Opiskelijalähettiläs 2022–2023 vastaa kysymyksiin.
Kuka olet?
"Olen Rebekka Jaatinen, tuttavallisemmin Rebe. Miä oon humanisti, opiskelen pääaineena espanjan kieltä ja sivuaineena pohjoismaisia kieliä."
Miten päädyit opiskelemaan espanjaa Turun yliopistoon?
"Oon kotosin Mikkelistä ja valmistuin siellä lukiosta vuonna 2020.
Espanjaa pystyi opiskelemaan Mikkelissä vain aikuislukiossa, joten istuin koulussa joinain päivinä jopa aamukahdeksasta iltakuuteen, koska espanjan tunnit olivat iltaisin. En vielä lukion aikana ollu varma siitä, mitä haluisin tehä. Lapsuuden unelma-ammattini oli lääkäri, mutta en oikein loistanut lukiossa fysiikassa ja kemiassa. Sen sijaan espanja tuntui silloin helpolta ja kivalta.
Havahduin sitten lukion lopussa siihen, että espanja on sellanen, mitä mä voisin opiskella jatkossakin syvemmin, ja voisin tehä siitä ammatinkin jossain vaiheessa. Espanjaa voi opiskella yliopistossa vaan Helsingissä ja Turussa, joten sen jälkeen, kun olin päättänyt, että haluan lukea just espanjaa, niin olin aika varma, että haluaisin näistä mieluummin Turkuun.
Turku on Helsinkiin verrattuna kompaktimpi, persoonallisempi ja myös halvempi kaupunki. Ennen muuttoa olin ollu täällä vaan kahesti, mutta tosi nopeesti kyl kotiuduin tänne, kun sain oman arjen pyörimään. Vielä on vähän hankala tajuta tuota Turun murretta savolaisena, mutta eiköhän tässä opiskeluaikana sitäkin opi jopa vähän puhumaan."
Mikä inspiroi sinua opiskelussa ja opinnoissasi Turun yliopistossa?
"Kieliä opiskellessa kehityksen huomaa tosi helposti, joten oma kehitys ainakin motivoi. Oon huomannu et jo vuoden opiskelun jälkeen käytän kieltä paljon rohkeemmin ja siitä on ollu hyötyä töissä, reissussa ja myös ihan Turussa. Täällä kuulee yllättävän paljon kyllä espanjaa! Luentojen lisäksi meillä on monipuolisesti eri tapoja suorittaa kursseja, näistä nostona keskustelukurssi, käännöskurssi sekä itsenäisesti tentittävät kurssit.
Tykkään myös siitä, että mulla on vapaus valita just niitä kursseja, joista oon ite kiinnostunut. Kandivaiheessa hopsiin saa sisällyttää 25–100 opintopisteen edestä vapaavalintaisia sivuaineiden kursseja. Oon käynyt yksittäisiä kursseja humanistisen tiedekunnan lisäks mm. oikeustieteellisestä ja kauppiksesta.
Kieliopintoihin kuuluu pakollisena myös kieli- ja kulttuurivaihto, jota odotan todella paljon."
Mikä on unelma-ammattisi?
"Espanjassa valitaan maisterivaiheessa erikoistuminen joko kääntämiseen, kielitieteisiin tai opetukseen. Näistä varmaan valitsen kielten opettamisen, sillä se on nimikesuojattu ammatti. Mun äiti ja veli onkin opettajia niin tiedän heidän kauttaan työstä aika paljon.
Haluaisin kyllä jossain vaiheessa suunnata kansainväliselle uralle. Suurlähetystössä työskentely olis aivan mahtavaa, joten siitä ainakin unelmoin."
Lempipaikkasi kampuksella ja Turussa?
"Kielten tunnit ovat vielä tällä hetkellä vanhoissa keltaisissa kivitaloissa, Signumissa ja Rosetassa, joissa on ihana historian tuntu.
Teutorin kirjaston uudella puolella, joka on kulkuoikeudella 24/7 käytettävissä, on hyvä fiilis ja siellä tulee kyllä aika tehokkaasti tehtyä hommia. Tilat ovat avoimet, katot korkeat ja sisäpihan näkymä on todella nätti. Olen käynyt siellä yleensä sähköisissä Exam-tenteissä ja siksi siellä on tullutkin monta iltaa vietettyä lukien tentteihin.
Vaikka miä haluaisin sanoa jotain uutta ja ennenkuulumatonta, niin onhan toi Aurajoen ranta vaan ihana."
Onko yliopistossa helppo löytää kavereita?
"Oon saanut tosi hyviä ystäviä omasta oppiaineesta niin tapahtumista, tuutoroidessa (ohjatessa uusia opiskelijoita) ja kursseilla. Neuvoisin, että ei pidä pelätä astua pois omalta mukavuusalueelta, vaikka se voi aluks tuntua kiusalliselta.
Turun yliopistossa on paljon mahollisuuksia tutustua ihmisiin. Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY ja sen alaiset järjestöt järjestävät paljon poikkitieteellisiä tapahtumia. Oon ite ollu kanssa TYY:n siipien toiminnassa mukana viime kevään, jota kautta oon tutustunut poikkitieteellisesti moniin eri ihmisiin, jotka jakavat samoja arvoja. Kannattaa siis olla rohkeesti aktiivinen yhteisössä."