Sata vuotta tutkimusta ja opetusta -luentosarja

Juhlavuoden kunniaksi Turun yliopisto järjesti kaikille avoimen Studia Generalia -luentosarjan. Ensimmäiset luennot pidettin ennen koronaa Turun kaupunginkirjaston Studiossa, kahdeksan viimeistä pidettiin koronan vuoksi virtuaalisena marras-joulukuussa. Sarjassa tutustutaan yliopiston historiaan, tämän päivän kiinnostavimpiin tutkimusaiheisiin sekä opiskelijoiden elämään.

Turun yliopisto perustettiin kansalaiskeräyksen voimin 1920 maailman ensimmäiseksi suomenkieliseksi yliopistoksi. Yliopiston ainutlaatuista syntyhistoriaa kuvaa tunnuslause Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle. Luentosarja antaa esimakua siitä, mitä tuo lahja on tuottanut.

Sarja alkaa yliopiston historiaa esittelevällä osuudella, sen jälkeen jokainen Turun yliopiston seitsemästä tiedekunnasta esittäytyy yhden tutkimushankkeensa tai teeman kautta. Sarjan päättää opiskelijaelämää 100 vuoden ajalta luotaava luento.

Aiemmin ilmoitettiin, että luennot pidetään Turun kaupunginkirjaston Studiossa, mutta koronan vuoksi ne pidetään striimattuina ilman yleisöä. Lisäämme linkit lähetyksiin tälle sivulle lähempänä tilaisuuksia.

 

Tiistaina 17.11. klo 18.00 tietoasiantuntija Liisa Hilander: Volter Kilven ajoista 2000-luvulle – Turun yliopiston kirjaston historia

  • Turun yliopiston kirjasto aloitti toimintansa jo ennen yliopistoa. Turun Suomalainen Yliopistoseuran hoitokunta asetti jo marraskuussa 1917 kirjastovaliokunnan huolehtimaan tarpeellisista kirjahankinnoista ja eri puolilta maata tulevista kirjalahjoituksista. Kirjaston hoitajaksi kutsuttiin 1920 edellisvuonna Turun kaupunginkirjaston hoitajana aloittanut kirjastomies ja kirjailija Volter Kilpi. Tietoasiantuntija Liisa Hilander kertoo Turun yliopiston kirjaston vaiheista sekä Volter Kilvestä.

 

Torstaina 19.11. klo 18.00 apulaisprofessori Katja Pahkala: Terve sydän – rakennuspalikat siihen luodaan jo lapsuudessa

  • Lääketieteellinen tiedekunta perustettiin jatkosodan aikaan 1943. Turun yliopisto tunnetaankin niin lääkärien kouluttamisesta kuin vahvasta tutkimuksesta. Yksi tutkimushaara ovat väestötutkimukset, joissa pyritään pitkien aikasarjojen avulla seuraamaan tutkimukseen valittujen henkilöiden terveyttä ja elintapoja lapsuudesta aikuisuuteen. Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksessa työskentelevä apulaisprofessori Katja Pahkala kertoo, miten jo lapsuuden valinnat vaikuttavat sydänterveyteen.

 

Tiistaina 24.11. klo 18.00 tutkimuspäällikkö Milla Wirén: Digitalisaation vaikutus talouteen: jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua – ja hitunen sinistäkin

  • Turun kauppakorkeakoulu perustettiin 1950 ja se yhdistyi Turun yliopiston kanssa 2010. Kauppakorkeakoulun vahvuuksia on katseen kääntäminen vahvasti tulevaisuuteen ja tulevaisuuden ilmiöihin. Centre for Collaborative Research -yksikössä tutkimuspäällikkönä työskentelevä Milla Wirén väitteli tohtoriksi vuonna 2018 digitalisaatiosta, ja siitä miten se tekee yksilön tiedostamattomista valinnoista yhteiskunnallisesti merkittäviä. Centre for Collaborative Research -yksikössä tutkimuspäällikkönä työskentelevä Milla Wirén väitteli tohtoriksi vuonna 2018 digitalisaatiosta, ja siitä miten se tekee yksilön tiedostamattomista valinnoista yhteiskunnallisesti merkittäviä. Luennolla hän kertoo datafikaatiosta, siitä, miten luonnolliset asiat muutetaan dataksi, miten tietoa kerätään ja hyödynnetään.

 

Torstaina 26.11. klo 18.00 professori Janne Salminen: Sääntely poikkeusoloissa

  • Oikeustieteellinen tiedekunta perustettiin 60 vuotta sitten. Turun yliopiston oikeustieteen tutkijat ovat tunnettuja muun muassa perustuslakiasiantuntemuksestaan. Professori Janne Salminen on kollegoineen tutkinut ja kirjoittanut teoksen perustuslain ja viime keväänä koronan vuoksi käyttöön otetun valmiuslain välisestä suhteesta. Luennolla Salminen kertoo sääntelystä poikkeusoloissa.

