Keskuksemme on mukana useissa erilaisissa tutkimus- ja kehityshankkeissa, jotka liittyvät ruokaan, ravitsemukseen, terveyteen, kestävään kehitykseen ja ruokaketjun kehittämiseen. Tutustu hankkeisiin tarkemmin alla!
BIODIFUL-konsortion tieteellinen ja yhteiskunnallinen tavoite on tukea ja mahdollistaa muutosta kohti luonnon monimuotoisuutta kunnioittavaa johtajuutta sekä yksilö-, organisaatio- että yhteiskuntatasoilla. Hankkeessa keskitytään erityisesti ruokajärjestelmään ja luonnon virkistyskäyttöön.
Yhteyshenkilö: Saska Tuomasjukka, saska.tuomasjukka@utu.fi
Kalalla ja kaikilla sen osilla - mukaan lukien suomut, nahka, pää, ruodot ja sisäelimet - on potentiaalia erilaisten tuotteiden raaka-aineiksi. Blue Products 3.0 innovaatio-ohjelmassa satsataan nyt uusien prosessien ja tuotteiden kehittämiseen jotta silakan, muiden vähempiarvoisten kalojen ja sivuvirtojen käyttämättä jäänyt potentiaali voidaan saavuttaa. Tavoitteena on koko kalan hyödyntäminen korkea-arvoisempien tuotteiden valmistamiseksi ja sen myötä alan kannattavuuden parantaminen.
Aiempina ohjelmavuosina syntynyt elintarviketeknologian ja kuluttajatutkimuksen alan tutkijoiden yhteistyöverkko tarjoaa vahvan pohjan uuden työn jatkolle. Tutkimusyhteistyön tuloksena on syntynyt uutta tietoa potentaalisista uusista tuotteista ja tuotantoteknologioista, joita on siirretty yritysten käyttöön. Puhidstamattomasta pikkukalasta valmistettu korkealaatuinen nyhtökala herätti aikaisemmin mielenkiinto niin yrityksissä, mediassa kuin laajemminkin. Uusien marinointi- ja käymismenetelmien kehittäminen johtivat uusiin maukkaisiin kalatuotteisiin. Suomuista valmistettiin mautonta ja hajutonta liivatetta. Lisäksi saatiin lupavia tuloksia kalojen nahkan ja pään sopivuudesta proteiinin valmistukseen.
Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, mutta myös muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.
Ohjelmalla on neljä painopistealuetta:
1) kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun,
2) kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen,
3) kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen,
4) verkostomaisen yhteistyön kehittäminen.
BP 3.0 -ohjelma tukee Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteita kaksinkertaistaa kotimaisten kalojen käyttö ja lisätä kotimaisen tuotannon arvoa.
Partnerit
Aktion Österbotten (hallinnoija)
Luonnonvarakeskus
Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy
Turun Yliopisto
Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)
Rahoittaja
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Euroopan meri-, kalatalous - ja vesiviljelyrahasto
Kesto
7.6.2023-30.6.2026.
Budjetti
1.3 miljoonaa euroa.
Yhteyshenkilö
Anu Hopia (anuhop@utu.fi)
Dining Flow -hankkeessa parannetaan ruokailijoiden ja palveluntarjoajien kokemuksia, ja lisätään kestävyyttä itsepalveluravintoloissa (Self Service Restaurant, SSR). Palveluntarjoajille tarjotaan konkreettisia datalähtöisiä päätöksenteon tukityökaluja ja -ratkaisuja, jotka syntyvät yhdistäen ruokailijoiden toiminnan ja kokemusten tutkimusta itsepalveluravintoloiden sidosryhmiltä, laitteistoilta ja ympäristöltä (eli rakennuksilta ja niiden käyttäjiltä) saatavaan dataan.
Hiililounas-hankkeessa tuotetaan hiilijalanjälkitietoa kotimaisista kasviproteiineista ja kehitetään joukkoruokailuun ravitsemukseltaan täysipainoisia ja pienemmän hiilijalanjäljen omaavia lounasruoka-annoksia.
