Tohtorikoulutus humanistisessa tiedekunnassa - hakuohjeet
Hakuajat jatkokoulutukseen lukuvuonna 2024-2025 ovat
- 28.8.2024 - 13.9.2024 (opiskeluoikeus 1.1.2025 alkaen + väitöskirjatutkijan työsuhteiset tehtävät).
- 3.3.2025 - 14.3.2025 (opiskeluoikeus 1.8.2025 alkaen).
Kevään 2025 haku koskee vain jatko-opiskeluoikeutta
Tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta haetaan sähköisellä lomakkeella alla olevien ohjeiden mukaan. Tohtorintutkinto suoritetaan jommassa kummassa tiedekunnan tohtoriohjelmista:
- Historian, kulttuurin ja taiteidentutkimuksen tohtoriohjelma Juno
- Kieli- ja käännöstieteiden tohtoriohjelma Utuling
Tiedekunta päättää tohtorin tutkinnon opiskeluoikeuden myöntämisestä hakijalle tohtoriohjelman johtoryhmän esityksestä.
Lisätietoja voit kysyä osoitteesta: humpostgraduate@utu.fi
Haku jatko-koulutukseen
Jatko-opinto-oikeuden edellytyksenä on pääsääntöisesti maisterintutkinto tai sitä vastaava ylempi korkeakoulututkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Hakijalla tulee siis olla joko soveltuva suomalainen ylempi korkeakoulututkinto tai soveltuva ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin tai muuten osoitetut, tieteellisiä jatko-opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Soveltuvaksi katsotaan tutkinto tai koulutus, johon sisältyvät syventävät opinnot (tai vastaavat) aineessa, joka väitöskirjan aiheen huomioon ottaen soveltuu jatko-opintojen pohjaksi.
Perustutkinnon pohjalta tiedekunnassa voi suorittaa ainoastaan yhden samantasoisen jatkotutkinnon. Tiedekunnan opiskelija voidaan hyväksyä tohtorikoulutettavaksi vasta, kun maisterintutkinto on suoritettu.
Hakuaika jatko-opintoihin on toistaiseksi kaksi kertaa vuodessa.
Ennen hakemuksen jättämistä tohtoriopintoja suunnittelevan tulee ottaa yhteyttä sen pääaineen jatkokoulutuksesta vastaavaan henkilöön (vastuuprofessoriin), jonka pääaineoikeutta hän hakee. Hakijan tulee neuvotella tutkimussuunnitelmasta, jatko-opinnoista (40-60 op) ja tutkimuksen ohjaajista (vähintään kaksi ohjaajaa) pääaineen edustajan kanssa. Yhteydenotto tulee tehdä vähintään kuukautta aiemmin kuin jättää hakemuksensa, jotta arvointiin, neuvotteluun ja ohjauksen suunnitteluun on riittävästi aikaa. Helpoiten voit ottaa yhteyttä pääaineeseen täyttämällä ->lomakkeen.
Keskusteltuaan tutkimussuunnitelmasta, jatko-opintojen 40-60 op:n suorittamisesta ja ohjauksesta sekä pyydettyään lausuntoa ja saatuaan pääaineen puollon hakija voi jättää hakemuksen ja sen liiteasiakirjat hakusivuston ohjeiden mukaisesti. Hakijan vastuulla on, että hän toimittaa asiakirjat hakuajan päättymiseen mennessä (paitsi pääaineen lausunto, jonka lähettää pääaineen vastuuprofessori suoraan tiedekuntaan osoitteeseen humpostgraduate@utu.fi).
Tohtoriohjelma Utulingissa pääaine arvioi tutkimussuunnitelman, käytössään olevat ohjausresurssit ja päättää hakemuksen puoltamisesta. Pääaineen lausunnon kirjoittaa pääaineen vastuuprofessori ja hän toimittaa sen suoraan tiedekuntaan humpostgraduate@utu.fi hakuajan päättymiseen mennessä.
Tohtoriohjelma Junossa on käytössä arviointilomake. Arvioinnin laatii jatkokoulutuksesta vastaava henkilö/professori ja ohjaaja joko yhdessä tai kumpikin voi laatia myös oman arviointinsa. Arviointilomake lähetetään humpostgraduate@utu.fi osoitteeseen hakuajan puitteissa.
> Utuling: Pääaineen lausuntolomake
Haku tapahtuu Opintopolussa. Hakulomake on käytettävissä hakuaikoina ja haku päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 15.00.
Turun yliopistossa opetetaan pääsääntöisesti suomen kielellä, minkä lisäksi väitöskirjojen ohjausta ja opetusta annetaan myös englanniksi ja kieliaineissa asianomaisella kielellä. Suomen ja englannin kielen lisäksi jatkotutkinnot on mahdollista suorittaa oppiaineen kanssa sovittavalla kielellä.
