Mentori Salla Laine
Mentori auttaa pohtimaan, minkälaista on oman näköinen työ.
Salla työskentelee IVD-kemian tutkimus- ja kehitysjohtajana Uniogenilla, ja mentoroi fysiikan opiskelijaa keväällä 2024. Hän on suorittanut muun muassa tohtorin tutkinnon Turun yliopistossa solu- ja molekyylibiologiasta.
Sallan päätyminen mentoriksi oli hänen mukaansa enimmäkseen spontaani päätös. Hän ei ole toiminut mentorina aikaisemmin, mutta on muun muassa urallaan perehdyttänyt ja ohjannut kokemattomampia työntekijöitä. Hänellä ei ollut juurikaan ennakko-oletuksia mentoroinnista, vaan hän päätti kulkea avoimin mielin ja kehottaa muita tekemään samoin.
Salla sai aktorinsa, kun muutama opiskelija oli vielä vailla mentoria. Hän kertoo olleensa erityisen vakuuttunut aktorin ansioluettelosta ja kokeneensa heti jonkinlaista yhteyttä opiskelijaan. Itse mentorointia sujuvoitti se, että ohjelma osui sopivaan ajankohtaan. Sallalla oli vapaata aikaa, ja aktori oli aktiivinen ja innokas. Yhteistyö oli siis tasapainossa. Salla mainitsee myös, että viisi yhteistä tapaamista aktorin kanssa oli helppo sovittaa kalenteriin.
Salla kokee, että molemmat olivat tyytyväisiä mentorointiohjelmasta saatuun kokemukseen. Sekä aktori että hän olivat untuvikkoja mentoroinnissa, joten paineita suorittamiseen ei syntynyt. Salla ja aktori tapasivat yhteisillä lounashetkillä, joihin kutsuttiin myös Sallan kollegoita. Opiskelija pääsi tutustumaan myös työpaikalle, jossa tätä kierrätettiin erilaisten asiantuntijoiden luona. ”Jaettiin parhaat palat työelämästä ja pohdittiin, miten omat arvot vaikuttavat työssä viihtymiseen”, Salla kertoo. Lisäksi aktori sai muun muassa ohjeita työnhakuun, ansioluettelon parantamiseen ja tietoa ajankohtaisista työelämätaidoista.
Saatu hyöty ei kuitenkaan jäänyt ainoastaan aktorin tasolle. Salla mainitsee arvokkaan verkostoitumisen mentorien ja oman työpaikkansa sisällä. ”Ei ole esimerkiksi tullut aikaisemmin keskusteltua, minkälaisista opiskelutaustoista kollegat ovat yritykseen päätyneet”, Salla kertoo. Hän myös kertoo ottaneen verkostossaan yhteyttä henkilöihin, joihin ei ole ollut yhteydessä moneen vuoteen. Mentorointi on siis toiminut hyvänä keskustelunavauksena.
Salla antaa seuraaville mentoreille yksinkertaisen ohjeen: lähde rohkeasti mukaan ja ole oma itsesi. Mentoreita tarvitaan monenlaisia, ja kynnys lähteä mukaan ei ole korkea.