Yhteyshenkilö: Emma Sivula, emma.sivula@utu.fi
Kestävään ruokajärjestelmään keskittyvä koulutuskokonaisuus toisen asteen oppilaitoksille. Hankkeessa kehitetään ammatillisen koulutuksen opettajille, entistä parempia valmiuksia opettaa ruuasta vihreiden arvojen ja kestävän kehityksen näkökulmasta; muutoksesta elämäntyylissä, kulutuksessa ja tuotannossa. Hankkeessa testataan ja luodaan kaikille avoimesti saatavilla olevia koulutusmoduuleja ja -materiaaleja hyödynnettäväksi ammatillisessa koulutuksessa sekä lisäämään tietoutta esim. ruokahävikistä myös kansalaisten parissa.
Yhteyshenkilö: Nanna Rintala, nanna.rintala@utu.fi
Hankkeessa kehitetään Etelä-Pohjanmaan ruokaketjun toimijoiden kykyä vastata ruokamurroksen haasteeseen, erityisenä kohteena ruokaketjun merkitys ja mahdollisuudet luontokadon ehkäisyssä.
Yhteyshenkilö: Anne Rintamäki, anne.rintamaki@utu.fi
Tavoite
Liikunnan ja ruoan testialustapalvelut (LIRU) -hankkeessa luodaan uudenlaisia liikunnan ja terveellisen ruokailun yhdistäviä testialustapalveluja, joita voidaan tarjota yrityksille ns. yhden luukun palveluna. Palvelun avulla yritykset voivat varmistua tuotteidensa turvallisuudesta, laadusta ja vaikuttavuudesta ja siten nopeuttaa uusien ratkaisujen saamista markkinoille.
Projektin lopputuloksena syntyy liikunta- ja ruokatuotteiden kehittämistä palveleva testialusta, jossa
- on tarjolla liikunta- ja ruokatuotteita ja -palveluita kehittävien tuotekehitysyritysten testaustarpeisiin vastaavia palvelukokonaisuuksia
- testialustan palveluprosessit ovat yhtenäiset, selkeät ja helposti saavutettavat
- palvelu on monialaista ja liikunta- ja ruokatuotteiden erityiskysymykset kattavaa
- palvelu on integroitu osaksi Terttu-palvelua
Kohderyhmät
Hankkeen kohderyhmänä ovat yritykset, jotka kehittävät ruokaan, liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä ratkaisuja eri toimialoilla, kuten ravitsemus, liikunta-, terveys- ja hyvinvointipalvelut, elämysteollisuus, hyvinvointi-, liikunta- ja terveysteknologia.
Hanketoteuttajat
Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Paavo Nurmi -keskus, Turun ammattikorkeakoulun Liikuntalaboratorio ja Terveysteknologian laboratorio sekä Turku Science Park.
Toteutusaika
Hanke toteutetaan 1.2.2023 - 28.2.2025.
Rahoitus
Uudenmaan liitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuen. Hanke toteuttaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa. Hankkeen kokonaisbudjetista aluekehitysrahaston osuus on 60% ja omarahoitusosuus on 40%.
Yhteys
Ella Koivuniemi, elmkoi(at)utu.fi
Me, My Health & My Food tutkii ja kehittää yksilöllistä ravitsemusohjausta ja -ratkaisuja terveellisten ruokailutottumusten edistämiseen. Tutkimalla ja analysoimalla kuluttajiin liittyviä personoituja tekijöitä ja dataa pyritään tukemaan kuluttajia heidän hyvinvointiinsa räätälöityjen tuotteiden ja palveluiden valinnassa.
