Mentori Lauri Hannus

Mentorilla ei tarvitse olla täydellinen urapolku.

Lauri työskentelee YTK:n viestintäpäällikkönä, ja hän toimi mentorointiohjelmassa keväällä 2024. Hän on opiskellut kulttuurihistoriaa ja yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan sivuaineita Turun yliopistossa, ja on työskennellyt viestintäalalla vuodesta 2016. Mentorointiin lähtemistä pohtiessaan Laurin oma ura alkoi olemaan sellaisessa vaiheessa, jossa hän koki voivansa olla hyödyksi nykyisten opiskelijoiden urapohdinnassa.

Lauri kiinnostui mentorointiohjelmasta alumniverkoston kautta. Laurille mentorointi oli uutta, ja kotona päiväkoti-ikäinen lapsi sekä vaativa työ veivät aikaa. Perehdyttyään ohjelman aikatauluihin Lauri totesi, että vaiva ei ole suuri ja että ohjelma on vain saatava mahtumaan kalenteriin. Muiden kiireiden takia mentorien yhteiset tapaamiset jäivät vähemmälle, mutta opiskelijan kanssa onnistui näkemään kasvotusten ja joustavasti etänä.

Laurin oma uratausta ei ole oppikirjamainen. Kulttuurihistoriasta ”generalistiksi” valmistunut ja niin toimittajana, valokuvaajana kuin viestinnän strategina työskennellyt Lauri kokee epätyypillisen urapolkunsa olleen hyödyksi mentoroinnissa. Hän uskoo, että erityisesti alanvaihtajien, uudelleenkouluttautuneiden ja työttömyyttä kokeneiden kannattaa lähteä mukaan mentorointiohjelmaan, sillä lähtökohdat tarjoavat normaaliksi käsitetystä urapolusta poikkeavaa näkökulmaa. Lauri korostaa, että ohjelmassa myös mentori pääsee reflektoimaan omalla uralla tehtyjä valintoja. ”Pääsin pohtimaan tekemiä päätöksiä, ja sitä mihin ne ovat minut vieneet. Olen jälkikäteen ymmärtänyt omia vahvuuksiani ja lähtenyt pohtimaan myös tulevia työelämän tavoitteitani”, Lauri kertoo.

Mentoroinnista hän kokee olevan hyötyä erityisesti generalisteiksi valmistuville opiskelijoille. Hän nostaa keskustelussa esiin, että generalistien voi joskus olla vaikeampaa kiinnittyä työelämään kuin tiukasti tiettyyn ammattiin opiskelleiden. Lauri kehottaakin opiskelijoita tukemaan toisiaan, ja mentoreilla on myös tärkeä rooli tässä. Mentorin kannattaa jakaa verkostojaan, rohkaista opiskelijaa sekä auttaa hahmottamaan uran suuntaa. 

Kysyttäessä vinkkejä tuleville mentoreille Lauri kannustaa jättämään turhan arkailun ja lähtemään rohkeasti mukaan käymään aitoa vuoropuhelua työelämästä. Ei kukaan osaa mentoroida, ellei ole tehnyt sitä ennen. ”Vuorovaikutusta ja -puhelua oppii ainoastaan sitä tekemällä”, toteaa viestinnän asiantuntija itse.