Tutkimuksen johtaja ja osahankkeiden johtajat: Andre Sourander, Marjo Kurki, Sonja Gilbert, Yifeng Wei.
Tutkimus Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa
Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa tehtävä tutkimus jakautuu kolmeen temaattiseen kokonaisuuteen: epidemiologiseen tutkimukseen, interventiotutkimukseen ja kulttuuripsykiatriseen tutkimukseen.
Tuotamme tutkimustietoa ja työkaluja lasten, nuorten ja perheiden terveyspalveluiden kehittämisen tueksi. Tutkimuksen tavoitteena on, että hyvinvointiin ja mielenterveyteen kohdistuvia riskejä voidaan tunnistaa, ehkäistä ja hoitaa varhaisessa vaiheessa yhä paremmin.
Tutkimusyhteistyötä teemme kansainvälisten tutkimusryhmien ja -verkostojen kanssa. Keskuksesta johdetaan Euroopan tutkimusneuvoston rahoittamaa DIGIPARENT-hanketta, Suomen Akatemian rahoittamaa konsortiota sekä osahankkeita useissa konsortioissa, joita rahoittavat Suomen Akatemia ja Yhdysvaltain terveysvirasto National Institutes of Health.
Olemme mukana eriarvoisuuden, interventioiden ja hyvinvointivaltion tutkimuksen INVEST-lippulaivahankkeessa. Keskus on myös toiminut Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huippuosaamisyksikkönä vuodesta 2019 alkaen.
Epidemiologinen tutkimus
Keskuksen epidemiologisissa hankkeissa tutkitaan mielenterveyden kehityspolkuja sikiökaudelta aikuiselämään, varhaisia psykososiaalisia ja biologisia riski- ja suojaavia tekijöitä, lapsuuden psykososiaalisten ongelmien yhteyttä aikuisiän sairastuvuuteen, kuolleisuuteen, rikollisuuteen ja muuhun syrjäytymiseen sekä lasten- ja nuorten käyttäytymisen, tunne-elämän ja terveyspalvelujen käytön trendimuutoksia. Suurimmat tutkimusaineistot sisältävät tietoja sadoista tuhansista henkilöistä.
Interventiotutkimus
Keskuksen interventiohankkeissa on kehitetty vahvasti tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomalleja perustasolle.
Voimaperheet-tutkimuskokonaisuus koostuu varhaisen, matalan kynnyksen hoidon sekä eri väestöryhmille kohdennettujen, mielenterveyttä edistävien ohjelmien kehittämisen, vaikutuksien ja käyttöönoton tutkimuksesta. Kehittämistyössä on hyödynnetty hoidon digitalisoimista ja otettu käyttöön seulontamenetelmiä riskiryhmien tunnistamiseen äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Hankkeet kohdentuvat kansanterveydellisesti merkittäviin mielenterveyden haasteisiin ja kehityksellisesti tärkeisiin siirtymäkohtiin.
Ihmeelliset vuodet -ohjelman kansallinen kotipesätoiminta siirtyi Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskukseen vuoden 2020 alussa. Samalla aloitettiin ohjelman implementaatioon liittyvä tutkimus. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa ja työkaluja palvelujärjestelmän kehittämiseen.
Kulttuuripsykiatrinen tutkimus
Kulttuuripsykiatristen hankkeiden tavoitteena on mahdollistaa lasten ja nuorten hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyvät vertailevat tutkimukset eri kulttuurien välillä.