alt=""

Kehitä osaamistasi kaikille avoimilla MOOC-kursseilla

MOOCit ovat nimensä - Massive Open Online Courses - mukaisesti kaikille avoimia ja maksuttomia verkkokursseja. Ne tarjoavat joustavan tavan tutustua itsenäisesti erilaisiin tieteenaloihin ja niiden ajankohtaisiin teemoihin.

MOOC-verkkokurssit ovat yliopistojen avoimen oppimisen tarjontaa: ne tarjoavat tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa ja näkökulmia eri tieteenalojen ilmiöihin ja kysymyksiin. MOOCeilla voit hankkia myös käytännön taitoja. Useimmat kurssit eivät edellytä aiempia yliopisto-opintoja.

MOOCeja voit opiskella itsenäisesti oman aikataulusi mukaan

MOOCien materiaalit ja oppimistehtävät ovat kaikille avoimessa verkko-oppimisympäristössä, yleensä korkeakoulujen yhteisellä DigiCampus-alustalla. Kurssit sisältävät opiskelumateriaaleja kuten artikkeleja ja luentotallenteita sekä vinkkejä lisämateriaaleista. Voit perehtyä materiaaleihin ja tehdä tehtäviä itsenäisesti opiskellen. MOOCeista voi olla mahdollista suorittaa myös osaamismerkkejä. 

MOOC-kurssin suoritus osana yliopiston opintoja

MOOCit voivat sisältyä myös yliopiston tutkinto-opintoihin, jolloin niistä on mahdollista tehdä opintopisteytty suoritus osaksi tutkintoa. MOOCista voi tehdä tietyn opintojakson suorituksen itsenäisesti opiskellen tai suorituksen voi tehdä osallistumalla opetukseen, jossa hyödynnetään MOOCia. 

Tutkinto-ohjelmiin sisältyvien MOOCien suorittaminen on yleensä mahdollista myös kaikille kiinnostuneille avoimessa yliopisto-opetuksessa. Saat opinto-oikeuden ilmoittautumalla opintojaksolle ja maksamalla opintomaksun, joka on enintään 15 euroa/opintopiste. Ilmasto.nyt - Climate.now (2 op), Johdanto kestävään kehitykseen ja kasvatukseen (2 op), AI & Cybersecurity (2 ECTS credits) sekä Getting to Know Futures Studies (1 ECTS credit) -kurssit ovat maksuttomia.

Tutustu MOOCeihin!

Lisää MOOCeja eri aloilta

Oppimisanalytiikka – bittinikkaroinnista pedagogisiin toimenpiteisiin

Oppimisanalytiikan MOOC on avoin kaikille, mutta se on erityisesti kohdennettu perusopetuksen ja toisen asteen opetushenkilöstölle. 

> Oppimisanalytiikka MOOC

Johdatus Itä-Aasiaan

MOOC-kurssilla tutustutaan nyky-Itä-Aasian yhteiskuntien, politiikan, median ja talouden pääpiirteisiin, keskeisiin haasteisiin ja toimijoihihn sekä keskeisiin alueellisiin kysymyksiin.

Kurssin järjestäjät: Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskus, Turun yliopisto/Yliopistojen Aasia-verkosto.

> Johdatus Itä-Aasiaan MOOC

Johdatus Kaakkois-Aasiaan

Kurssi johdattaa Kaakkois-Aasian kulttuuriseen ja uskonnolliseen moninaisuuteen, nyky-yhteiskuntiin ja talouteen. Alueeseen tutustutaan eri teemojen kautta. Keskeisiä aiheita ovat talouden kehitys ja kestävän kehityksen kysymykset kuten ympäristöongelmat ja kansalaisyhteiskunta. Kurssi käsittelee myös alueellista yhteistyötä Mekong-joen alueella, Aseanin piirissä ja muuttoliikkeen hallinnassa.

Kurssin järjestäjät: Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskus, Turun yliopisto/Yliopistojen Aasia-verkosto.

> Johdatus Kaakkois-Aasiaan MOOC

Johdatus Etelä-Aasiaan

MOOC-kurssin keskiössä on Etelä-Aasian maiden yhteiskunnallinen, taloudellinen, poliittinen ja kulttuurinen muutos kolonialismin jälkeisissä kansallisvaltioissa. Se käsittelee myös alueen valtioiden vuorovaikutusta sekä alueen roolia kansainvälisessä kontekstissa. Kurssi tutustuttaa opiskelijat erityisesti Intiaan: sen talouteen, nykykulttuuriin ja ympäristökysymyksiin.

