Väitöskirjan hyväksymisprosessi ja julkaisuohjeet yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa

Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan täydentäviä ohjeita

Esitarkastus

Esitarkastusprosessi käsitellään UGIS-järjestelmässä (ugis.utu.fi, käytä Firefox tai Chrome selainta). Sähköisten lomakkeiden linkit ovat saatavilla järjestelmän valikon kohdassa "Linkit". 

Esitarkastusprosessi:

1) Ohjaajat ja väitöskirjatutkija sopivat esitarkastusprosessin aloittamisesta.

2) Prosessi alkaa kun väitöskirjatutkija/ohjaaja ottaa yhteyttä tohtoriohjelman koordinaattoriin. Aluksi tulee varmistaa, että väitöskirjatutkija on suorittanut tohtorintutkintoon vaadittavat opinnot (40op), jotka sisältävät opinto-oppaan vaatimat pakolliset opinnot.

3) Väittelijä toimittaa tiedekuntaan UGIS-järjestelmän (https://ugis.utu.fi/) kautta väitöskirjan käsikirjoituksen yhtenä pdf-tiedostona (monografia tai artikkeliväitöskirja sisältäen myös kaikki artikkelit). Käsikirjoitus tulee olla laadittu tiedekunnan jatkotutkintomääräysten mukaisesti.  

4) Ohjaaja tekee UGIS-järjestelmässä ehdotuksen esitarkastajista:

https://forms.utu.fi/private/vaitoksenhenkilot?lang=fi

Liitteksi laitetaan allekirjoitettu todistus suoritetusta Turnitin-tarkastuksesta:

- lisätietoa Turnitin-tarkastuksesta

- Turnitin todistus

Muista myös tiedekunnan edellyttämät liitteet, kuten lyhyt selvitys väittelijän panoksesta (so. ideointi, aineistonhankinta ja käsittely, analyysi ja kirjoittaminen) kunkin yhteisartikkelin tuottamisessa. Selvityksen tulee olla väittelijän ja ohjaajan allekirjoittama, ja se tulee toimittaa englanninkielellä, mikäli esitarkastaja/t eivät ole suomenkielisiä. 

Esitarkastajan tulee esitarkastajia ehdottaessaan varmistua, että ehdotettavat henkilöt ovat esteettömiä ja päteviä toimimaan esitarkastajana, ja että he ovat antaneet suostumuksensa tehtävään.

5) Tiedekunnan dekaani päättää esitarkastuksen aloittamisesta. Tohtorikoulutuksen hallintohenkilökunta toimittaa käsikirjoituksen liitteineen ja ohjeineen esitarkastajille tarkastusta varten. 

6) Esitarkastajilla on 2 kk aikaa toimittaa lausuntonsa, jossa he joko puoltavat tai eivät suosita väittelyluvan myöntämistä. 

7) Lausuntojen saavuttua väittelijältä kysytään, onko hänellä huomautettavaa esitarkastuslausuntoihin (mahdollisuus vastineen antamiseen 14 vrk:n kuluessa kunkin lausunnon saamisesta).

8) Tiedekunnan johtokunta käsittelee päätöksen väittelyluvan myöntämisestä kokouksessaan, joita pidetään kerran kuussa (asialista lähetetään viikkoa ennen kutakin kokousta). Tohtorikoulutuksen valmistelija valmistelee asian johtokunnan päätöstä varten, väitöskirjatutkijalta ja ohjaajilta tämä vaihe ei vaadi toimenpiteitä. Päätöksestä tiedotetaan väittelijää ja ohjaajia.

(Mikäli esitarkastaja/t ei puolla väittelylupaa, väitöskirjan hyväksymisprosessi keskeytetään. )

Väittelylupa sekä väitöshenkilöiden nimittäminen

Väitöskirjan painattamiseen, julkaisuun, julkistamiseen ja julkiseen puolustamiseen tarvitaan väittelylupa tiedekunnalta.

Tiedekunta johtokunta myöntää väittelyluvan kerran kuussa pidettävässä kokouksessa (huom. heinäkuussa ei ole kokousta). 

Väittelylupa voidaan myöntää, kun
1. väittelylupaa puoltavat esitarkastuslausunnot ovat saapuneet
2. jatkotutkintoon vaadittavat opinnot on kokonaisuudessaan hyväksytysti suoritettu

Väittelyluvan myöntämisen jälkeen työn ohjaaja ehdottaa UGIS-järjestelmässä (https://ugis.utu.fi):
- vastaväittäjää
- kustosta
- arvostelutoimikuntaa

Dekaani/varadekaani päättää ehdotuksen hyväksymisestä.

Vastaväittäjälle on varattava riittävästi aikaa valmistautua väitökseen, ja väittelijälle riittävästi aikaa hoitaa väitökseen liittyvät käytännön asiat. Väittelijän on sovittava väitöksen aikataulusta oman ohjaajan kanssa. Väittelyluvan myöntämisen ja väitöspäivän väliin suositellaan jätettävän aikaa noin kuukausi. 

