Mentori Julia Fomin
Mentoroinnin tehtävänä ei ole esittää sankaritarinoita
Vuonna 2023 mentorina toiminut Julia Fomin toimii erityisasiantuntijana Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksessa.
Ajatuksien vaihtoa työelämästä
- Olen osallistunut aiemmin mentorina entisen ainejärjestöni P-klubin alumnitoiminnasta vastaavan Ylähuoneen minimentorointiin, josta pidin kovasti. Turun yliopiston järjestämä mentorointitoiminta kuulosti vielä askeleen kunnianhimoisemmalta - se toi mahdollisuuden luo luottamuksellinen suhde nuoreen tulevaan lupaukseen alallamme ja päästä vaihtamaan ajatuksia työelämästä ja työelämässä luovimisesta. Tämä oli ensimmäinen pidempijaksoinen mentorointisuhde, mikä minulla on ollut. Mukaanlähtö ei jännittänyt - minulle oli selkeää heti alusta alkaen, että mentorointisuhteessa on kaksi tasapuolista henkilöä ja keskitymme ennen kaikkea aktorini ajatuksiin, toiveisiin ja pelkoihin työelämään liittyen.
Työelämän mahdollisuudet ja uhat
Mentori ja aktori pääsevät keskustelemaan mentorointiohjelman aikana työelämästä hyvin laajasti.
- Aktorillani oli huikea kyky itsereflektioon sekä yhteiskuntatieteilijän kyky tarkastella asioita monesta eri näkökulmasta. Oli ilo pohtia erilaisia työelämään liittyviä mahdollisuuksia ja uhkia hänen kanssaan. Tärkeää itselleni oli huomata, kuinka arkiselta tai yksinkertaiselta vaikuttavat asiatkin voivat olla lopulta merkityksellisiä uusien ajattelutapojen tai oivallusten herättämisessä. Pääsin itse myös harjoittelemaan uutta esimerkiksi simuloidun työhaastattelun merkeissä.
Mentorina toimimisen tärkeys
Fomin painottaa, että mentoroinnin tehtävänä ei ole esittää sankaritarinoita tai luoda epärealistista kuvaa menestyjistä. Olemme mentoreina tavallisia pulliaisia, jotka ovat sen verran tyytyväisiä elämäänsä ja työurallaan tekemiinsä valintoihinsa, että uskallamme jakaa ajatuksiamme tähän tilanteeseen pääsemisestä.
Fomin tuo myös esille nykyisten yliopisto-opiskelijoiden huolet.
- Tilastot kertovat, että nykyiset yliopisto-opiskelijat ovat huolissaan tulevaisuudesta ja kärsivät ahdistuksesta. Mentoreina meidän tehtävämme on tuoda perspektiiviä elämään ja näyttää, kuinka monipuolisista ja pienistäkin asioista työelämän tyytyväisyys voidaan luoda.
Julian vinkit tuleville mentoreille / mentoriksi haluaville
- Tärkein vinkkini on laajempi yhteiskunnallinen huomio. Yksi parhaimpia puolia Suomessa elämisessä nimittäin on, että yhteiskuntamme on ensisijaisesti luottamusyhteiskunta - suhtaudumme muihin lähtökohtaisesti niin, että he ovat luottamuksemme arvoisia. Tuleville mentoreille haluaisin painottaa tämän luottamusyhteyden vahvistamista aktoreihin. Omassa mentorisuhteessani hedelmällisimmät keskustelut syntyivät, kun uskalsimme raottaa yksityisyyden viittaa ja keskustella laajemmin elämän ja työn nyansseista.
- Toiseksi tärkein vinkki liittyy suunnitelmallisuuteen - keskustelukerrat on hyvä laittaa heti alussa kalenteriin ja teemoittaa niin, että molemmat tietävät kullakin kerralla, mistä tullaan keskustelemaan. Kotiläksyt tai valmistelevat tehtävät eivät nekään ole huonoja ideoita! Mentorointi on palkitsevaa vapaaehtoistyötä, jota suosittelen kaikille siitä kiinnostuneille.
Kuvassa Julia Fomin yhdessä aktorinsa Elli Martikaisen kanssa