 

Keskiviikkona 2.12. tutkijatohtori Nils Sandman: Miksi näemme unia?

  • Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta perustettiin vuonna 1967. Psykologian oppiaineessa toimii joukko tutkijoita, jotka ovat nousseet maailmanlaajuiseen tunnettuuteen unitutkimuksillaan. Turkulaiset tutkijat ovat muun muassa luoneet uhkasimulaatioteorian, jonka mukaan kun ihminen unen aikana treenaa kohtaamaan valvemaailman uhkatilanteita, parantaa se hänen havainnointi- ja reagointinopeuttaan. Tutkijatohtori Nils Sandman kertoo, miksi me näemme unia.

 

Torstaina 3.12.  klo 18.00 yliopisto-opettajat Aleksi Lahti ja Jussi-Pekka Järvinen:  2020-luvun oppimisympäristöt suomalaisessa koulussa

  • Suomi on yksi harvoista maista, joissa luokanopettajat ovat ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita. Osittain peruskoulu-uudistuksen innoittamana Turun yliopistoon perustettiin kasvatustieteiden tiedekunta, jossa nykyisin koulutetaan niin luokanopettajia kuin varhaiskasvatuksen opettajia. Opetuksessa on viime vuosina tapahtunut paljon uutta. Yliopisto-opettajat Jussi-Pekka Järvinen ja Aleksi Lahti kertovat uusista opetusmenetelmistä ja oppimisympäristöistä. Siitä, miten digitaaliset laitteet voivat auttaa opetuksessa ja miten uudenlainen luokkahuonetila auttaa oppimisessa.

 

Tiistaina ti 8.12. klo 18.00 dosentti Panu Savolainen ja tutkimuspäällikkö Otto Latva: 100 vuotta opiskelijaelämää Turun yliopistossa

  • Yliopisto perustettiin vuonna 1920, mutta opetus pääsi käyntiin kesällä 1922. Silloin perustettiin myös Turun yliopiston ylioppilaskunta eli TYY, johon kaikki opiskelijat kuuluvat. Yliopiston 100-vuotishistoria on jo valmis, mutta TYY:n tuorein historia on vasta tekeillä. Historian kirjoittajat kertovat esimakuna tulevasta tutkimuksesta, millaista on ollut yliopisto-opiskelijoiden elämä Turussa kuluneen sadan vuoden aikana.

 

Torstaina 10.12.  klo 18.00 professori Tapio Salakoski: Tekoälyvallankumous – miten se uudistaa elämämme

  • Vuonna 1920 perustettiin myös luonnontieteellinen tiedekunta, nykyisin se tunnetaan nimellä luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta, ja sen suojissa toimii muun muassa tulevaisuuden teknologioiden laitos. Viime vuosina on puhuttu paljon robottien tulosta ja tekoälystä. Mutta mitä tekoäly on, miten se muuttaa elämäämme ja miten se on jo nyt osana arkeamme. Teemaan johdattaa tiedekunnan dekaani, professori Tapio Salakoski.

 

Sarja käynnistyi keväällä, mutta se jouduttiin koronan vuoksi keskeyttämään ja siirtämään loput osat syksyyn. Keväällä kuultiin kaksi ensimmäistä osaa. Ne toteutettiin suorana yleisön edessä eikä niistä tehty tallennetta.

  • Professori Vesa Vares: Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle – 100-vuotias Turun yliopisto
    Poliittisen historian professori Vesa Vares tuntee Turun yliopiston historian läpikotaisin. Hänen kirjoittamansa Turun yliopiston historia on julkaistu juuri helmikuun lopussa Turun yliopiston 100-vuotissyntymäpäiväksi. Luennolla Vares kertoo mielenkiintoisimpia yksityiskohtia opetuksesta, tutkimuksesta ja elämästä yliopistossa.
     
  • Akatemiaprofessori Hannu Salmi  sekä yliopistonlehtorit Maarit Leskelä-Kärki, Matti Kamppinen ja Pekka Lintunen: Mitä on sivistys?
    • Humanistinen tiedekunta perustettiin Turun yliopiston ensimmäisenä tiedekuntana 1920. Tiedekunnan luentokerralla pureudutaan kysymykseen, mitä on sivistys? Turun yliopisto on monialainen sivistysyliopisto, mutta mitä se tarkoittaa? Teemasta keskustelevat akatemiaprofessori Hannu Salmi, kulttuurihistorian apulaisprofessori Maarit Leskelä-Kärki, uskontotieteen yliopistonlehtori Matti Kamppinen ja englannin kielen yliopistonlehtori Pekka Lintunen.

Luentosarjaan liittyi maaliskuussa kaupunginkirjastossa esillä oleva Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely.