Luontoperustainen hyvinvointi

Luontoperustainen hyvinvointi MOOC

Hinta

Maksuton

Sijainti

Paikkakunnasta riippumaton

Toteutusmuoto

Etä/verkko-opetus

Luonto vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin esimerkiksi rauhoittamalla, kannustamalla liikkumaan ja toimimalla paikkana ihmisten välisille kohtaamisille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä luontokontaktien määrää voidaan lisätä esimerkiksi arki- ja virkistysympäristöjen suunnittelun ja asiakasohjauksen keinoin. Luontoperustaisia toimintatapoja on mahdollista lisätä myös monissa sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakkaiden kuntoutus- ja hoitosuunnitelmiin perustuen.

Tämä opintojakso tarjoaa tutkimustietoa sekä sovellusesimerkkejä Suomesta ja maailmalta. Opit uutta siitä, miten kestävyysnäkökulmia voi tuoda osaksi luontoperustaisen hyvinvoinnin palvelujen kehittämistä ja arviointia. Perehdyt myös siihen, miten vaikuttavien luontoperustaisten toimintatapojen käyttöä on mahdollista laajentaa monella eri alalla ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Kohderyhmä

Tämä itsenäisesti verkossa suoritettava ja vuoden ympäri tarjolla oleva opintojakso on tarkoitettu kaikille luontoperustaisista hyvinvointiratkaisuista kiinnostuneille. Esimerkiksi kuntien hyvinvointikoordinaattorit ja -suunnittelijat, liikuntapalveluiden, nuorisotyön, kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset, työllisyyspalveluiden asiantuntijat ja maankäytön suunnittelijat saavat sisällöistä paljon hyötyä nykyiseen tai tulevaan ammattiinsa.
Hyvinvointialueilla itsenäisen verkkokurssin tarjoamaa tietoa voidaan soveltaa esimerkiksi perusterveydenhuollossa, terapiapalveluissa ja kuntoutuksessa, psykiatrian yksiköissä, perhetyössä ja sosiaalityössä.
 

Soveltamismahdollisuuksia on myös esimerkiksi maahanmuuttajien kotoutuksessa, kehitysvammaisten ja ikäihmisten päivätoiminnassa, sekä mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Tietoa voivat soveltaa myös esimerkiksi yksityiset tai julkiset luontoalan toimijat, työterveyshuollon ammattilaiset sekä järjestöjen ja yhdistysten työntekijät ja vapaaehtoiset.

Itsenäinen opiskelu

Voit tutustua MOOCin oppimateriaaleihin oman aikataulusi mukaisesti. Itsenäinen opiskelu on helppo ja maksuton tapa hankkia uutta tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietämystä. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti DigiCampus-oppimisalustalla.

Jos kirjaudut alustalle vierailijana, voit tutustua verkkokurssin materiaaleihin, mutta tehtävien tekeminen ja suoritusmerkinnän saaminen vaatii ilmoittautumisen. Katso lisätietoja kohdasta "Opintopisteet ja todistus".

Itsenäisesti suoritetuista opinnoista ei saa suoritusmerkintää (todistusta).

Opintopisteet ja todistus

Opinnoista on mahdollista saada suoritusmerkintä (2 opintopistettä) ilmoittautumalla avoimen yliopiston opiskelijaksi. Opintomaksu on 30 euroa. Opintoihin voi ilmoittautua avoimen yliopiston ilmoittautumispalvelussa vuoden ympäri (kesätaukoa lukuun ottamatta). Opintomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankissa. Avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautuminen tehdään ilmoittautumispalvelussa, josta näet ilmoittautumisajan ja opinto-oikeuden keston. Lisätietoja avoimen yliopisto-opetuksen esittelysivulta.

Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi kirjautumisohjeet kurssialustalle. Avoimen yliopiston kautta ilmoittautuvilla suoritusohjeiden saamisessa on viive (max. 12 arkipäivää) ja ohjeet saapuvat kun ilmoittautumisesi on käsitelty.

Turun yliopiston tutkinto-opiskelijat voivat suorittaa opintojakson ilmaiseksi ilmoittautumalla Pepin opiskelijan työpöydällä.

Itsenäisesti suoritetuista opinnoista ei saa suoritusmerkintää (todistusta).

Turun yliopiston tutkinto-opiskelijat

MOOC on Turun yliopiston tutkinto-opiskelijoille maksuton. Opintojaksolle ilmoittaudutaan Pepin opiskelijan työpöydällä. Opinto-oppaassa mainitaan tutkinto-ohjelmat, joiden opetussuunnitelmaan opintojakso sisältyy. Opiskelijan tulee varmistaa etukäteen, että opintosuorituksen voi sisällyttää tutkintoon.

> Opinto-opas: https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/SOTE0009/23623?period=2024-2027

Koulutuksen järjestäjä

Sote-akatemia, Turun yliopisto &  Luonnonvarakeskus

 

Yhteystiedot
Sitaatti soc raukola lindblom 2
“Voin tulevaisuudessa selvittää yhä enemmän mahdollisuuksiani hyödyntää luontoperustaisuutta työssäni ja myös pyrkiä laajentamaan tietoani luonnon hyödyntämisestä osana palveluja.”
– Sote-akatemian opiskelija