Tutkimus Saaristomeren tutkimuslaitoksella
Saaristomeren ja Itämeren alueen tutkimusta.
Tutkimus- ja opetustoimintamme keskittyy Saaristomeren ja Itämeren alueen monitieteelliseen tutkimukseen. Kansainvälisestikin arvostetun tutkimustyön keskiössä ovat meriympäristön pitkäaikaisseuranta ja siihen liittyvät mallinnukset.
Meren lisäksi Seilissä on tutkittu mm. puutiaisia eli punkkeja. Eri alojen tutkijat ovat kartoittaneet muun muassa punkkien levinneisyyttä, elinoloja ja niiden levittämiä taudinaiheuttajia, esiintymistä isäntäeläimissä sekä puutiaisissa elävää loislajia.
Nanomuovilaboratoriossa tutkimme nanomuovien esiintyvyyttä vesistöissä, erityisesti Saaristomerellä. Lisäksi olemme seuranneet vuosittain mikromuovien sedimentaatiota Halikonlahdella jo kuuden vuoden ajan.
Saaristomeren tutkimuslaitos on osa valtakunnallista (FINMARI), sekä eurooppalaista (EMBRC) merentutkimuksen infrastruktuuria. Vierailijoille tarjoamme tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluita. Seilissä työskentelevien tutkijoiden käytössä on muun muassa laboratoriotiloja, jotka soveltuvat merentutkimuksessa tarvittaviin menetelmiin, sekä varsinaiseen merellä tapahtuvaan tutkimukseen liittyvää kalustoa (veneet, tutkimusalus, erilaisia näytteenottoon ja mittaukseen tarkoitettua laitteistoa). Asema on auki ympäri vuoden.
Saaristomeren tutkimuslaitos on toiminut Seilin saarella vuodesta 1964 alkaen, mutta saaren värikäs historia ulottuu paljon kauemmaksi aina pronssikauteen saakka. Seilin ainutlaatuisen luonnon, kulttuuriperinnön ja pitkän historian ansiosta yhteiskuntien, historian ja kulttuurin tutkimuksella on merkittävä osuus tutkimuslaitoksen toiminnassa. Saaren monipuolisuus tarjoaa hyvät edellytykset monitieteiselle tutkimukselle.
Ajantasaista lisätietoa tutkimuksesta ja palveluista laitoksen kotisivuilla (utu.fi/seili).