Turun yliopiston opintojohtosäännön (5 pykälä) mukaan ”jatkotutkintoon opiskelijoita valittaessa valintaperusteina voivat olla aiemmat opinnot, opintomenestys, opinto- ja tutkimussuunnitelma tai muu jatko-opintokelpoisuutta osoittava selvitys. Jatko-opintoihin valittaessa varmistetaan, että opiskelijalla on mahdollisuus saada tutkimuksensa aihepiiristä korkeatasoista ohjausta”.
Jatko-opiskelijaksi (väitöskirjatutkijaksi) ottamisesta päättää tiedekunnan dekaani asianomaisen tohtoriohjelman johtoryhmän esityksestä. Valintapäätös valmistellaan arvioimalla hakijat hakuasiakirjojen perusteella asetettujen valintakriteerien mukaisesti ja ottamalla huomioon oppiaineen lausunto. Arvioinnissa käytettävät kriteerit ovat
- Tutkimussuunnitelman laatu: selkeys, toteutettavuus ja tieteellinen merkitys
- Osoitettu tutkimuksellinen taito ja
- Motivaatio
Kriteerinä voidaan käyttää myös oppiaineen mahdollisuutta tarjota ohjausta hakijan tutkimusaiheessa. Jos jatkokoulutukseen pyrkivää ei voida hyväksyä, kielteinen päätös perustellaan kirjallisesti. Päätökseen tyytymätön hakija voi pyytää siihen kirjallisesti oikaisua humanistisen tiedekunnan dekaanilta 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Hakemuksen liitteet
Kaikkien hakijoiden on täytettävä hakemukseen pyydetyt tiedot ja liitettävä siihen 1.) tutkimussuunnitelma, 2.) motivaatiokirje, 3.) skannatut kopiot (ja tarvittaessa käännökset) tutkintotodistuksesta ja opintosuoritusotteesta, joiden nojalla jatko-opiskeluoikeutta haetaan 4.) alustava alustava jatko-opintosuunnitelma, jossa esitellään jatko-opintokokonaisuuden (40-60 op) sisältö ja suoritusten alustava aikataulu, 5.) todistus kielitaidosta ja 6.) tarvittaessa voimassaolevan passin kopio
Hakemuksen ja sen liitteet voi kirjoittaa joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Tutkimussuunnitelma tulee laatia seuraavan rakenteen mukaisesti. Hyväksyttävä suunnitelma sisältää kaikki alla olevat kohdat.
Tausta
- väitöskirjan aihe, merkitys ja kontribuutio
- liittyminen relevanttiin kansalliseen ja kansainväliseen tutkimusperinteeseen ja ajankohtaisiin tutkimuskeskusteluihin
Tutkimuksen tavoite ja tutkimusongelma
Tutkimuksessa käytettävät aineistot ja metodologia
- tutkimuseettinen pohdinta
Yhteistyö- ja liikkuvuussuunnitelma
Toteutus
- hakijan valmiudet ja aiempi tutkimuskokemus sekä perehtyneisyys aihepiiriin
- tutkimuksen aikataulu
- julkaisusuunnitelma: toteutetaanko väitöskirja artikkelimuotoisena vai monografiana
- a) artikkelimuotoisen väitöskirjan osalta arvio artikkelien määrästä ja lyhyt kuvaus artikkelien sisällöstä sekä alustava näkemys julkaisufoorumeista
- b) monografian alustava sisältösuunnitelma ja näkemys julkaisemisesta
Lähteet
Tutkimussuunnitelman ohjeellinen pituus on viisi sivua poisluettuna lähdeluettelo (kirjasinkoko 12, riviväli 1,5, normaalit marginaalit 2–2,5 cm).
Jatkokäsittelyyn etenevien hakemusten tutkimussuunnitelmat tarkastetaan Turnitin-plagiaatintunnistusjärjestelmällä. Jos hakija on käyttänyt tekoälyä tutkimussuunnitelman laadinnassa, hänen on raportoitava, millä tavalla sitä on hyödynnetty.
Motivaatiokirje on yhden sivun mittainen (kirjasinkoko 12, riviväli 1,5) vapaamuotoinen asiakirja, josta tulee ilmetä
- miksi hakija haluaa tutkijakoulutukseen Turun yliopiston humanistiseen tiedekuntaan,
- miten suunniteltu tutkimus liittyy Turun yliopistossa tehtävään muuhun tutkimukseen ja
- jatkokoulutuksen rahoitussuunnitelma
Kopiot tutkintotodistuksesta ja opintosuoritusotteesta, joiden nojalla jatko-opinto-oikeutta haetaan.
- Mikäli hakija on suorittanut hakukelpoisuuden antavan aiemman tutkinnnon korkeakoulussa Suomessa, tulee sähköiseen hakulomakkeeseen skannatut alkuperäiset tutkintotodistukset, opintosuoritusotteet sekä muut valintaperusteisiin liittyvät opintotodistukset, joiden nojalla tohtorintutkinnon opiskeluoikeutta haetaan.
