Poliittisen historian opiskelija Anni Taavila

Aktorin tulee olla aktiivinen, tarttua rohkeasti puhelimeen ja kunnioittaa mentoria. 

Anni opiskelee poliittista historiaa yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Hän on aktiivisesti päässyt alansa harjoitteluihin, muun muassa yksi kesä vierähti Traficomilla. Anni on myös ollut harjoittelussa yliopiston Työelämä- ja ohjauspalveluissa, jossa hän muistaa itse etsineen opiskelijoille kymmenkunta mentoria ennen kuin itse päätti osallistua. Mentorointiohjelmaan hän osallistui viime keväällä. Hän on jakanut kokemuksiaan pääaineensa muille opiskelijoille ja innostanut myös heitä hakemaan ohjelmaan.

”Lähdin mukaan ehdottomasti Rekryn (työelämä- ja ohjauspalvelut) innoittamana”, Anni muistelee. Hakuvaiheessa Anni ilmoitti olevansa kiinnostunut asiantuntijatehtävistä liittyen kestävään kehitykseen sekä vastuullisuuteen. Tämän takia hän kertoo epäröineensä hetken, kun sähköpostiin kilahti tieto mentorin olevan viestintäpäällikkö. Anni ei ollut kiinnostunut viestinnästä urapolkuna, jolloin mentoria ja ohjelman onnistuvuutta vastaan heräsi ennakkoluuloja. Pian kuitenkin selvisi, että mentorin viestinnän tehtäviin vastuullisuuden teemat liittyivät olennaisella tavalla, ja siten omat ennakkoluulot karisivat heti. Hän oli kuitenkin hakenut ohjelmaan, koska kaipasi sparrailua, verkostoja ja juttukaveria työelämästä.

Yhteisiä tapaamisia ei sovittu heti, vaan ne suunniteltiin fiiliksen mukaan. Yhteiselo mentorin kanssa oli Annin mukaan sujuvaa, mutta hän korostaa, että ohjelma vaatii opiskelijalta ehdottomasti oma-aloitteisuutta sekä aktiivisuutta. Kunnioitus mentorin aikaa kohtaan on myös asia, jonka Anni haluaa nostaa pöydälle. ”Aloitin kevään lopussa harjoittelussa, ja mentorointi katkesi kiireiden keskellä”, hän kertoo. Ajankäyttö oli haasteellista ja kiirettä löytyi molemmin puolin. Katsellessaan toimintaansa ja yhteydenpitoaan mentoriin jälkeenpäin Anni on kiitollinen siitä, että mentori halusi jatkaa mentorointisuhdetta myös ohjelman virallisen päättymisen jälkeen. Muutaman kuukauden hiljaiselon jälkeen Anni tapasi jälleen mentoriaan, ja he jatkoivat siitä, mihin oltiin viimeksi jääty.

Hän kokee saaneen mentorilta valtavasti rohkaisua monella elämän osa-alueella. Luotto omaan tekemiseen sekä oman polun kulkemiseen vahvistuivat paljon, ja Anni kokee hyötyneen mentoroinnista. Ohjelma avaa ajattelua, antaa näkökulmia sekä auttaa tunnistamaan opiskelijan vahvuuksia. Hänellä on tuleville aktoreille myös selkeät vinkit tulevaan mentorointiin:

  1. viestintä: ole avoin ja rehellinen
  2. viestintä: kerro mitä haluat ja aseta tavoitteet
  3. viestintä: kerro aikatauluistasi, ja ehdota tapaamisia oma-aloitteisesti