Oikeustieteen tohtoriohjelma - väitöskirjatutkijalle
Oikeustieteen tohtoriohjelman opinnot koostuvat seuraavista kokonaisuuksista:
- Väitöskirja
- Jatko-opinnot 40 op
Tarkat tiedot väitöskirjan vaatimuksista ja jatko-opintojen sisällöstä löytyvät oikeustieteen tohtoriohjelman opinto-oppaasta.
Hyödyllisiä linkkejä
Tutkijakoulu ja sen tohtoriohjelmat seuraavat väitöskirjatutkijoiden edistymistä. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen jokainen väitöskirjatutkija palauttaa sähköisen vuosiraportointilomakkeen vuosittain tammikuussa. Vuosiraportissa väitöskirjatutkija arvioi, miten hänen jatko-opintonsa ja väitöskirjansa ovat edistyneet edellisen vuoden aikana.
Raportin toimittaminen on edellytys väitöskirjatutkijan aktiivirekisteristatuksen säilymiselle sekä mm. matka-apurahojen hakemiselle.
Väitöskirjatutkijalla on pääsääntöisesti kaksi henkilökohtaista työnohjaajaa. Dekaani nimeää väitöskirjatutkijalle päätyönohjaajan, kun hän myöntää väitöskirjatutkijalle jatkotutkinto-oikeuden. Toinen ohjaaja pyritään nimeämään ensimmäisen tutkinnonsuoritusvuoden aikana.
Päätyönohjaajaksi nimettävä on tohtorin tutkinnon suorittanut tiedekunnan professori, apulaisprofessori, tiedekunnan dosentti tai tiedekunnassa vakituisessa työsuhteessa työskentelevä muun yliopiston dosentti. Toiseksi työnohjaajaksi voidaan edellä lueteltujen lisäksi nimetä Turun yliopiston muun tiedekunnan tai muun yliopiston professori tai dosentti taikka muu tohtorin tutkinnon suorittanut henkilö. Vähintään yhden ohjaajan on oltava työsuhteessa Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan.
Laadukkaan ohjauksen varmistamiseksi suositellaan, että yhdellä ohjaajalla ei ole ilman erityistä syytä enempää kuin 5-7 ohjattavaa. Tarvittaessa työnohjaaja voidaan vaihtaa tai nimetä uusi työnohjaaja.
Jokaiselle väitöskirjaansa tohtoriohjelman rahoituksella tai projekti- tai apuraharahoituksella kokoaikaisesti valmistelevalle väitöskirjatutkijalle nimetään työnohjaaja tai työohjaajien lisäksi ohjausryhmä, joka koostuu työnohjaajan tai työnohjaajien lisäksi 2-3 tohtorin tutkinnon suorittaneesta henkilöstä. Ohjausryhmän nimeää tohtoriohjelman johtoryhmä. Ohjausryhmiä nimitettäessä pyritään varmistamaan, että ohjausryhmän jäsenillä on riittävä asiantuntemus osallistua ohjausryhmän toimintaan. Tarvittaessa ohjausryhmää voidaan vaihtaa tai ohjausryhmän koostumusta muuttaa.
Ohjauksessa noudatetaan Turun yliopiston ohjauksen periaatteita ja Tutkijakoulun (UTUGS) suosituksia:
- Tutkijakoulu UTUGS, Ohjaajalle - Ohjaus tohtorikoulutuksessa
- Rehtorin päätös väitöskirjatutkijan ohjauksesta
Tutustu huolella Turun Yliopiston yleiseen ohjeet väittelijälle -sivustoon.
Lue myös väitöskirjaprosessi oikeustieteellisessä tiedekunnassa -sivulta löytyvät ohjeet.
Jatko-opintoja on mahdollista rahoittaa esimerkiksi toimimalla väitöskirjatutkijan tehtävässä, apurahalla, projektitutkijana tai yhdistämällä opinnot ja palkkatyö.
Väitöskirjatutkijan tehtävä
Tiedekunnassa työskentelee useita väitöskirjatutkijoita, joiden pääasiallinen tehtävä on väitöskirjatutkimuksen tekeminen. Tiedekuntaan työsuhteessa oleville väitöskirjatutkijoille osoitetaan kuitenkin myös oppiainetehtäviä, peruskoulutuksen opintosuoritusten arviointiin, opetukseen, opettajatuutorointiin ja yliopistohallintoon liittyviä tehtäviä enintään 10 % kokonaistyöajasta.
Väitöskirjatutkijan työsuhteisia tehtäviä voi hakea vuosittain Tutkijakoulun ja tohtoriohjelmien syksyn haussa.
Apurahat
Rahoituksesta löytyy lisätietoa tutkijakoulun (UTUGS) sivulta ja intrasta (vaatii utu-kirjautumisen) Tutkimusrahoitusyksikön sivulta.
Tutkijana projektissa
Tiedekunnassa on meneillään useita tutkimusprojekteja, jotka myös työllistävät väitöskirjatutkijoita.
>Tutkimus oikeustiedekunnassatieteellisessä
Jatko-opinnot työn ohella
Tohtorintutkintoa on myös mahdollista tehdä oman palkkatyön ohella. Osa-aikaisen tutkimustyön tekeminen on yleensä hitaampaa kuin kokoaikaisen. Näin ollen 3-4 vuoden tavoiteaika koskee tutkimuksen nettoaikaa.
Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa on 1.8.2011 alkaen myönnetty suoritusoikeus ainoastaan oikeustieteen tohtorin tutkintoon. Näin ollen uusia lisensiaatin tutkinnon suorittajia ei enää hyväksytä tiedekunnan jatko-opiskelijoiksi. Siirtymäsäännösten mukaan ennen 1.8.2011 oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon suoritusoikeuden saaneita opiskelijoita koskevat v. 2010-2011 voimassa olevat yleiset määräykset. Koska kyseisiä opintojaksoja ei enää järjestetä, niiden suorittamisesta tulee sopia erikseen. Opintojen suorittamisesta tulee olla yhteydessä tohtoriohjelman koordinaattoriin.
Oikeustieteellisen tiedekunnan tutkijat voivat hakea tukea kielentarkastukseen ja muihin tutkimuskuluihin. Lisäksi väitöskirjatutkijoille suunnattuja tukia ovat matkustustuki ja väitöstutkimuksen loppuunsaattamistuki.
Tiedekunnan tuen määrä riippuu tiedekunnan kulloinkin käytettävissä olevista taloudellisista resursseista.
Hakuajat ja linkit hakulomakkeisiin ilmoitetaan oikeustieteellisen tiedekunnan intranet-sivulla (vaatii utu-kirjautumisen) https://intranet.utu.fi/fi/yksikot/law/Sivut/home.aspx
Ota yhteyttä sähköpostilla: lawpostgraduate@utu.fi