaatintutkimus voi sisältää myös julkaistavaksi tarkoitettuja käsikirjoituksia. (Valtioneuvoston asetus yliopistojen tutkinnoista 794/2004, 23 §)

Opintosuoritusten rekisteröinti
  • Lisensiaattitutkintoon suoritettavien kurssien opintosuoritukset rekisteröidään opintorekisteriin normaalien käytäntöjen mukaisesti kurssin pitäjän toimesta. 
  • Tutkintoon liitettävien ei-kurssimaisten jatko-opintojen kirjausta anotaan lomakkeella. Esimerkkejä erikseen anottavista suorituksista ovat mm. posteri/puhe konferenssissa ja opettaminen.
Opinnot muissa suomalaisissa yliopistoissa (JOO)

Lisensiaattiopiskelijan on mahdollista suorittaa muissa suomalaisissa yliopistoissa sellaisia opintojaksoja, joita vastaavia Turun yliopistossa ei tarjota. Opintojakson suorittaminen toisessa yliopistossa edellyttää joustavan opinto-oikeuden hakua. Kohdeyliopisto määrää joustavan opinto-oikeuden hakutavan.

  1. Jos kohdeyliopistosi on Åbo Akademi, hae opinto-oikeutta sähköisellä lomakkeella: Sähköinen lomake joustavan opinto-oikeuden hakemiseksi Åbo Akademista.
  2. Jos kohdeyliopistosi on jokin muu suomalainen korkeakoulu, tarkista hakuohjeet kyseisen korkeakoulun nettisivuilta.
    • Jos korkeakoulussa on käytössä paperinen hakulomake, löydät sen sivulta: https://wiki.eduuni.fi/display/Ristiinopiskelupalvelu/Paperinen+hakulomake. Täytettyäsi ja allekirjoitettuasi lomakkeen toimita se sähköpostilla osoitteesen sci-docstudies@@utu.fi.
    • Jos korkeakoulussa on käytössä jokin muu hakukäytäntö, toimi korkeakoulun ohjeistuksen mukaisesti. Muista pyytää hakemuksellesi puolto koulutuspäällikkö Sanna Rannolta. Jos puoltoa ei ole pyydetty,  kohdekorkeakoulu ei voi käsitellä hakemustasi.

Joustavan opinto-oikeuden saaminen edellyttää:

  • Opintojakso sisältyy jatko-opiskelijan hyväksyttyyn opintosuunnitelmaan. Opintojaksosta on siis keskusteltu ohjaajan kanssa ja sen on todettu sopivan jatko-opintokokonaisuuteen.
  • Vastaavaa opintojaksoa ei opeteta Turun yliopistossa.
  • Opintojakso sisältyy jatko-opintosuunnitelmassa minimiopintomäärään (40 op).
  • Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan puolesta virallisen puollon lisensiaattitutkinto-opiskelijan joustavan opinto-oikeuden hakemukselle antaa koulutuspäällikkö Sanna Ranto.

Jos lisensiaattiopiskelija haluaa hakea joustavaa opinto-oikeutta opintojaksolle, joka ei vielä sisälly hänen henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa (HOPS), niin hänen pitää ensin päivittää opintosuunnitelmansa. Henkilökohtainen opintosuunnitelma päivitetään Peppi-järjestelmässä. Kun olet päivittänyt suunnitelmasi ja tarvitset sille hyväksyntää ole yhteydessä koulutuspäällikkö Sanna Rantoon. Jos haet joustavaa opinto-oikeutta Åbo Akademista, ei ole välttämätöntä päivittää hopsiasi ennen hakemuksen tekemistä.

Opintojakson rekisteröinti opintorekisteriin

Kun olet suorittanut opintojakson toisessa suomalaisessa yliopistossa (koskee myös Åbo Akademia), niin ano suorituksen kirjausta sähköisellä lomakkeella.  Liitä anomukseesi toisen yliopiston opintorekisteriote, josta selviää hyväksytty suoritus.

