Sosiologian opinnot tukevat Julia Toivosta generalistin työssä ja monipuolisella uralla
Sosiologian alumni Julia Toivonen työskentelee unelma-alallaan henkilöstöhallinnon tehtävissä. Generalistin koulutus on antanut hänelle hyvät valmiudet nähdä asioita useista näkökulmista ja ymmärrystä yhdistää eri asioita kokonaisuudeksi. Julia kannustaa opiskelijoita haastamaan itsensä ja tekemään asioita myös oman mukavuusalueen ulkopuolelta. Se auttaa myös oman polun löytämisessä.
Olen People and Culture Manager Ekahaulla. Vastaan koko HR:n kirjosta Suomen organisaation osalta. Rekrytointi, perehdytys, osaamisen kehittäminen, työtyytyväisyys, työsuhdeasiat (mm. työsopimukset), lakisääteiset asiat (toimintasuunnitelmat, TES, työlainsäädännön tulkinnat), kulttuurin rakentaminen, työnantajaimagon kehittäminen, tapahtumat, työterveyshuollon yhteistyö ja työsuojelu. Siinä muutamia mainitakseni.
Yksikään päivä ei ole samanlainen. Päivien sisältö vaihtelee sen mukaan, mitä asioita nousee esille tai on ajankohtaista. Keväällä keskityttiin rekrytointiin ja perehdytykseen yrityksen kasvutavoitteiden mukaisesti. Uudistettiin rekrytointiprosessi hakijaystävälliseksi sekä perehdytysprosessi toimivammaksi. Syksyllä tavoitteena on henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelman luonti.
Polkuni on ollut moninainen, kääntelin paljon kiviä ja opin matkalla. Valmistumisen jälkeen jäin Turun yliopistoon projektitöihin #ICT Knowhow -hankkeeseen noin kahdeksi vuodeksi. Liityin samaan aikaan VSTKY:n toimintaan mukaan ja järjestin tapahtumia Turun seudulla, missä kasvoi myös verkostoni. Määräaikaisen työsuhteeni päättyessä laitoin CV:ni jakoon verkostolle ja sitä kautta pääsin Vaadinille markkinointiin. Neljän vuoden työsuhteen jälkeen koin, että henkilöstöhallinto on edelleen minun osaamista ja sydäntäni lähellä. Lähdin hakemaan paikkaa HR:n parista. Yhden kokeilun kautta päädyin lopulta Nextfourille henkilöstöpäälliköksi, tein erilaisia HR:n töitä vuoden verran, kunnes nykyinen työnantajani Ekahau headhuntasi minut ja rooli kuulosti aivan mahtavalta osaamisen kehittämisen ja uran kannalta, joten siirryin sinne. Rooli oli myös sitä, mitä luvattiinkin, ja olen erittäin tyytyväinen.
Monipuolisuus ja pääsen tekemään erilaisia asioita. Tiimi on mahtava ja yhteistyö sujuu, mikä on ehdottoman tärkeää työssäni. Huumoria tarvitaan aina ja se kantaa päivittäin, mikä kertoo myös hyvästä yhteishengestä.
Rohkeus tehdä asioita, vaikka ei aina olekaan mukavuusalueellaan. Minulla ei ollut mitään kokemusta eikä taustaa markkinointiin eikä softakehitykseen. Opin paljon urani aikana, vaikka en heti päässyt opintojeni jälkeen hyppää unelmaani eli HR:ään. Mitä opin matkalla, tukee tällä hetkellä työssäni. Muita tärkeitä työelämätaitoja: kyky omaksua uusia asioita, järjestelmällisyys, yhteistyötaidot, kommunikaatio, omatoimisuus ja kyky yhdistää oppimaansa työtehtäviin.
Lukion jälkeen olin hetken työelämässä ja opiskelin avoimessa yliopistossa samalla miettien, mitä haluan tehdä isona. Haaveena oli päästä lukemaan psykologiaa, mutta paikka ei auennut psykologiasta vaan sosiologiasta. Toisaalta koen, että sosiologia on antanut hyvän pohjan generalistin työhöni ja siihen, miten olen voinut tehdä niin monipuolisen työuran.
Minulla on massiivinen tutkinto. Olin innokas opiskelija ja tein paljon kursseja. Minulla on psykologiasta aineopinnot, kasvatustieteen ja taloussosiologian perusopinnot, liiketoimintaosaamisen ja työelämän ja henkilöstöasioiden opintokokonaisuus sekä englannin kielen opinnot ja paljon muita yksittäisiä.
Parasta oli vapaus suunnitella oman lukujärjestyksensä, aikataulunsa ja itsenäinen työskentely. Kävin vaihdossa Berkeleyn yliopistossa, mikä oli hieno kokemus. Samoin työharjoittelu STM:n työsuojeluosastolla Tampereella.
Haasteena oli ehkä itsekriittisyys ja tietynlainen perfektionismi, mikä saattoi hidastaa asioita. Puhumalla muiden kanssa auttaa aina ja siten pääsee eteenpäin.
Itsenäinen työnote ja omatoimisuus. Kykenen toimimaan itsenäisesti, näkemään kokonaisuuden ja tekemään töitä siten, ettei minua tarvitse koko ajan ohjeistaa. Osaan käyttää tehokkaasti työaikani sekä priorisoida. Lisäksi kykyä ajatella laaja-alaisesti ja omilla aivoilla, tämä on ehdottomasti parasta, mitä yliopistosta sain.
Osaan nähdä asiat eri näkökulmista enkä ole sidottu mihinkään yhteen. Ajattelumaailman monipuolisuus ja ymmärrys yhdistää eri asioita. Mikään ei ole tärkeämpää työssäni, kun osaan yhdistää oppimaani psykologiasta, sosiologiasta, kasvatustieteistä ja liiketaloudesta HR:n näkökulmiin.
Vaikka välillä on haasteellista, ei kannata antaa periksi. Etsi vaikka toista lähestymistapaa, jos ensimmäinen ei onnistu. Uskalla haastaa itseäsi ja tehdä juttuja oman mukavuusalueesi ulkopuolelta. Löydä oma polkusi. Ei aina tarvitse tehdä niin kuin muut vaan tee se, mikä on luontevinta juuri sinulle. Minä en esimerkiksi osallistunut paljoakaan opiskelijatapahtumiin tai järjestötoimintaan opintojeni aikana, vaikka siihen kannustettiin. Keskityin opintoihin ja valmistuin toki nopeasti, mutta kasvatin verkostoni sitten työelämässä. Jokaisella meistä on oma tarinamme, mitään ei kannata puskea väkisin, jos ei tunnu omalta. Kokeile rohkeasti, se on tärkeintä.
Työelämää pelotellaan ehkä liiaksi. Kirjoitetaan työuupumuksesta ja kiireestä. En kiellä, etteikö näitä asioita esiinny, mutta olen löytänyt työstä myös kantavia tekijöitä ja voimavaroja. Asioista kannattaa aina keskustella eikä jäädä yksin. Viihdyn työssäni ja tykkään siitä mitä teen. Minulla on mahtava tiimi ja heidän kanssaan on ilo tehdä töitä. Rohkaisen kaikkia valitsemaan oman tiensä. Meistä jokainen pystyy vaikuttamaan siihen, minkälaisen työelämän luomme. Yhdessä muodostamme pisaroista valtameren. Luodaan inhimillisempi työelämä olemalla läsnä kollegoille auttaen ja tukien tarpeen mukaan.