Yliopiston henkilöstön mentorointiohjelmaan voivat osallistua kaikki yliopiston työntekijät, jotka haluavat pohtia ammatillista kehittymistään ja kartuttaa osaamistaan. Ohjelma on tarkoitettu tuki- ja hallintohenkilökunnalle sekä opetus- ja tutkimustehtävissä toimiville, jotka eivät kuulu tohtorikoulutettavien ja tutkijatohtorien mentorointiohjelman piiriin. Ohjelmaan voivat osallistua sekä esimiehet että asiantuntijat.
Mentorointi tarjoaa yksilöllistä ja räätälöityä tukea kehittymiseen ja oman työn kehittämiseen, sillä sen tavoitteet asettavat mentoroitava eli aktori itse. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi
- oman työn kehittämiseen ja uusien käytänteiden luomiseen
- muutoksen hallintaan
- oman työroolin vahvistamiseen tai uralla etenemiseen
- uuden työtehtävän haltuunottoon
- verkostojen rakentamiseen
- hyvinvoinnin ja itsensä johtamisen taitojen kehittämiseen
Mentorointiohjelmaan voivat hakea kaikki Turun yliopiston henkilökuntaan kuuluvat, jotka eivät kuulu tohtorikoulutettavien ja tutkijatohtorien mentorointiohjelman kohderyhmään
Ohjelmaan voi hakea läpi vuoden henkilöstökoulutuskalenterissa.
Edut mentoroitaville:
- Ammattitaidon kehittäminen
- Uralla eteneminen
- Itsevarmuuden lisääntyminen
- Laajentunut verkosto
- Tiedonsiirto
- Henkilökohtainen tuki
- Parannetut viestintätaidot
- Parannetut johtamistaidot
- Suurempi työtyytyväisyys
- Organisaatiokulttuuri
Edut henkilöstömentoreille:
- Ammattitaidon kasvu
- Henkilökohtainen täyttymys
- Perinnön rakentaminen (Legacy Building)
- Uudet näkökulmat
- Verkostoitumismahdollisuudet
- Vahvistettu oppiminen (Reinforced Learning)
- Organisaatioon sitoutuminen
- Lisääntynyt työtyytyväisyys
- Jatkuva oppiminen
Mentorointiohjelma koostuu säännöllisistä kahdenkeskisistä tapaamisista, joissa työstetään mentoroitavan tavoitteita ja keskustellaan sovituista osaamisen ja työn kehittämisen teemoista. Mentoriparit saavat muovata tapaamis- ja työskentelytapansa, sekä valita tapaamispaikkansa itselleen parhaiten sopivaksi.
Mentorointiohjelman aikana ohjelmaan osallistuneiden edellytetään tapaavan mentoriaan 5−8 kertaa n. 6−10 kuukauden aikana. Mentoriparit saavat muovata tapaamis- ja työskentelytapansa, sopia tapaamisaikansa sekä valita tapaamispaikkansa itselleen parhaiten sopivaksi.
Ensimmäisissä tapaamisissa mentori ja mentoroitava (eli aktori) tutustuvat toisiinsa ja luovat yhdessä pelisäännöt, tavoitteet sekä suunnitelman työskentelylleen ennakkoon saadun ohjeistuksen mukaan.
Ohjelmaan voi hakea läpi vuoden henkilöstökoulutuskalenterissa.
Hakemukseen tarvitset liitteeksi CV:si ja motivaatiokirjeen. Motivaatiokirje lähetetään mentorillesi, jolloin mentori pystyy tutustumaan sinuun ja tavoitteisiisi. Osoita motivaatiokirjeesi siis tulevalle mentorillesi.
Kerro motivaatiokirjeessä itsestäsi, ammatillisista tavoitteistasi sekä mentorointiohjelmaan kohdistuvista odotuksistasi. Mitä selkeämmin omat toiveesi kirjeestä välittyvät, sitä suuremmalla todennäköisyydellä työryhmä löytää sinulle mentorin ja pääset mukaan ohjelmaan.