Tutkinnon valmistuminen

Lisensiaattitutkimuksen tarkastaminen

Tarkastajien nimittäminen

Dekaani nimeää lisensiaatintutkimukselle valvojan esityksestä vähintään kaksi tarkastajaa. Lisensiaatintutkimuksen tarkastajista yhden tulee edustaa sitä laitosta, johon tutkinnon suorittajan tutkimusala kuuluu. Toisen tarkastajan tulee olla oman yliopiston ulkopuolelta. Tarkastajilla tulee olla dosentin pätevyys tai vastaavat tieteelliset ansiot.
Tiedekunta lähettää tarkastajille tiedon nimeämisestä, toimintaohjeet sekä mahdollisen yhteisjulkaisuselvityksen.
Jatko-opintojen ohjaaja, valvoja, opinnäytteeseen sisältyvän yhteisjulkaisun tekijä tai seurantaryhmän jäsen ei voi toimia tarkastajana. Tarkastajien valinnassa ja opinnäytteen tarkastamisessa ja hyväksymisessä on otettava huomioon hallintolain (434/03) 28 § esteellisyysperusteet.

Jatkokoulutettavan ohjaaja tekee esityksen lisensiaattitutkimuksen tarkastajista. Esitys käy sähköisesti hyväksyttävänä jatkokoulutettavalla ja valvojalla. Tarkastajat nimittää tiedekunnan dekaani. Dekaanin päätöksestä tiedotetaan sähköpostitse.
 
Lomake tarkastajien nimittämiseen (huom. lomake on ensisijaisesti suunniteltu väitöskirjan esitarkastajien nimeämiseen, mutta sitä käytetään lisensiaattitutkielman tarkastajien nimittämisessä soveltuvasti).
 
Vaadittu liite
  • Ohjaaja liittää tarkastaja-esitykseen allekirjoitetun todistuksen työn tarkastuksesta Turnitin-plagiaatintunnistusjärjestelmällä.

Lisensiaattitutkielman käsikirjoituksen toimittaminen

  • Jatkokoulutettava toimittaa lisensiaattitutkielmansa tiedekuntaan käyttäen sähköistä lomaketta (huom. lomake on ensisijaisesti suunniteltu väitöskirjan toimittamiseen, mutta sitä käytetään lisensiaattitutkielman toimittamisessa soveltuvasti).

  • Jos lisensiaatitutkielma perustuu yhteisjulkaisuihin, liitteenä tulee olla ohjaajien, valvojan ja opiskelijan allekirjoittama lausunto, josta käy ilmi tekijän panos  lisensiaatintutkimuksen toteutuksessa. Lausuntoon pitää kirjata julkaisujen viitetiedot (julkaisun nimi, kaikki kirjoittajat sekä julkaisufoorumi tai merkintä, jos kyseessä on käsikirjoitus). Jos tarkastajat eivät ymmärrä suomea, tulee lausunnon olla englanninkielinen.

  • Jos lisensiaattityöhön kuuluu julkaisematon artikkeli, niin opiskelijan tulee pyytää lupa artikkelin käyttöön tutkielmassaan kaikilta artikkelin kirjoittajilta. Luvat voi kerätä sähköpostilla.

Opintokokonaisuuden hyväksyminen

Lisensiaatintutkintoon kuuluu 40 opintopisteitä jatko-opintoja. Jatko-opintokokonaisuus tulee olla suoritettu ja valvojan tulee se hyväksyä ennen kuin lisensiaattitutkinnon hyväksymistä käsitellään tiedekunnan johtokunnassa.

Kokonaisuusmerkintää anotaan lomakkeella.

Lomake tulee palauttaa allekirjoitettuna ja skannattuna osoitteeseen: sci-docstudies@utu.fi.

 

Lisensiaatintutkielman julkaiseminen

Lisensiaatintutkielma julkaistaan sen jälkeen, kun tarkastajien positiiviset lausunnot ovat saapuneet. Työ julkaistaan Turun yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa UTUPub.