Kurssi koostuu viidestä osiosta: 

  • Johdanto Etelä-Aasiaan
  • Kolonialismista kansallisvaltioihin: Etelä-Aasian lähihistoria
  • Yhteiskunta, politiikka ja kulttuuri
  • Talous ja ympäristö
  • Etelä-Aasia globaalissa kontekstissa.

Kurssin järjestäjät: Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskus, Turun yliopisto/Yliopistojen Aasia-verkosto.

> Johdatus Etelä-Aasiaan MOOC

Introduction to Business in Asia

This course provides you with basic information about business in this macro-region. You will learn to identify and understand key issues related to the Asian business environment. The course covers three major regions in Asia: East, South and Southeast Asia.

The course is organized by Center for East Asian Studies, University of Turku / University Network for Asian Studies.

> Introduction to Business in Asia

 

Trade and policy: international tensions influencing businesses

The course focuses on the interconnection of international relations, policy and business. It provides different perspectives from the key economic regions on trade, trade policy and how these changes influence the international business environment. The course gives an introduction to the topic and examples of ongoing developments.

After completing the course, students are familiar with geopolitical and geoeconomic changes in different geographical regions. Students can also identify the interconnections between these large-scale changes and the international business environment. The course supports the student's ability to find and critically evaluate information.

Independent online studying through videos, podcasts and reading materials and assignments.  

> Further information on study guide

> Further information on DigiCampus, see Open Courses, Multidisciplinary MOOC courses

Monitieteisiä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan MOOCeja

Avustavat eläimet osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa – Ihmisen ja eläimen yhteistyö

Eläinavusteisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden osana. Eläimen ja ihmisen välinen vuorovaikutus, eläimen hyvinvointi sekä asiakaslähtöisyys ovat keskeisiä tekijöitä, kun suunnitellaan eläinavusteisuuden toteuttamista. Tällä opintojaksolla pääset perehtymään näihin asioihin ja opit uutta sekä eläinavusteisuuden nykytilanteesta että eläimen ja ihmisen välisestä yhteistyöstä!

MOOC on tuotettu Sote-akatemian ja Helsingin yliopiston yhteistyönä.

> Avustavat eläimet

Digitalisaation mahdollisuudet asiakkaan palvelupolulla – Case sosiaalityö

Opintojakson keskeisenä teemana on asiakkaan – erityisesti lasten, nuorten ja perheiden – palvelupolku sekä siihen kytkeytyvät digitaaliset toteutukset ja mahdollisuudet. Tulet tarkastelemaan mm. sitä, miten digitalisaation keinoin palveluja voitaisiin kehittää entistä asiakaskeskeisemmiksi, millaisia mahdollisuuksia digitalisaatio tarjoaa ja opit ymmärtämään digitaalisten palveluiden kehittämistä.

Tämä opintojakso sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita digitalisaation mahdollisuuksista erityisesti sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalojen palvelupolulla. Itsenäisesti suoritettavalla verkkokurssilla olevat esimerkit ovat pääasiassa sosiaalialalta (kuten lastensuojelu ja perhepalvelut) mutta palvelupolun oppeja ja esimerkkejä voi hyödyntää laajemminkin.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian ja Pelastakaa lapset ry:n yhteistyönä. 

> Digitalisaation mahdollisuudet asiakkaan palvelupolulla

Koulu lasten hyvinvointiympäristönä

MOOC-kurssilla pääset tutustumaan koulun hyvinvointiympäristön kokonaisuuteen ja osallisuuteen lapsen hyvinvoinnin perustana. Tutustu koulun hyvinvointityön toimijoiden vastuisiin ja velvollisuuksiin. Opit uutta myös mm. oppilas- ja opiskelijahuollon toiminnasta ja monitoimijaisesta yhteistyöstä osana koulun toimintakulttuuria. 

Kurssilla on mukana kouluhyvinvointityöhön liittyvien eri asiantuntijoiden näkökulmia - mukana on sekä oikeudellisten velvoitteiden että käytännön kokemusten näkökulmaa.

MOOC tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, mutta erityisesti koulujen sivistys-, sosiaali- ja terveydenhuollon tuleville ja nykyisille ammattilaisille.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian, Itä-Suomen yliopiston, Savonia AMKn ja Turun AMKn yhteistyönä.

> Koulu lasten hyvinvointiympäristönä

Kulttuurihyvinvoinnin perusteet

Miten lukeminen voi edistää hyvinvointia? Millaisia rooleja taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla voi olla nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden tukemisessa? Mitä sosiaali- ja terveysalan organisaatioissa voidaan tehdä, jotta taiteen ja kulttuurin mahdollisuudet saataisiin käyttöön sekä henkilöstön että asiakkaiden hyvinvoinnin tukemisessa? Miten kunnat voivat seurata ja kehittää kulttuurihyvinvointia edistävää toimintaansa?

