Mentori Joni Rämö
Mentori toimii opiskelijalle siltana yliopiston ja työelämän välillä
Tietotekniikkaa Turun yliopistossa opiskellut Joni työskentelee ohjelmistokehittäjänä Vincitillä. Aihe on kiinnostanut häntä jo opiskeluaikoina tietoliikenteen ja ohjelmoinnin lisäksi. Hän sai vuonna 2016 ensimmäisen oman alan työpaikan, ja siitä lähtien erityisesti visuaaliset projektit ja nettisivut ovat olleet hänen kiinnostuksen kohteitaan.
Mentorointiohjelmaan lähteminen oli Jonille helppo päätös. ”Sain sähköpostia ohjelman vetäjältä. Minut oli mahdollisesti löydetty LinkedInin syövereistä”, Joni naurahtaa. Häntä on kiinnostanut toisten mentorointi jo pitkään, ja hän on toiminut aikaisemmissa työpaikoissaan uusien kollegoiden ”buddyna” eli kokemattomamman kollegan perehdyttäjänä ja kontaktina. Jonilla itsellään oli kuitenkin uransa alussa olo, että kokeneemmilta kollegoilta ei kehdannut kysyä kaikista tyhmimpiä kysymyksiä. Motivaattori Jonille oli siis halu vastata tähän tarpeeseen, jakaa omaa tietämystään sekä avata alansa hiljaista tietoa aktorille.
Joni haluaa korostaa mentoroinnin helppoutta ja siihen liittyvää vapautta. Opiskelijan kanssa hän tapasi noin kerran kahdessa viikossa, useimmiten etäyhteyksillä. Aktorilta tuli viestiä ja kysymyksiä keskimäärin kerran viikossa, ja Joni koki yhteistyön tasapainoiseksi. Vuorovaikutusta edisti opiskelijan aktiivisuus ja vastaanottavaisuus. Yhteisissä tapaamisissa käsiteltiin erityisesti aktorille ajankohtaista työnhakua, Joni jakoi organisaationsa näkökulmaa ohjelmistokehitykseen sekä millaisia projektien elinkaaria alalla on. Joni oli myös valmistellut usein työhaastatteluissa tehtäviä teknisiä harjoituksia, joista hän muistaa aktorin hyötyneen paljon. Yhteyksiä Jonin ja aktorin välille syntyi lisää esimerkiksi yliopiston kursseista keskustellessaan.
Jonin kokee mentoroinnin olevan erittäin hyödyllistä tekniikan alalla. Sen avulla opiskelija pystyy kartoittamaan omia kiinnostuksen kohteitaan, ja saamaan konkreettisia vinkkejä, miten ensimmäinen oman alan työpaikka saavutetaan. Vaikka kynnys ohjelmaan mukaan lähtemiseen ei ole ajankäytöllisesti korkea, haluaa Joni mainita mentorin saamia hyötyjä. ”On olemassa sanonta, että parhaiten oppii opettamalla. Mentoroinnilla kasvattaa myös omaa tietämystä sekä saa uutta näkökulmaa työelämän antiin”, hän kertoo.