Lasten hammashoito ja oikomisoppi
Lapsuuteen ja nuoruuteen painottuvilla toimenpiteillä pyritään ehkäisemään hammassairauksia ja luomaan perusta terveelle suulle ja hampaistolle sekä toiminnallisesti ja esteettisesti hyvälle purennalle. Silti oikomishoitoa voidaan tarvita monista syistä aikuisuudessakin. Lasten hammashoidon ja hampaiston oikomisopin erillisissä oppiaineissa annetaan opetusta sekä perus- että jatkokoulutustasoilla.
Turun yliopisto, hammaslääketieteen laitos , Lemminkäisenkatu 2, 20520 Turku
Toimistoassistentti Sari Heikkilä
Professori, HLT, EHL Janna Waltimo-Sirén
Dosentti, yliopistonlehtori, EHL Anna-Liisa Svedström-Oristo
Dosentti, yliopistonlehtori, EHL Battsetseg Tseveenjav
Yliopisto-opettaja, HLT Erika Mäkinen
Yliopisto-opettaja, EHL Kari Rantavuori
Tuntiopettaja, EHL Päivi Jääsaari
Yliopisto-opettaja, EHL Jessica Juslin (työstävapaalla)
Professori emeritus, HLT, EHL Juha Varrela
Oppiaineessa tutkitaan purentavirheiden kehitystä ja purennan erityispiirteitä eri oireyhtymissä, keskoslapsilla ja obstruktiivisesta uniapneasta kärsivillä potilailla.
Hampaan kovakudosten kehityksen häiriöitä tutkitaan sekä ympäristötekijöiden aiheuttamina että osana perinnöllisiä sidekudossairauksia.
Oikomishoidon vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta tutkitaan mm. varhaisen oikomishoidon sekä ortodonttis-kirurgisen hoidon osalta.
Yhteistyössä sosiaalihammaslääketieteen oppiaineen kanssa tutkitaan purentavirheiden ja oikomishoidon vaikutusta suomalaislasten ja -nuorten suun terveyteen liittyvään elämänlaatuun ja itsetuntoon.
Oikomishoidossa käytettyjen kiinnitysmateriaalien ominaisuuksia, erityisesti kiinnityssidoksen lujuuteen vaikuttavia tekijöitä, tutkitaan yhteistyössä biomateriaalitieteen oppiaineen kanssa.