- Mikäli hakija on suorittanut hakukelpoisuuden antavan aiemman tutkinnnon korkeakoulussa ulkomailla, tulee sähköiseen hakulomakkeeseen liittää:
- skannatut alkuperäiset tutkintotodistukset (sillä kielellä, jolla tutkinto on suoritettu)
- skannatut alkuperäiset opintosuoritusotteet (sillä kielellä, jolla tutkinto on suoritettu)
- skannatut alkuperäiset muut valintaperusteisiin liittyvät opintotodistukset, joiden nojalla tohtorintutkinnon opiskeluoikeutta haet.
Jos todistukset/opintosuoritusotteet eivät ole englannin-, suomen- tai ruotsinkielisiä, tulee hakijan toimittaa lisäksi virallinen käännös todistuksista/opintosuoritusotteista joillekin näistä kielistä. Viralliseksi käännökseksi katsotaan tutkinnon myöntäneen korkeakoulun antama käännös ja virallisen kääntäjän tekemä käännös. Englanninkielisen opintosuoritusotteen korvaa eurooppalaisen korkeakoulun myöntämä Diploma Supplement (DS), jos DS sisältää tiedot opintosuorituksista.
- Niiden ulkomailla pohjatutkinnon suorittaneiden hakijoiden, joille päätetään myöntää opiskeluoikeus, tulee toimittaa joko alkuperäiset todistukset tai virallisesti oikeaksi todistetut kopiot todistuksista ja niiden käännöksistä Turun yliopistolle valintapäätöksessä annettujen ohjeiden mukaisesti. Jos valittu hakija ei toimita ohjeiden mukaisia todistuksia annettuun määräaikaan mennessä, hän menettää opiskelupaikkansa. Ohjeet todistusten toimittamiseen ja maakohtaiset vaatimukset löytyvät täältä -> https://www.utu.fi/en/study-at-utu/accepted-students/original-documents
Tutkimuksen lisäksi jatkotutkintoon kuuluu jatko-opintokokonaisuus (40-60 op). Tarkempia tietoja näiden opintojen sisällöstä annetaan tohtoriohjelmakohtaisissa jatkotutkintojen opetussuunnitelmissa. Niistä sovitaan hakuvaiheessa alustavasti oppiaineen jatko-opinnoista vastaavan kanssa.
Tohtoriohjelmien opetussuunnitelmat 2022-2024 löytyvät yliopiston sähköisestä opinto-oppaasta: https://opas.peppi.utu.fi/fi/tohtorikoulutus-ja-muu-jatko-opiskelu/14003?period=2022-2024
Hakemukseen on liitettävä alustava jatko-opintosuunnitelma. Suunnitelmasta tulee käydä ilmi jatko-opintojen sisältö ja alustava aikataulu opintojen suorittamiseksi.
Väitöskirjan voi kirjoittaa suomeksi tai englanniksi ja näiden lisäksi sopimuksesta kaikilla niillä kielillä, joita Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa opetetaan tohtorikoulutustasolla.
Väitöskirjatutkijalta edellytetään kykyä sujuvaan kommunikaatioon niin suullisesti kuin kirjallisesti englannin kielellä sekä opintojen ja tutkimuksen etenemisen että tiedeyhteisöön integroitumisen vuoksi.
Turun yliopistossa noudatetaan rehtorin päätöksessä määriteltyjä kielitaidon todentamisen tapoja.
Hyväksyttävät kielitestit ja niiden vähimmäisvaatimukset löytyvät englanninkielisiltä sivuilta.
Kielitaito katsotaan riittäväksi, eikä kielitestiä vaadita, jos hakija on suorittanut
- toisen asteen koulutuksen Suomessa
- toisen asteen koulutuksen englanniksi Australiassa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa tai Yhdysvalloissa
- korkeakoulututkinnon suomalaisessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa
- korkeakoulututkinnon englanniksi jostais seuraavista maissa: EU/ETA-maat, Antigua
ja Barbuda, Australia, Bahama, Barbados, Belize, Botswana, Etelä-Afrikka, Dominica,
Eritrea, Eswatini, Etiopia, Gambia, Ghana, Grenada, Guyana, Hong Kong, Intia,
Jamaika, Kamerun, Kanada, Kenia, Lesotho, Liberia, Malawi, Namibia, Nigeria,
Filippiinit, Ruanda, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit,
Sambia, Sierra Leone, Singapore, Sveitsi, Tansania, Trinidad ja Tobago, Uganda, Uusi-
Seelanti, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat, Zimbabwe.
Hakemukseen tulee liittää kopio voimassa olevasta passista tai virallisesta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, josta käy ilmi kansalaisuus. Jos hakijalla on suomalainen henkilötunnus ja henkilötunnus on merkitty hakulomakkeeseen, ei passikopiota tarvitse liittää hakemukseen.