Mentoroinnin vaiheet
Mentoroitavien, eli aktoreiden, hakuaika opiskelijoiden sekä tohtorikoulutettavien ja tutkijatohtorien ohjelmaan on syys-lokakuussa. Parit yhdistetään loka-joulukuussa ja ohjelmaan osallistuvat saavat tiedon paristaan ja yhteisistä seminaaripäivistä marras-joulukuussa.
Ohjelma käynnistyy tammikuussa, jolloin sekä mentoreille että aktoreille järjestetään koulutusseminaari ja parien tutustumistapaaminen. Parit saavat työskentelynsä tueksi mentorointioppaan.
Alkuvaiheessa mentori ja mentoroitava tutustuvat toisiinsa ja luovat yhdessä pelisäännöt sekä suunnitelman työskentelylleen. Heti aluksi on erityisen tärkeää keskustella mentoroinnin ja molempien osapuolten tavoitteista.
Vuoden aikana mentoriparit sopivat omatoimisesti säännöllisiä kahdenkeskisiä tapaamisia, joissa he keskustelevat yhdessä sopimistaan teemoista.
Mentorointivuoden lopuksi kootaan yhteen ohjelman anti. Mentorointiohjelman kesto vaihtelee puolesta vuodesta 10 kuukauteen. Mentoripari voi toki halutessaan jatkaa keskinäisiä tapaamisia ohjelman ulkopuolella.
Henkilökunnan ohjelmaan voi hakea ympäri vuoden ja mentoriparien tapaamiset käynnistyvät heti, kun sopiva pari on löytynyt. Ohjelma koostuu pääasiassa mentoriparien kahdenkeskisistä tapaamisista, joihin pari saa ohjeistuksen etukäteen. Myös henkilökunnan ohjelmaan voi kuulua yhteisiä tapaamisia, joihin kutsutaan kaikki kyseisellä hetkellä ohjelmassa mukana olevat.
Mentorointiparien tapaamiset
Yhteisten seminaarien välillä mentorointiparit tapaavat toisiaan säännöllisesti.
Jotta mentoroinnista saa riittävän hyödyn, suosittelemme, että parit tapaavat vähintään viisi kertaa. Keskimäärin mentorointiparit tapaavat ohjelman aikana 5-8 kertaa. Parit sopivat tapaamisaikataulustaan itsenäisesti. Ajankohdat kannattaa sopia hyvissä ajoin, vaikka jo ensimmäisellä tapaamisella.
Sovituista tapaamisista kannattaa pitää kiinni, sillä jatkuvat perumiset voivat heikentää osapuolten motivaatiota ylläpitää mentorointisuhdetta. Mentorointi perustuu kahdenväliseen vuorovaikutussuhteeseen, jonka kivijalkoja ovat molemminpuolinen avoimuus, luottamus ja sitoutuminen.
Mentoriparit saavat muovata tapaamis- ja työskentelytapansa, sekä valita tapaamispaikkansa itselleen parhaiten sopivaksi. Hyväksi käytännöksi on koettu esimerkiksi keskustelun kietominen tiettyjen teemojen ympärille kullakin tapaamisella.
Tapaamisiin kannattaa myös varata riittävästi aikaa, noin puolestatoista tunnista kahteen tuntiin. Tavallisimpia tapaamispaikkoja ovat olleet mentorin työpaikka, kahvila ja yliopiston yleiset tilat, mutta tapaamisten puitteita rajoittaa vain mielikuvitus.
Mentorointiparimme ovat myös muun muassa käyneet vierailukäynneillä toisissa alan yrityksissä. Eräs pari yhdisti mentorointitapaamisen yhteiseen kalastusretkeen.