Turnitin-järjestelmän saavutettavuusseloste
Turnitin-järjestelmän ja plagiaatintunnistuspalvelun saavutettavuusseloste, luotu 14.9.2020
1. Teknistä tietoa verkkosivuston saavutettavuudesta
Turun yliopisto pyrkii takaamaan verkkosivustonsa saavutettavuuden Euroopan parlamentin ja neuvoston saavutettavuusdirektiivin mukaisesti. Suomessa saavutettavuusdirektiivin toteuttaa laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta.
Tämä saavutettavuusseloste koskee Turun yliopiston plagiaatintunnistuspalvelua. Se rakentuu neljästä osasta:
1) https://www.utu.fi/fi/fairutu -ohjaussivustosta,
2) https://www.utu.fi/fi/turnitin-ohjeisto -sivusta
3) Turnitin Feedback Studio -tunnistinjärjestelmästä https://www.turnitin.com/ jota käytetään
4) https://moodle.utu.fi -oppimisalustan (ver. 3.8.5) kautta.
Plagiaatintunnistuspalvelua käytetään tutkintoihin liittyvien opinnäytteiden, tutkijakouluhakuihin liittyvien työsuunnitelmien, kypsyysnäytteiden, kotitenttien ja opintojaksoihin liittyvien kirjallisten tehtävien alkuperäisyystarkastuksissa. Sen käyttö on osin pakollista, osin harkinnavaraista.
Plagiaatintunnistuspalvelun toiminnalliset osakokonaisuudet kuvataan tässä selosteessa omina lohkoinaan. Palvelun kokonaissaavutettavuutta pidetään yllä kunkin lohkon versiokehitykseen sisältyvänä toimintana.
1.1 Verkkosivuston saavutettavuuden tila
FairUTU-verkkosivusto verkkosivusto täyttää Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1-standardin AA-tason saavutettavuusvaatimukset osittain.
- Sivuston oma teksti-, kuva- ja videosisältö täyttää AA-tason vaatimukset täysin. Sivustoon linkitettyjen pdf-lomakkeiden ja yliopiston toimintaohjeistojen soihtulogoissa ei ole ALT-tekstejä. Sivuston valmiit mallipohjat sisältävät ylä- ja alatunnisteissaan yliopiston avoimilla sivuilla toistuvat virheet:
- 1 puuttuva taulukkonimi,
- 2 katkennutta ARIA-linkkiä (<nav role="navigation" aria-labelledby="block-quicklinksfi-menu") sekä
- 7 kontrastivirhettä sivustojärjestelmää koskevassa navigaatiotoiminnoissa <div class="visually-hidden">,
- 2 tyhjää linkkiä hae-toiminnossa. - FairUTU-sivusto on linkitetty myös Utuguides.fi -sivustoon, Tutkimuseettisen neuvottelukunnan tenk.fi-sivustoon, Aalto-yliopiston Turnitin-sivustoon sekä Turnitin.com sivustoon, joilla on omat saavutettavuusselosteensa.
Turnitin ohjeisto -verkkosivu verkkosivusto täyttää Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1-standardin AA-tason saavutettavuusvaatimukset osittain.
- Sivuston oma teksti-, kuva- ja videosisältö täyttää AA-tason vaatimukset täysin. Sivustoon linkitettyjen pdf-lomakkeiden ja yliopiston toimintaohjeistojen soihtulogoissa ei ole ALT-tekstejä. Sivuston valmiit mallipohjat sisältävät ylä- ja alatunnisteissaan yliopiston avoimilla sivuilla toistuvat virheet:
- 1 puuttuva taulukkonimi,
- 2 katkennutta ARIA-linkkiä (<nav role="navigation" aria-labelledby="block-quicklinksfi-menu") sekä
- 7 kontrastivirhettä sivustojärjestelmää koskevassa navigaatiotoiminnoissa <div class="visually-hidden">,
- 2 tyhjää linkkiä hae-toiminnossa. - Turnitin ohjeisto-sivu on linkitetty FairUTU-sivustoon, Turun yliopiston Moodlen ohjekirjastoon sekä Turnitin.comin https://help.turnitin.com/feedback-studio/moodle/direct-v2/moodle-direct-v2-home.htm -sivustoon ja https://www.turnitin.com/blog/? -sivustoon joilla on omat saavutettavuusselosteensa.