Väitöskirjan julkaiseminen ja painatus

Tiedekunnan ohjeet väitöskirjan julkaisemiseen ja painatukseen noudattelevat yliopiston ohjeita.

Väitöskirjan käsikirjoituksen voi laatia yliopiston Annales-sarjan Word-pohjaan, ks. lisätietoa Annales-sarjasta yliopiston kirjaston sivuilta (ml. Word-pohjat ja graafiset ohjeet). 

Väitöskirjan julkaisumuoto, jakelu ja painatusmäärät

Julkaisumuodot

1. Väitöskirja julkaistaan pelkästään sähköisessä julkaisuarkistossa

Jos väitöskirja julkaistaan pelkästään verkkojulkaisuna Turun yliopiston julkaisuarkistossa, väittelijä toimittaa kartonkikansin tai läpinäkyvällä muovikannella varustetut niitatut paperikopiot seuraavasti:

  • Feeniks-kirjastoon 2 kpl, joista 1 on lukukappale (ns. ”riiputuskappale”)
  • Tiedekunta 2 kpl (tohtoriohjelman koordinaattori)

Huom: Lisäksi väittelijä toimittaa rehtorille pelkän suomenkielisen väitöskirjan tiivistelmän tulostettuna (Sisäposti: Rehtori, päärakennus).

2. Väitöskirja julkaistaan sekä sähköisessä julkaisuarkistossa että Annales-sarjassa / muussa sarjassa tai monografiana
Väittelijä toimittaa väitöskirjat  seuraavasti:

  • Feeniks-kirjastoon 2 kpl (joista 1 on lukukappale eli ns. ”riiputuskappale”) sekä vapaaehtoiset UTUShoppiin myytäväksi tarkoitetut kappaleet (esim. 5 kpl)
  • Kansalliskirjaston vapaakappaleet (kirjapaino toimittaa nämä Kansalliskirjastoon) 6 kpl
  • Rehtori 1 kpl (Sisäposti: Rehtori, päärakennus)
  • Tiedekunta 1 kpl (tohtoriohjelman koordinaattori)
  • Vastaväittäjä 1 kpl
  • Kustos 1 kpl
  • Esitarkastajat
  • Arvostelutoimikunnan jäsenet
  • Vapaaehtoiset yleisöjakelukappaleet toimitetaan Educariumin infopisteeseen, 1. krs

3. Väitöskirja julkaistaan Annales-sarjassa / muussa sarjassa tai monografiana, mutta ei yliopiston sähköisessä julkaisuarkistossa
Väittelijä toimittaa väitöskirjat  seuraavasti:

  • Feeniks-kirjastoon 2 kpl (joista 1 on lukukappale eli ns. ”riiputuskappale”) sekä vapaaehtoiset UTUShoppiin myytäväksi tarkoitetut kappaleet (esim. 5 kpl)
  • Kansalliskirjaston vapaakappaleet (kirjapaino toimittaa nämä Kansalliskirjastoon) 6 kpl
  • Rehtori 1 kpl (Sisäposti: Rehtori, päärakennus)
  • Tiedekunta 1 kpl (tohtoriohjelman koordinaattori)
  • Vastaväittäjä 1 kpl
  • Kustos 1 kpl
  • Esitarkastajat
  • Arvosteluryhmän jäsenet
  • Yleisöjakelukappaleet 20 kpl (toimitetaan Educariumin infopisteeseen, 1. krs)

Toimitusaikataulu

  1. Sähköisenä julkaistu väitöskirja tulee toimittaa kirjastoon julkaisuvalmiina tallenteena 15 päivää ennen väitöstilaisuutta. Väitöskirja julkaistaan julkaisuarkistossa viimeistään 10 päivää ennen väitöstilaisuutta.
    Julkaisuohjeet ovat osoitteessa: http://www.utu.fi/fi/yksikot/kirjasto/ehdota/julkaisupalvelut/Sivut/home.aspx
  2. Paperikopio tai painettu väitöskirja tulee toimittaa kirjastoon, tohtoriohjelman koordinaattorille (Publicum, h. 128, 1. krs) ja arvostelutoimikunnan jäsenille 10 päivää ennen väitöstilaisuutta.
  3. Mikäli tekijä julkaisee työnsä yliopiston julkaisuarkistossa, hän solmii väittelyluvan saatuaan julkaisusopimuksen.
    Ennen julkaisusopimuksen täyttämistä on hyvä huomata, että mikäli kaupallinen kustantaja julkaisee teoksen, tulee tekijän, ennen julkaisusopimuksen laatimista, hankkia lupa teoksen julkaisemiseen verkossa myös teoksen kustantajalta.
  4. Turun yliopiston julkaisusarjassa (Annales Universitatis Turkuensis) julkaistavasta väitöskirjasta julkaisusopimus hyväksytään kirjastossa. Kirjastossa asiaa hoitaa kirjastonhoitaja Mikko Pennanen (p. 029 450 3712 tai sähköposti julkaisut@utu.fi).
    Muualla julkaistavan tai vain sähköisesti julkaistavan väitöskirjan osalta julkaisusopimus hyväksytään tiedekunnassa. Sopimuksen hyväksyy dekaani. Julkaisusopimus tulee toimittaa allekirjoitettuna kirjastoon viimeistään 15 päivää ennen väitöstilaisuutta (sama määräaika kuin julkaisuvalmiin tallenteen toimituksella). Tästä syystä julkaisusopimus tulee jättää tohtoriohjelman koordinaattorille dekaanin allekirjoitusta varten hyvissä ajoin, noin kolme viikkoa ennen väitöstilaisuutta. Väittelijä toimittaa dekaanin hyväksymän julkaisusopimuksen kopion kirjastoon ja tohtoriohjelman koordinaattori arkistoi sopimuksen alkuperäiskappaleen. Väitöskirjan julkaiseminen julkaisuarkistossa edellyttää aina julkaisusopimuksen laatimista.
  5. Sopimuskaavakkeet ovat saatavilla UTUGuides-sivustolta.