  • Lisensiaattityön tekijä täyttää sähköisen julkaisemisen julkaisusopimuksen: Sopimus teoksen julkaisemisesta Turun yliopiston julkaisuarkistossa. Tekijä toimittaa täyttämänsä sopimuksen tiedekuntaan sci-docstudies@utu.fi, tiedekunnan koulutuspäällikkö allekirjoittaa sopimuksen tiedekunnan puolesta.
  • Tekijä toimittaa valmiin työn pdf-muotoisena tiedostona kirjastoon julkaisut@utu.fi
  • Lisäksi tekijä toimittaa Feeniks-kirjastoon kaksi kappaletta kartonkikansin tai läpinäkyvällä muovikannella varustettua niitattua paperikopiota työn arkistointia varten.
Lisensiaatintutkimuksen hyväksyminen

Tiedekunnan johtokunta päättää lisensiaatintutkimuksen hyväksymisestä. Lisensiaatintutkimus arvostellaan asteikolla hyväksytty tai hylätty. Lisensiaatintutkimus hyväksytään tarkastajien lausuntojen perusteella.

ARVOSTELUPERUSTEET

Lisensiaatintutkimusta arvosteltaessa on otettava huomioon ainakin seuraavat seikat:

  • tutkimusasetelman merkittävyys, omaperäisyys tai uutuus suhteessa muuhun asianomaisella alalla suoritettuun ja meneillään olevaan tutkimukseen
  • valittujen tutkimusmenetelmien perustelu, menetelmien käytön omaperäisyys ja uusien menetelmien kehittely
  • saatujen tulosten laatu, vaikuttavuus sekä teoreettinen tai käytännöllinen merkitys
  • työn osoittama perehtyneisyys asianomaiseen tutkimusalaan ja kyky tarkastella omaa ja muuta tutkimusta kriittisesti
  • esityksen johdonmukaisuus ja selkeys ja muut tyyliseikat


ARVOSTELUN OIKAISEMINEN

Asianosainen voi tehdä tiedekunnan johtokunnalle oikaisupyynnön  lisensiaatintutkimuksen arvostelusta 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksi saamisesta.

Muita asioita

Passiivirekisteri

Tiedekunnan tarkentavat ohjeet

Asiaan liittyviin tiedusteluihin vastaa koulutuspäällikkö Sanna Ranto.  

Ennen anomuksen toimittamista opiskelijan on oltava yhteydessä ohjaajaansa ja valvojaansa. Anomuksessa tulee olla:

  • Täytettynä ja allekirjoitettuna passiivisen opiskeluoikeuden aktivointilomake.
  • Täytetty ja allekirjoitettu ohjaussuunnitelma
    • Kaikkien ohjaajien ja valvojan allekirjoitus tarvitaan.
    • Sisältää henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) päivityksen.
  • Päivitetty tutkimussuunnitelma, josta ilmenee, mitä työssä tähän mennessä on tehty ja miten työtä aiotaan tästä eteenpäin jatkaa. Lisäksi suunnitelmassa tulee olla kuvattuna aikataulu työn suunnitellusta valmistumisesta. 

Anomus toimitetaan osoitteeseen: sci-docstudies@utu.fi

 

Päätöksenteko

Passiivirekisteriin siirretyn opiskeluoikeuden aktivoimista koskevat anomukset käsittelee koulutuspäällikkö ja varadekaani. Tiedekunta tekee päätöksen opiskeluoikeuden aktivoimisesta kuultuaan asianomaista laitosta.

Päätöstä tehdessä punnitaan hakemuksessa esitetyn suunnitelman toteutuskelpoisuus ja laitoksen resurssit ohjaukseen. 
 

Kielteinen päätös

Mikäli tiedekunta tekee edellä kuvatuista syistä kielteisen päätöksen ja opiskeluoikeutta ei aktivoida, voi opiskelija anoa opiskeluoikeuden aktivointia seuraavan kerran aikaisintaan vuoden kuluttua.