Kirjautumispolun tarjoava Moodle-oppimisalusta täyttää Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1-standardin AA- ja A-tason saavutettavuusvaatimukset osittain.
- Plagiaatintunnistinjärjestelmää käytetään yliopiston Moodle-instanssin kautta sen käyttäjähallintaa hyödyntäen. Käyttö Moodle-sivustolla tarkoittaa tiedostojen lataamista arviointijärjestelmään ja tulosten avaamista tapahtumalistanäkymästä.
- Tässä tarkastellaan ainoastaan kurssialueen ”aktiviteettina” avautuvaa Turnitin-tehtävänhallintanäkymää. Tämä käyttöliittymä on toteutettu Moodlen arkkitehtuurin mukaisesti, Moodlen perustoiminnallisuuksia hyöydyntäen. Joissakin näppäintoiminnoissa on validaattorin tunnistamia koodipoikkeamia, mutta näppäimet toimivat ja myös ruudunlukuohjelma toimii näissä kohdissa ongelmitta. Moodle-toimintojen saavutettavuus kuvataan alustan omassa saavutettavuusselosteessa.
Turnitin.comin natiiville käyttöliittymätasolle siirrytään vertailuraportteja käsiteltäessä. Tämä ’dokumenttikatselin’-näkymä täyttää Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1-standardin AA- ja A-tason saavutettavuusvaatimukset osittain.
- Raporttinäkymä koostuu useasta eri saavutettavuushaasteita tarjoavasta osasta. Analysoitavan tekstin sivunäkymään kuvataan samasanaisuutta sisältävät alueet joko taustaväreillä tai fonttiväreillä. Vastaavuuksien lähdelinkit listautuvat vertailunäkymän sivuun. Tekstiä voidaan kommentoida liittämälle sen päälle kommentteja puhekuplina tai äänitiedostoina. Näiden funktioiden saavutettavaan käyttöön liittyy joitakin rajoituksia:
- tunnistevärien erottelevuus on punavihersokeilla rajattu ja kontrastisuhde matalahko 3:1;
- lähdedokumentin voi lukea ruudunlukijalla vain text only -tilassa;
- käyttöliittymä itse ei tue äänipalautteen tekstiksi generointia, vaan siihen tarvitaan erillinen apuohjelma. Turnitin.com tarjoaa jatkuvasti päivittyvän ohjeiston ohjelma- ja rajapintaversioittain saavutettavan käytön varmistamiseksi.
Turnitin Feedback Studion yksilöidyt saavutettavuuskuvaukset ylläpidetään linkeissä:
- Feedback Studio LTI Interface VPAT [PDF]
- Feedback Studio Assignment Submission Interface VPAT [PDF]
- Feedback Studio Text Only Similarity Report VPAT [PDF]
- Feedback Studio PeerMark Interface VPAT [PDF]
- Feedback Studio Online Grading Interface VPAT [PDF]
1.2 Ei-saavutettava sisältö
Jäljempänä mainitussa sisällössä on potentiaalisia puutteita WCAG 21 -standardin AA- ja A-tason vaatimuksiin verrattuna.
FairUTU-verkkosivustolla on:
- neljä linkkiä kolmannen osapuolen ennen vuotta 2018 julkaisemiin pdf-muotoisiin julkaisuihin, joihin voi liittyä saavutettavuusrajoitteita.
- palvelun käyttöä koskeviin diarioituihin rehtorin ilmoitus -dokumentteihin liittyy saavutettavuusrajoite, koska ne ovat kuvamuotoon tallennettuja pdf:iä.
- FairUTU:un linkitetyissä kolmansien osapuolten neuvontasivuissa (wiki.aalto.fi-pages, turnitin.com-self-service-pages, tenk.fi) voi ilmetä saavutettavuusrajoitteita, joihin Turun yliopisto ei voi vaikuttaa. Kuvausta päivitetään, kun viitatut puutteet poistuvat.