Kulttuurihyvinvoinnin perusteet MOOC perehdyttää kulttuurihyvinvoinnin alan historiaan ja kehitykseen sekä keskeisiin käsitteisiin ja monitieteiseen tutkimukseen. Opinnoissa tutustutaan kulttuurihyvinvointiin monitahoisena ilmiönä ja näkökulmana sekä kulttuurin ja taiteen sisältöjen ja menetelmien soveltamiseen eri aloilla.

Opinnot sopivat erityisesti taide-, kulttuuri- ja kasvatusalalla työskenteleville sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin välisistä yhteyksistä. Opintojakso tarjoaa perustietopaketin kulttuurihyvinvoinnista myös muille kiinnostuneille ja lisätietoa kaipaaville, kuten päättäjille sekä erilaisissa suunnittelu- ja asiantuntijatehtävissä toimiville henkilöille.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian, Taikusydämen, Turun AMKn ja Kulttuurikampus Turun yhteistyönä.

> Kulttuurihyvinvoinnin perusteet

Lastensuojelun perusteet: mitä minun tulee tietää monitoimijaisesta lastensuojelusta?

MOOC-kurssilla voit vahvistaa omaa ammatillista osaamistasi lasten ja nuorten hyvinvointia edistävään monitoimijaiseen työotteeseen. Kurssi tarjoaa käytännön vinkkejä siitä, miten lastensuojelun näkökulmaa voi toteuttaa monitoimijaisissa verkostoissa. Opit myös perusteita lastensuojelulainsäädännön velvoitteista ja ymmärrät paremmin mikä on kunkin toimijan rooli lastensuojelutyön kokonaisuudessa.

Opinnot sopivat erityisesti kasvatusalan, sosiaali- ja terveydenhuollon ja muiden lastensuojelun lähialojen ammattilaisille, jotka haluavat saada tietoa lastensuojelun yhteiskunnallisesta tarkoituksesta ja tehtävästä, eri alojen ammattilaisten yhteisestä toiminnasta, lastensuojelun prosesseista ja lastensuojelulain velvoitteista.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian, Itä-Suomen yliopiston, Savonia AMKn ja Turun AMKn yhteistyönä.

> Lastensuojelun perusteet -MOOC

Luontoperustainen hyvinvointi

Luonto ja eläimet vaikuttavat monella tavalla ihmisten hyvinvointiin ja elämään. Samalla ne tarjoavat mahdollisuuksia ammatinharjoittamiseen ja jo olemassaolevien palveluiden kehittämiseen uudenlaisilla ratkaisuilla.

MOOC-kurssilla pääset tutustumaan luontoperustaisen hyvinvoinnin perusteisiin ja toteutusvaihtoehtoihin. Kurssi tarjoaa perustietoa luonnon ja eläinten tuottamista hyvinvointivaikutuksista sekä niiden toimintamekanismeista. Tutustut luontohyvinvoinnin toimintaperiaatteisiin kentällä toimivien tahojen sekä palveluja käyttävien asiakkaiden näkökulmista. Lisäksi perehdyt luontoperustaiseen toimintaan liittyviin laatutekijöihin ja -kriteereihin. Opit myös, miten tulevaisuuden näkökulmia voi tuoda osaksi luontoperustaisen hyvinvoinnin palvelujen kehittämistä ja arviointia.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian ja Luke Luonnonvarakeskuksen yhteistyönä.

> Luontoperustainen hyvinvointi

Moniammatillisen yhteistyön perusteet sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusaloilla

MOOC-kurssilla pääset perehtymään siihen, miten tunnistat eri ammattilaisten rooleja moniammatillisessa työskentelyssä ja opit reflektoimaan omaa osaamistasi suhteessa toisten osaamiseen. Samalla tutustut moniammatillisuutta ohjaaviin lakeihin ja eettisiin ohjeisiin sekä ymmärrät moniammatillisuuden merkityksen osana työyhteisöä.

Kurssilla perehdyt mm. moniammatillisen yhteistyön käytänteisiin ja teoreettiseen taustaan, itseesi moniammatillisena toimijana sekä moniammatillisen yhteistyön edellytyksiin, hyöytyihin ja vaikuttavuuteen.