Muuta väitöskirjan sähköisessä julkaisemisessa huomioitavaa

Myös sähköisesti julkaistuihin väitöskirjoihin sisältyy alkulehti, jossa ilmoitetaan väitöstilaisuuden aika ja paikka.

Jos väitöskirja väitöstilaisuuden jälkeen hylätään, poistetaan hylätty väitöskirja julkaisuarkistosta.

Ohje perustuu rehtorin päätöksiin 23.4.2007; 375/002/2007 ja 5.7.2007;375/002/2007

Painatustuki

Katso painatustuesta yliopiston väittelijän ohjeista.

Painotalon lasku tulee osoittaa suoraan yhteiskuntatieteelliselle tiedekunnalle. Laskuun tulee pyytää erittely, josta selviävät painetut kappale- ja sivumäärät. Ylimenevästä osuudesta tulee pyytää eri lasku, jonka väittelijä maksaa itse. Laitokset eivät osallistu väitöskirjan painatuskuluihin. Filosofian väitöksissä pyydetään ottamaan yhteyttä joko opintosihteeriin (tiedekunnan opintotoimisto, Publicum, 1. krs) tai filosofian oppiainevastaavaan.

Tiedottaminen, väitöstilaisuus ja karonkkaperinne
Vastaväittäjän lausunto ja väitöskirjan hyväksyminen

Kun johtokunta on myöntänyt väittelyluvan, dekaani määrää väitöskirjan ohjaajan esityksestä väitöskirjalle vastaväittäjän, kustoksen ja arvostelutoimikunnan. Vastaväittäjän tulee antaa arvostelutoimikuntaa kuultuaan tiedekunnalle kirjallinen lausunto arvosanaehdotuksineen kuukauden kuluessa väitöstilaisuudesta. Tiedekunnan johtokunta päättää väitöskirjan hyväksymisestä ja arvosanasta. Väittelijälle varataan tilaisuus vastineen antamiseen vastaväittäjän lausunnosta. Vastine on toimitettava tiedekunnalle ennen sitä kokousta, jossa väitöskirjan arviointi on esillä. Tiedekunnan akateemisen perinteen mukaan väittelijä ei keskustele vastaväittäjän kanssa arvosanasta ennen kuin johtokunta on hyväksynyt väitöskirjan ja sille ehdotetun arvosanan.

Yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa tohtorikoulutettavan ei tarvitse hakea valmistumista erikseen, vaan valmistumispäivä on automaattisesti se päivä, jolloin väitöskirja hyväksytään. Tutkintotodistuksen saa noin kaksi viikkoa valmistumisen jälkeen, mutta ruuhka-aikoina voi mennä pidempään. Todistuksen voi hakea tiedekunnan opintotoimistosta tai se voidaan pyynnöstä (opintosihteerit-yht@utu.fi) postittaa kotiosoitteeseen.

Väitökset

Turun yliopiston Tapahtumat -sivustolta löytyy tulevat yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan väitöstilaisuudet.

Lomakkeet

Väitösprojekti (so. jatko-opintohin hakemisesta tohtorintutkinnon myöntämiseen) on siirtynyt UGIS-järjestelmään, josta löytyvät esimerkiksi jatko-opintoihin sekä väitökseen tarvittavat sähköiset lomakkeet.

Muita lomakkeita:

1) ohjaussuunnitelma


2) hakemus jatko-opiskelijaksi lisensiaatintutkintoon tähtääviin opintoihin


3) todistus plagiaatintunnistuksen tekemisestä


4) vastaväittäjän, kustoksen ja arvostelutoimikunnan määrääminen

 

5) esitys lisensiaatintyön tarkastajiksi