Valmistaudu kypsyysnäytteen kirjoittamiseen - opiskelijan ohjeet

Turun yliopiston kypsyysnäytteen kirjoitusohje (suomen kieli)

Kypsyysnäyte on 300–400 sanan mittainen kirjoitelma, joka kirjoitetaan tehtävänannon mukaisesti tutkielman pohjalta. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen on aikaa 3 tuntia (erityisjärjestelyinä lisäaikaa saaneille 4 tuntia).

Tekstilaji: Kypsyysnäyte on otsikoitu esseetyyppinen teksti. Kypsyysnäyte ei ole tosiasioita luetteleva tenttivastaus eikä tutkielman referaatti.

Rakenne: Tekstin tulee olla jäsennelty kokonaisuus, jossa on johdattava aloitus, asiaa käsitteleviä kappaleita sekä lopetus. Tekstillä pitää olla otsikko, joka on tehtävänannossa joko annettu valmiina tai jätetty kypsyysnäytteen kirjoittajan laadittavaksi. Väliotsikoita ei käytetä.

Lukija: Kypsyysnäyte on itsenäinen teksti, joten lukijan on ymmärrettävä teksti ilman että hän on tutustunut tutkielmaan. Lukijalla voi olettaa olevan tieteenalan perustiedot, mutta hän ei tunne tutkielman erikoisalan käsitteistöä.

Kieliasu: Tekstin tulee olla yleiskieltä ja kieliasultaan kielenhuollon suositusten mukaista: lause- ja virkerakenteet ovat moitteettomia, ja teksti noudattaa suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjä. Tyyli on asiatyyliä. Teksti etenee kielen varassa eikä esim. kaavojen, kaavioiden tai kuvien varassa.

Tekstieditorin tekniset ohjeet: Kappalejako osoitetaan jättämällä tyhjä rivi. Ajatusviiva merkitään seuraavasti: väli yhdysmerkki väli.

Huom! Ruotsinkielisen kypsyysnäytteen pituus on 500–600 sanaa. Ruotsinkielisen kypsyysnäytteen kirjoitusohje (pdf)

Huom! Kypsyysnäytteiden kieliasun tarkastuksessa on kesätauko 17.6.–31.7. Kypsyysnäytesuorituksen pitää saapua kielentarkastukseen viimeistään 16.6., jotta se tarkastetaan kesäkuun aikana. Jos suoritus tulee tarkastettavaksi aikavälillä 17.6.–31.7., kieliasu tarkastetaan 1.–14.8.

Tarkemmat kirjoitusohjeet opiskelijalle

Kypsyysnäyte – opinnäytteen ohjaajan ohjeet