Moodlen käyttöliittymässä:
- Moodlen kautta voidaan viedä Turnitin-palveluun sisältöä, joka ei ole saavutettavaa. Kumpikaan järjestelmä ei suodata tiedostojen rakennemuotoja saavutettavuuskriteerein.
Turnitiniin viety sisältö ei kuitenkaan tule julkiseen käyttöön eikä julkaisumuodossaan näy kolmansille osapuolille.
Turnitinin peruskäyttöön liittyen:
- Pro gradu -tasoisten opinnäytteiden plagiaattitarkastusprosessissa yliopisto edellyttää teksteiltä autenttisuuden lisäksi arkistokelpoisuutta (validoitu PDF/A). Opinnäytteiden julkaisufoorumina UTUPub-julkaisuarkisto alkaa 2020 edellyttää opinnäytteiltä myös saavutettavuutta tasolla, jota ei vielä ole täsmennetty. WCAG 2.1 vaatimukset AA- ja A-tasolla alittavat saavutettavan julkaisuformaatti PDF/UA:n vaatimukset, ja sijoittuvat noin PDF/A -3a:n tasolle.
- Opintojaksojen harjoitustehtävien sisällön saavutettavuutta ei valvota, koska Turnitin-järjestelmä analysoi ne läpivirtausprosessina ei-tallentavasti. Saavutettavaa sisältöä tarvitseva tuottaa omat arvioitavat sisältönsä saavutettavuusohjeiden mukaisina.
1.2.1 Saavutettavuusvaatimusten noudattamatta jättäminen
Saavutettavuuden kehitystyötä liittyy Turnitinin Moodle-käyttöliittymään, johon on vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa, sekä UTUGradu-prosessiin,jossa Turnitinia käytetään yhtenä laadun arvioinnin tukivälineenä. Opinnäytteissä on tarpeen muuttaa kansallisella PAS-ohjeistoon liittyvällä muutoksella opinnäytearkistojen tallenneformaattisuositus joko PDF/UA:ksi tai sitä vähemmän vaativaksi PDF/A-3a:ksi, joka täyttää keskeiset WCAG 2.1 vaatimukset. Opinnäytteiden käsittely- ja arkistointistandardikysymysten käsittely on työnalla. Linjaukset tullaan tekemään Kansalliskirjaston koordinoimana työnä.
1.2.2 Kohtuuton rasite
Kansainvälisinä tuotteina kehittyvien ja päivittyvien Moodle- ja Turnitin-alustojen edellä todettuihin saavutettavuusrajoitteisiin ei Turun yliopisto pysty merkittävästi vaikuttamaan. Kun kukin tunnistettu rajoite on arvioitu, on samalla voitu havaita keinot vaihtoehtoisia toimintatapoja käyttäen tarjota toimiva palvelu täyttä saavutettavuutta tarvitseville.
1.3 Sisältö, jota saavutettavuusvaatimukset eivät koske
Saavutettavuusvaatimusten mukaan ennen 23.9.2018 julkaistuja linkitettyjä dokumentteja ei tarvitse muuttaa saavutettaviksi, jos ne eivät ole olennaisia palvelujen tarjoamiseksi. Uudet kolmansille osapuolille näkyvät PDF-tallenteet julkaistaan saavutettavuusvaatimuksia noudattaen.
2. Miten tämä saavutettavuusseloste on laadittu
Sivuston saavutettavuuden on arvioinut Turun yliopiston Koulutuksen tuki. Verkkosivujen ja verkkopalveluiden saavutettavuustestauksessa on käytetty WebAIM:n WAVE Web Accessibility Evaluation Toolia ja Applen Voice Over -ruudunlukijaa. PDF-julkaisujen ja lomakkeiden saavutettavuus on analysoitu ja tarvittavin osin korjattu Adobe Acrobat Pro X -ohjelmalla. Heuristista arviointia on tehty viestinnällisyyden, eheyden ja selkokielisyyden kriteerejä vasten.
3. Palaute ja yhteystiedot
Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle osoitteeseen kirjaamo@utu.fi. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.
Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.
3.1 Valvontaviranomaisen yhteystiedot
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi