Yliopistonmäen aukio

Keskustelutilaisuus tiedevaikuttamisesta 14.11.: "Tulevaisuuden yliopisto - UTU2.0"

Osallistu yliopiston tiedevaikuttamistapahtumaan 14. marraskuuta! Avauspuheenvuoron pitää akateemikko Markku Kulmala. Mukana keskustelemassa mm. Suomen Akatemian johtaja Floora Ruokonen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Erja Heikkinen.

Tutkittu tieto on päätöksenteon perusta. Haluaisitko tietää, miten tutkimustuloksia käytetään tiedevaikuttamiseen ja tiedolla johtamiseen kansallisesti ja kansainvälisesti? Mihin muuhun tutkittua tietoa tarvitaan? Entä mitkä ovat Turun yliopiston vahvuudet, ja miten niitä voisi hioa pärjätäksemme vielä paremmin?

Turun yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen temaattiset kokonaisuudet järjestävät kaikille avoimen keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuden tiedevaikuttamisesta. Tapahtuman avaa akateemikko Markku Kulmala, joka kertoo yleisölle, kuinka katu-uskottava tiedevaikuttaminen lähtee katu-uskottavan tieteen tekemisestä.

Avauspuheenvuoron jälkeen on kaksi paneelikeskustelua, joista ensimmäisessä käsitellään tutkitun tiedon hyödyntämistä eri yhteiskunnan osa-alueilla. Toisessa paneelikeskustelussa mietitään Turun yliopiston vahvuuksia ja miten niitä voisi parantaa pärjätäksemme tulevaisuudessa vielä paremmin, kansallisesti ja kansainvälisesti. Mukana keskustelemassa on mm. journalistiikan, politiikan ja tiedemaailman asiantuntijoita, kuten Suomen Akatemian johtaja Floora Ruokonen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Erja Heikkinen.

Keskustelutilaisuus on suomenkielinen ja avoin kaikille kiinnostuneille. Tapahtumaa voi seurata myös etänä, ja etäseurantalinkki lähetetään sähköpostitse kaikille rekisteröityneille päivää ennen tapahtumaa. Jos haluat osallistua keskusteluun, tulethan kuitenkin paikan päälle.

Tervetuloa keskustelemaan!

 

Tulevaisuuden yliopisto – UTU2.0

Tiistaina 14. marraskuuta 2023, klo 12:30-15:30
Presidentti-auditorio, BioCity 1.krs, Turku


Ohjelma

12:30   Kahvitarjoilu

13:00   AVAUSSANAT
Jyrki Heino, professori, Turun yliopisto

13:10   KEY-NOTE PUHEENVUORO: Katu-uskottava tiede
Markku Kulmala, akateemikko, Helsingin yliopisto

13:45   PANEELIKESKUSTELU: Vaikuttava yliopisto – miksi tutkittua tietoa tarvitaan?
Johanna Kaakinen, apulaisprofessori, Turun yliopisto (moderaattori)
Eeva-Johanna Eloranta, kansanedustaja
Markku Kulmala, akateemikko, Helsingin yliopisto
Riitta Monto, työelämäprofessori, Turun yliopisto

14:30   PANEELIKESKUSTELU: Turun yliopiston vahvuudet viivalle – miten erottua ja menestyä?
Pekka Hänninen, dekaani, Turun yliopisto (moderaattori)
Erja Heikkinen, ylijohtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö
Floora Ruokonen, johtaja, Suomen Akatemia
Tapio Salakoski, dekaani, Turun yliopisto
Jaakko Suominen, dekaani, Turun yliopisto

15:15   Ohjelma päättyy. Vapaata keskustelua ja aulassa tarjolla pientä purtavaa

 

Tarjoilujen ja etäseurantalinkin lähettämisen vuoksi käynnissä ollut tapahtumarekisteröityminen on nyt sulkeutunut. Olet kuitenkin tervetullut kuuntelemaan paikan päälle keskusteluja, mutta jos haluaisit etäseurantalinkin, niin otathan yhteyttä Maija Lespinasseen (miholm@utu.fi), kiitos!

 

Puhujaesittelyt

Eeva-Johanna Eloranta

Eeva-Johanna Eloranta on turkulainen SDP:n poliitikko ja hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011. Eniten Eloranta on vaikuttanut koulutukseen liittyviin asioihin, sillä hän toiminut koko eduskuntauran ajan sivistysvaliokunnan jäsenenä ja viimeiset neljä vuotta sen puheenjohtajana.

Erja Heikkinen

Erja Heikkinen on filosofian tohtori ja evoluutiobiologian dosentti. Heikkinen on ollut opetus- ja kulttuuriministeriön palveluksessa vuodesta 2005. Hänen ja tiedepolitiikan ryhmän vastuulla on kansallinen tiedepolitiikan kehittäminen, toimeenpano ja seuranta sekä alan kansainvälinen yhteistyö.

Pekka Hänninen

Pekka Hänninen on Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani ja lääketieteellisen tekniikan professori.

Johanna Kaakinen

Johanna Kaakinen on Turun yliopiston psykologian apulaisprofessori. Hän johtaa kahta Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta: FINSCI (Fostering Finnish Science Capital) ja IMMERSED. Lisäksi hän on mukana Turku EyeLabin ja INVEST-lippulaivan toiminnassa.

Markku Kulmala

Tieteen akateemikko Markku Kulmala on maailman johtava ilmakehän aerosolien fysiikan ja kemian tutkija, ja Helsingin yliopiston professori. Kulmala on yksi ekosysteemien ja ilmakehän vuorovaikutuksia tutkivan uuden tieteenalan perustajista. 

Riitta Monto

Journalisti ja media-asiantuntija Riitta Monto on yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori. Osa-aikaisen työelämäprofessuurin aikana Monton tavoitteena on muun muassa vahvistaa  humanistisen tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Riitta Monto on ollut Turun Sanomissa päätoimittajana  yli kymmenen vuotta.

Floora Ruokonen

Floora Ruokonen johtaa Suomen Akatemian tutkimusympäristöt -vastuualuetta, jossa hän tiimeineen vastaa mm. lippulaiva-, infrastruktuuri- ja huippuyksikkörahoitusmuodoista. Ruokonen on aiemmin johtanut Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen vastuualuetta sekä työskennellyt mm. Helsingin ja Tampereen yliopistojen tutkimusrahoituksen palveluissa. 

Tapio Salakoski

Tapio Salakoski on Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani  ja professori.

Jaakko Suominen

Jaakko Suominen on Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani ja digitaalisen kulttuurin professori. Hän on erikoistunut media- ja informaatioteknologian kulttuurihistorian tutkimukseen ja tutkinut digitaalisten pelikulttuurien historiaa sekä retropelaamista ja muita historiankäytön muotoja pelikulttuurissa.

Tapahtuman järjestäjät

Tapahtuman järjestäjänä ovat Turun yliopiston kuusi temaattista kokonaisuutta. Temaattiset kokonaisuudet ovat yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen profiloitumis- ja vahvuusalueita. Ne edistävät monitieteistä tutkimusta ja koulutusta sekä vahvistavat yliopiston sisäistä yhteistyötä. Ne luovat alustoja verkostoitumiselle, tutkimus- ja yritysyhteistyölle, innovaatioiden synnylle ja strategisille kumppanuuksille. Lue lisää kokonaisuuksista ja liity mukaan!