Yhteyshenkilö: Ella Koivuniemi, elmkoi@utu.fi
Hankkeessa tutkitaan, miten hajuaistin ilmiöt vaikuttavat ihmisten arkeen ja miten ne ilmenevät erilaisissa fyysisissä ympäristöissä ja mediassa. Erityistä huomiota kiinnitetään hajujen rooliin kulttuuristen identiteettien rakentamisessa. Tutkimusmenetelmällisesti hanke täydentää eri aisteja yhdisteleviä kulttuuritutkimuksia keskittymällä erityisesti hajuaistin viestintään ja merkityksellistämiseen.
Yhteyshenkilö: Anu Hopia, anu.hopia@utu.fi
Varhainen ravitsemus ja terveys -tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää varhaisen ravitsemuksen, erityisesti raskausajan ravitsemuksen, aineenvaihdunnan ja suoliston mikrobiomin, yhteyttä äidin ja lapsen terveyteen.
Hankkeessa kohotetaan lähialueen ruoka-alan yrittäjien tunnettavuutta omalla lähialueellaan sekä vaalitaan perinneruokien säilymistä kansalaisten keskuudessa. Turun yliopisto kerää ja tallentaa ruokaperinteitä ja alueen ruokakulttuuria.
Hankkeessa lasketaan luontojalanjälkiä keskeisille kotimaisille ruoan raaka-aineille. Lisäksi ruoka-alan ammattilaisille kehitetään ohjausvälineitä biodiversiteettiystävällisten aterioiden suunnitteluun, sekä valmiita malliateriareseptejä ruokapalveluille.
Yhteyshenkilö: Saska Tuomasjukka, saska.tuomasjukka@utu.fi
Paikallisesta ruokaperinteestä ammentava kansainvälinen ruokainnovaatio-, koulutus- ja kulttuurihanke. Hankkeessa kehitetään ruokia yhteiskunnallisiin ja ravitsemuksellisiin tarpeisiin parhaiden ruokakulttuuristen ja perinteisten käytäntöjen, raaka-aineiden ja ruokalajien pohjalta.
Ruokapääkaupunki-teema on osa Seinäjoen kaupunkistrategiaa. Hankkeessa kehitetään paikallista ruokakulttuuria ja ruokamatkailua ja rakennetaan kaupunkiruokastrategia Seinäjoen kaupungille. Ruokasektorilla tutkitaan mahdollisuuksia kasvuun, jotka liittyvät ruoan viennin, kestävien ruokaratkaisujen sekä suurten ja pienten elintarvikeyritysten yhteistyön kehittämiseen.
Yhteyshenkilö: Anu Hopia, anu.hopia@utu.fi
Hankkeessa tutkitaan virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) mahdollisuuksia toimia osana ruokaelämystä. Hanke toteutetaan yhdessä Kööpenhaminan yliopiston kanssa.
WiseFood-hankkeen tavoitteena on vahvistaa resurssiviisaasti tuotettujen ja valmistettujen ruokatuotteiden markkinoita Turun seudulla. Hankkeessa kehitetään ruokaketjujen kiertotalouden mukaisia liiketoimintaekosysteemejä. Hankkeen kohderyhmät ovat ruokaketjujen yritykset, oppilaitokset, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijat sekä -verkostot.
Työpaketit
- Resurssiviisaan ruokaketjun innovaatiotoimintaa
- Elintarvikealan koulutuksen yritysyhteistyön malli
- Ruokaketjujen kiertotalousratkaisujen case-tarkastelu Turun kauppahallikorttelin kokonaisuudessa
Kesto
1.9.2023-30.11.2025
Toteuttajat
Päähankkeen toteuttaja: Turun kaupunki
Osahankkeen toteuttaja: Turun yliopisto
Rahoitus
Kokonaisbudjetti: 522 000 €
EU-rahoitus: 313 000 €
Hanke on saanut rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR).
(Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma)
Lisätietoja
Lue lisää hankkeen omilta sivuilta
Emma Sivula, emma.sivula@utu.fi
Anni Kerttula, anni.kerttula@utu.fi