Tutkimus sisätautiopin oppiaineessa

Sisätautiopin tutkimustoiminta on aktiivista ja laaja-alaista, ja se kattaa endokrinologian, gastroenterologian, hematologian, infektiotaudit, kardiologian, nefrologian ja reumatologian. 

Tutkimuksen painopistealueita ovat sydän- ja verisuonitautien epidemiologia, kliininen kardiologia, metabolinen ja kardiologinen PET-kuvantaminen, osteoporoosi, kantasolusiirrot ja infektiotautien diagnostiikka ja hoito. 

Tutkimustoiminnan tarkoituksena on uuden tiedon tuottaminen sisätauteihin liittyen. Tutkimustoiminta turvaa sisätautialan tutkijakoulutuksen ja sen, että tieteen viimeisimmät saavutukset tulevat hyödynnetyksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kliinisessä potilastyöskentelyssä. 

Oppiaineen tutkijoilla on myös hyvät henkilökohtaiset suhteet lukuisiin Turun yliopiston ulkopuolisiin oman alansa huippututkijoihin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Turun yliopiston sisätautioppi tarjoaakin erinomaiset mahdollisuudet korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimustyöhön.

Tutkimusprojektit

LASERI- ja i3c-projektit

Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät (LASERI) -tutkimus on yksi maailman suurimmista tutkimuksista, jossa selvitetään sydän- ja verisuonitautien syntyyn vaikuttavia tekijöitä lapsuudesta alkaen. Sen päätavoitteena on tutkia lapsuuden elintapojen, biologisten ja psykologisten vaaratekijöiden sekä perimän merkitystä valtimotautien kehittymisessä. Yhdessä vastaavien yhdysvaltalais- ja australialaistutkimusten kanssa LASERI on mukana kansainvälisessä International Childhood Cardiovascular Cohort (i3c) -konsortiossa, jossa pyritään selvittämään lapsuuden riskitekijöiden yhteyttä kliinisten valtimotautitapahtumien esiintymiseen aikuisena.

Vastuullinen tutkija: Markus Juonala

Metaboliset riskitekijät naisilla

Keskeisiä tutkimuskohteita ovat uudet metaboliset vaaratekijät (testosteroni, leptiini ja IDO) naisilla ja metabolisen oireyhtymän diabeteskomplikaation ennaltaehkäisy.

Vastuullinen tutkija: Risto Kaaja

Endokrinologinen PET-kuvantaminen

PET-kuvantamiseen keskittyvä endokrinologinen tutkimuksemme on kansainvälisesti erittäin arvostettua. Vuoden 2019 aikana käynnistyviä uusia tutkimushankkeita ovat:

  1. Lihavuuden ja lihavuusleikkauksen vaikutukset aivojen tulehdusmuutoksiin, insuliiniherkkyyteen ja palkitsemisjärjestelmään PET- ja MRI-kuvantamisella tutkittuna (BariPET)
  2. 18F-Exenatidi insulinooman diagnostiikassa

Vastuullinen tutkija: Pirjo Nuutila

Autologiset ja allogeeniset kantasolujen siirrot

Hematologialla malignien veritautien tutkimustyö yhdistyy saumattomasti kliiniseen potilastyöhön. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti erilaisten kantasolusiirtohoitomuotojen, niihin liittyvien lääkitysten ja komplikaatioiden merkitykseen potilaiden hoitotuloksissa. Lisäksi olemme aktiivisesti mukana kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteistyötutkimuksissa, joista esimerkkinä eurooppalainen randomisoitu tutkimus erilaisten kantasoluluovutustapojen merkityksestä 

Vastuullinen tutkija: Maija Itälä-Remes

Sydämen kuvantaminen

Sydämen kuvantamisen hankkeissa tutkitaan sepelvaltimotautia, läppäsairauksia ja sydämen vajaatoimintaa käyttäen ultraäänikuvantamista, magneettikuvantamista, positroniemissiotomografiaa (PET) ja tietokonetomografiaa (TT). 

Tavoitteena on mm. parantaa sepelvaltimotaudin diagnostiikkaa sepelvaltimoiden TT- ja PET–kuvantamisen avulla, minkä lisäksi tutkitaan uusia ateroskleroosin kuvantamismenetelmiä, biomarkkereita ja genetiikkaa. 

Sydämen vajaatoiminnan ja läppäsairauksien hankkeissa tavoitteena on tutkia uusien hoitojen vaikutuksia ja kehittää uusia kuvantamismenetelmiä tautien mekanismien selvittämiseen sekä potilailla että kokeellisissa malleissa. Hankkeista useat toteutetaan yhteistyönä Sydänkeskuksen ja PET-keskuksen kanssa, minkä lisäksi tehdään laajempaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Vastuullinen tutkija: Antti Saraste

Verenpainetaudin epidemiologia

Tutkimusryhmä koostuu ryhmänjohtajan lisäksi 9 väitöskirjatutkijasta. Yleisen kardiovaskulaariepidemiologian lisäksi ryhmä keskittyy tutkimaan kohonnutta verenpainetta, verenpaineen optimaalisia mittausmenetelmiä ja kohonneeseen verenpaineeseen yhteydessä olevia tekijöitä (ympäristö, elintavat, perimä, mikrobiomi ja metabolomi) suurissa väestöaineistoissa. Ryhmällä on merkittävää yhteistyötä suurten kotimaisten ja kansainvälisten kohorttitutkimusten kanssa, mm. FINRISKI, Terveys 2000, FinnGen, MORGAM ja Framingham Heart Study.

Vastuullinen tutkija: Teemu Niiranen

Eteisvärinän tunnistaminen, eteisvärinän antikoagulaatiohoitojen komplikaatiot

Vastuullinen tutkija: Juhani Airaksinen

Osteoporoosin mekanismit

Vastuullinen tutkija: Riku Kiviranta

Proteoglykaanien merkitys vaskulaari- ja syöpäbiologiassa

Vastuullinen tutkija: Hannu Järveläinen

Valkosolujen pintareseptoritutkimus – keino nopeampaan bakteeri–virus-erotusdiagnostiikkan

Vastuullinen tutkija: Päivi Jalava-Karvinen

Lymen borrelioosin serologisen diagnostiikan parantaminen

Vastuullinen tutkija: Jarmo Oksi

Infektioiden ja vaskuliittien kuvantaminen positroniemissiotomografia (PET) -menetelmällä (PETU)

Vastuullinen tutkija: Laura Pirilä

Gastroenterologinen tutkimus

Vastuullinen tutkija: Markku Voutilainen

Sisätautiopin viimeisimpiä julkaisuja

Kardiologia (2024)

Airaksinen, Juhani; Aalto-Setälä, Katriina; Hartikainen, Juha, Junttila, Juhani; Laine, Mika; Lommi Jyri; Raatikainen, Pekka; Saraste, Antti
(D6 Toimitustyö vertaisarvioimattomalle tieteelliselle kokoomateokselle)

Sisätautiopin väitöskirjoja