MOOC sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita moniammatillisen työskentelyn perusperiaatteista ja sen hyödyistä olla tukemassa henkilöä, työntekijää ja organisaatiota.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

> MOOCin esittely

Monitoimijaisen lapsi- ja perhepalveluosaamisen perusteet

MOOC tutustuttaa  monitoimijaisen lapsi- ja perhepalveluosaamisen tausta- ja arvolähtökohtiin sekä monitoimijaisen yhteistyön käsitteeseen. Kurssin käytyäsi osaat tunnistaa monitoimijaisen lapsi- ja perhepalveluosaamisen tarpeen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistysalan työssä sekä jäsentää monitoimijaisen yhteistyön merkityksen lapsen ja nuoren palvelupolussa. Lisäksi opit lapsen oikeuksien sopimuksen periaatteet ja niiden tarkoituksen lapsen hyvinvoinnin edistämisessä. Ymmärrät myös lainsäädännölliset velvoitteet monitoimijaiselle yhteistyölle lasten ja perheiden kanssa tehtävässä työssä ja opit lapsi- ja perhepalveluiden porrasteisuudesta.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä.

> MOOCin esittely

Nuoren kohtaaminen

Suuri osa sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalojen ammattilaisista tekee kohtaamistyötä päivittäin. Kohtaamisen taidot voivat olla avainasemassa asiakkaiden haasteiden ratkeamisessa – ne ovat edellytys esimerkiksi sille, että nuori voi kokea saavansa apua ja tukea erilaisissa ja moninaisissa elämän haasteissa. Hyvät kokemukset voivat johtaa avun saamiseen jo varhaisessa vaiheessa, kun toisen ihmisen aito, empaattinen ja ymmärtäväinen kohtaaminen herättää toivoa ja luottamusta ammattilaisiin.

MOOC-kurssilla perehdytään siihen, millaista on hyvä tai huono kohtaaminen ja miten kohtaamistilanteeseen voi itse ammattilaisena vaikuttaa. Kurssilla käsitellään kohtaamista ammattitaitona mm. luottamuksen rakentumisen ja lapsen oikeuksien näkökulmista. Suuri osa kurssin materiaaleista on kokemusasiantuntijajärjestöjen nuorten tuottamia. Pääset tutustumaan sote-palvelujen asiakkaina olleiden nuorten kokemuksiin sekä tutkittuun tietoon ja arvioimaan kohtaamistaitojasi.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian, Tukenasi ry:n, Auta Lasta ry:n, Osallisuuden aika ry:n ja Turun AMKn yhteistyönä.

> Nuoren kohtaaminen 

Nuoret hoivaajat: Perheenjäsenen vakava sairaus, vamma tai päihteiden käyttö lapsuuden kokemuksena

Miten vanhemman tai perheenjäsenen vakava sairaus, vamma tai päihteiden väärinkäyttö vaikuttaa lapsen ja nuoren elämänkulkuun?

MOOC-kurssi perehdyttää nuoret hoivaajat (young carers) -ilmiön perusteisiin. Tutustut sen käsitteellisiin ja teoreettisiin lähtökohtiin, hoivan käsitteeseen ja hoivaan kokemuksena.

Opiskeltuasi MOOCin ymmärrät läheisen vakavan sairauden, vamman tai liiallisen päihteiden käytön vaikutuksia lapsen tai nuoren elämässä erityisesti hoivan näkökulmasta, sekä millaisia kokemuksia ja kuormitusta ne aiheuttavat. Opit myös tunnistamaan kohderyhmän erityisen tuen tarpeen ja haavoittuvuuden. Opintojaksolla kuulet paljon nuorten empiirisiä kokemuksia hoivaajana.

MOOC on tuotettu Sote-akatemian, FinFamin ja Joensuun seudun omaishoitajat ry:n yhteistyönä.

> Nuoret hoivaajat

Osaaminen perhekeskuksissa

Tällä opintojaksolla pääset perehtymään, mitä perhekeskustoiminta on ja mitä tarkoittavat lapsi- ja perhelähtöisyys ja varhainen tuki perhekeskustoiminnan perustana.

Tutustut opintojaksolla myös perhekeskustoiminnan kehitysvaiheisiin, toimintakulttuuriin ja monialaisiin toimijoihin sekä toimintaa ohjaavaan lainsäädäntöön. Perhekeskuksia tarkastellaan tällä itsenäisellä verkkokurssilla monipuolisesti tutkimuksen, lasten ja perheiden sekä työntekijöiden näkökulmista.

Opintojakso on vahvasti työelämälähtöinen, sillä sen sisältöjen tuottamisessa on ollut mukana Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon hyvinvointialueiden perhekeskuskehittäjiä ja -toimijoita sekä kokemusasiantuntijoita eri puolilta Suomea. Opintojakson kohderyhmänä ovat erityisesti sosiaali-, terveys-, kasvatus-, ja opetusalojen tulevat ja nykyiset ammattilaiset sekä johtajat ja lähiesihenkilöt. 

> Osaaminen perhekeskuksissa