Aikuisopiskelijana uusien opintojen aloittaminen tai jatkaminen työn ohessa voi olla innostavaa, mutta samalla haastavaa. Tasapainoilu arjen, työn ja opiskelun välillä vaatii suunnitelmallisuutta ja itsensä johtamista.
Alta löytyvien vienkkien ja linkkien avulla voit tehdä paluusta opiskelun maailmaan joustavampaa ja hallittavampaa. Ole kärsivällinen ja luota siihen, että opit löytämään oman tapasi yhdistää työ ja opiskelu!
10 vinkkiä opiskelujen tueksi ja helpottamiseksi
1. Suunnittele aikataulu realistisesti
- Aikataulutus on avainasemassa, kun pyrit yhdistämään työn, opiskelun ja vapaa-ajan. Hyödynnä kalenteria tai ajanhallintasovellusta ja laadi itsellesi selkeä viikkosuunnitelma.<
- Priorisoi keskeiset tehtävät ja varmista, että jätät riittävästi aikaa myös palautumiseen ja lepoon.
2. Hyödynnä erilaisia opiskelutapoja ja -tekniikoita
- Tauon jälkeen opiskelu voi tuntua raskaalta, joten tutustu itsellesi sopiviin oppimismetodeihin, kuten mind map -karttoihin, muistikortteihin tai tiivistelmien tekemiseen.
- Hyödynnä pomodoro-tekniikkaa, jossa työskennellään intensiivisesti esimerkiksi 25 minuuttia ja pidetään sitten lyhyt tauko.
3. Vältä turhaa perfektionismia
- Usein aikuisopiskelijoilla on korkeita odotuksia itselleen, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti. Keskity olennaiseen ja hyväksy, että joskus 80 % riittää.
- Muista, että opinnoissa menestyminen ei ole aina suoraan yhteydessä täydellisiin suorituksiin, vaan siihen, että asiat tulevat tehdyiksi ja niistä opitaan.
4. Keskustele ja verkostoidu
- Työn ohessa opiskelevalle verkostot ovat erityisen arvokkaita. Keskustele ryhmässä ja jaa omia kokemuksia. Saat tukea ja vinkkejä muilta, jotka ovat samassa tilanteessa.
- Ammatilliset verkostot opiskeluryhmien ja mentorien kanssa voivat myös auttaa ura- tai oppimistavoitteiden saavuttamisessa.
5. Pienet, jatkuvat askeleet vievät pitkälle
- Kertaus ja jatkuva oppiminen helpottavat tiedon omaksumista. Jos mahdollista, käsittele uusia aiheita pienissä osissa päivittäin sen sijaan, että yrittäisit kerrata suuria kokonaisuuksia ennen tenttejä tai deadlineja.
- Muista, että opiskelu on maraton, ei pikajuoksu – pienet päivittäiset ponnistukset kasaantuvat ajan mittaan.
6. Muista myös lepo ja riittävä palautuminen
- Työn ja opiskelun yhteensovittaminen voi kuormittaa paljonkin, joten pidä huolta säännöllisistä tauoista, unesta ja muusta palautumisesta. Hyvä fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi tukee oppimista.
- Rentoutumiseen voi kuulua myös mielekkäitä aktiviteetteja, jotka antavat uutta energiaa: liikunta, musiikki tai luonnossa oleilu voivat auttaa palautumaan.
7. Hyödynnä digitaalista teknologiaa
- Tarjolla on paljon digitaalisia työkaluja ja sovelluksia, jotka tukevat oppimista etänä ja mobiilisti. Varaa aikaa perehtyäksesi näihin ja löydä itsellesi sopivat digitaaliset työkalut, kuten muistiinpanosovellukset, pilvipalvelut ja tiedonhallintasovellukset.
- Esimerkiksi Google Drive, Evernote tai OneNote voivat helpottaa muistiinpanojen ja tehtävien järjestelyä.
8. Aseta tavoitteesi ja selkeytä motivaatiosi
- Pidä mielessä, miksi lähdit opiskelemaan. Onko tavoitteesi uusi uramahdollisuus, ammatillinen kehittyminen vai uuden alan opettelu? Selkeä tavoite auttaa motivoimaan myös vaikeampina hetkinä.
- Palaa aika ajoin takaisin asettamiisi tavoitteisiin ja arvioi, oletko menossa kohti niitä. Pienetkin saavutukset on hyvä tunnistaa ja niistä kannattaa palkita itseään.
9. Tarkista työ- ja opiskelujärjestelyt
- Jos sinulla on mahdollisuus keskustella työnantajan kanssa opiskelun vaatimasta joustosta, tämä voi auttaa merkittävästi. Osa työnantajista tarjoaa esimerkiksi joustavia työaikoja tai muita tukia opiskeluaikana.
- Mikäli mahdollista, selvitä myös mahdollisuutesi opintovapaaseen tai työajan joustot, jotta opiskeluun jää riittävästi aikaa.
10. Anna itsellesi aikaa sopeutua opiskeluun paluuseen
- Opiskeluun paluu vie oman aikansa. Anna itsellesi tilaa oppia taas opiskelemaan ja hyväksy, että aluksi opiskelutaidot saattavat olla ruosteessa.
- Ole itsellesi armollinen ja nauti matkasta: opiskelu ei ole vain lopputuloksen saavuttamista varten, vaan myös uuden oppimista ja kehittymistä ihmisenä.
Kuuntele PODIPODI-podcastia
Kuuntele yliopiston opintopsykologien Mielecast-podcastia
Never stop learning.
Inspiroidu uuden oppimisesta ja uusista tavoista oppia.