Tutkimus Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksessa
Keskuksessamme ravitsemus- ja ruokatutkimus yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla lääketieteeseen. Kansainvälisestikin tarkasteltuna on vain muutamia vastaavia yksiköitä, jotka mahdollistavat yhtä tiiviin vuoropuhelun ja yhteistyön ruoan, terveyden ja lääketieteen välillä.
Suunnittelemme ja toteutamme ruokakäyttäytymiseen, ruoan ominaisuuksiin ja aineenvaihduntaan sekä terveyteen liittyviä tutkimuksia. Kiinnostuksen kohteenamme ovat erityisesti kestävät ruokavalinnat, ravinnonsaanti, suoliston mikrobisto ja sen myötä aineenvaihdunnalliset ja kliiniset terveysvaikutukset ihmisen elinkaaren aikana.
Keskuksellamme on ISO-standardin mukainen aistinvarainen laboratorio, ja koordinoimme myös Flavoria®-tutkimusalustaa, joka tarjoaa mahdollisuuden tutkia ravitsemuksen sekä terveellisten ja kestävien ruokavalintojen monitahoista suhdetta. Lisäksi käytössämme on kliinisen tutkimuksen fasiliteetteja.
Koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raatimme toimii mittalaitteena, kun tarvitaan tarkka tieto tuotteiden aistittavista eroista ja niiden voimakkuuksista. Raatilaisten aistit on testattu, ja heidät on koulutettu arvioimaan erilaisilla aistinvaraisen arvioinnin menetelmillä.
Tutkimusaloihimme kuuluvat:
- ravitsemus- ja ravitsemuskasvatustutkimus
- elintarvikkeet ja terveysvaikutteisuus
- kestävä ruokajärjestelmä ja planetaarinen ruokavalio
- aistinvarainen tutkimus
- kuluttajatutkimus
- suoliston terveyttä edistävien mikrobien tutkimus, mukaan lukien probiootti-, prebiootti-, synbiootti- ja postbioottitutkimus
- tutkimuksen, gastronomian ja taiteen yhteys.