Motivaatiokirjeessä voit soveltaa samoja periaatteita kuin esimerkiksi työhakemuksessa. Kirje on noin A4:n pituinen jäsennelty kokonaisuus, jossa markkinoit itseäsi ja kerrot, miksi olet kiinnostunut osallistumaan mentorointiohjelmaan. Kerro, miksi olisit hyvä ja motivoitunut osallistuja ohjelmaan, ja mitkä tavoitteet haluat saavuttaa mentoriohjelman aikana.
Käytä motivaatiokirjeen laatimisessa apuna esimerkiksi seuraavia kysymyksiä/näkökulmia:
- Kerro itsestäsi, opinnoistasi ja työurastasi lyhyesti ja ytimekkäästi
- Kerro omista vahvuusalueistasi ja erityisistä kiinnostuksen kohteista
- Minkälaisena näet tulevaisuutesi työssä?
- Mihin suuntaan haluat kehittää itseäsi? entä työtehtäviäsi?
- Miksi haluat osallistua mentorointiohjelmaan ja mitä odotat saavasi ohjelmasta?
- Mitä teemoja haluaisit käsitellä mentorisi kanssa?
- Mitkä työtehtävät koet haastaviksi ja mitä osaamisalueita haluaisit kehittää?
- Minkälaiseen oman alasi ammattilaiseen haluaisit tutustua?
- Kirje saa olla omannäköisesi ja ilmaista myös omaa persoonaasi!
Hakemuksessa sinua pyydetään nimeämään tärkeysjärjestyksessä kolmesta viiteen henkilöä, jotka haluaisit mentoriksesi. Tässä muutamia vinkkejä, jota kannattaa ottaa huomioon ennen mentorointiohjelman hakulomakkeen täyttämistä.
1. Käytä ensin aikaa selvittääksesi sekä ammatilliset tavoitteesi että tavoitteesi mentorointiohjelmalle.
2. Seuraavaksi pohdi, mitä asioita toivot mentorilta? Oman alan työkokemus on varmasti etu mentorille, mutta tavoitteistasi riippuen jokin toinen seikka saattaa olla tärkeämpi ammatillisten tavoitteidesi saavuttamiseksi. Lähde pohtimaan näitä asioita omien tavoitteidesi kautta.
- Kun pohdit mahdollisia mentoriehdokkaita, käytä hyväksi verkostojasi sekä sosiaalista mediaa. Sinun lisäksesi kollegoillasi, yhteistyökumppaneillasi tai esimerkiksi esihenkilöilläsi saattaa olla ajatuksia siitä, kuka voisi olla juuri sinulle sopiva mentori.
- Mentori voi tulla omasta yliopistoyhteisöstämme, mutta hän voi olla myös organisaation ulkopuolinen henkilö. Mikäli sinulla ei ole olemassa soveliaita verkostoja käytettävissäsi, myös LinkedIn on hyvä työkalu mentorien etsimiseen.
- Mentori on ihminen, joka ymmärtää juuri sinua ja voi tarjota räätälöityä ohjausta ja tukea. Ole kärsivällinen ja sinnikäs etsinnässäsi ja löydät todennäköisesti mentorin, joka voi ja haluaa edistää ammatillista kehitystäsi.
3. Kirjoita houkutteleva motivaatiokirje. Millainen motivaatiokirje rohkaisisi sinua auttamaan vierasta henkilöä?
Sähköinen hakulomakkeen täytettyäsi, mentorointiohjelman koordinaattori ottaa yhteyttä mahdollisiin mentoreihin.
Lisätietoja:
henkilöstöasiantuntija Kati Wigren
Muut mentorointiohjelmat
Mikäli olet kiinnostunut mentoroinnista, jossa mentorina toimii työelämässä oleva vammainen henkilö, ota yhteyttä yliopiston esteettömyyssuunnittelijaan. Osallistujat osallistuvat uravaiheensa mukaiseen mentorointiohjelmaan.
Lisätietoja:
esteettömyyssuunnittelija Paula Pietilä tai esteet@utu.fi