Linkit
Asiantuntijuusalueet
Biografia
Olen Turun yliopiston taidehistorian professori. Aloitin tehtävässä määräaikaisena maaliskuussa 2017, ja vakinaiseksi professoriksi minut nimitettiin vuoden 2019 alusta.
Toimin myös Median, musiikin ja taiteen tutkimuksen tutkinto-ohjelman johtajana vuosina 2021–2024 sekä syyslukukauden 2024 ajan Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen tohtoriohjelma Junon johtajana.
Valmistuttuani filosofian tohtoriksi taidehistorian alalta vuonna 2004 toimin yliopistossamme muun muassa määräaikaisissa naistutkimuksen ja taidehistorian professorin tehtävissä, Suomen Akatemian tutkijatohtorina ja akatemiatutkijana sekä taidehistorian yliopistonlehtorina. Olen myös hoitanut taidehistorian ja sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtoraatteja Helsingin yliopistossa. Minut nimettiin taidehistorian dosentiksi Turun yliopistoon vuonna 2006 ja Åbo Akademille (docent i 1800- och 1900-talens bildkonst) vuonna 2016.
Akatemiatutkijan kaudellani olin vierailevana tutkijana Berliinin Humboldt-yliopistossa (2011–2012), Kingstonin yliopistossa Lontoossa (2013), Hampurin yliopistossa (2014) ja Uumajan yliopistossa (2014).
Opetus
Vedän läpi vuoden päävastuisena taidehistorian maisteriseminaareja (I ja II) ja tutkijaseminaaria sekä ohjaan pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja. Vastaan taidehistorian maisterivaiheen HOPSista ja olen oppiaineen jatkokoulutusvastaava.
Syyslukukaudella 2024 vastaan aineopintojen luentokurssista Kuva, tila, materia: teoria (I periodi) sekä syventävien opintojen Taidehistorian teorianmuodostus ja metodologiat -harjoituskurssista (II periodi).
Kevätlukukaudella 2025 vastaan oppiaineen osalta maisterivaiheen etäluentokurssista Taidehistorian klassikot (III periodi), joka on Helsingin, Jyväskylän ja Turun yliopistojen taidehistorian yksiköiden yhteisopetusta sekä opetan IV periodilla syventävien tai aineopintojen valinnaisiin opintoihin (tai syventävien opintojen Ajankohtaisiin taidehistorian kysymyksiin) soveltuvan erikoiskurssin Maalaustaiteen tutkimus.
Tutkimus
Tutkimukseni on keskittynyt kuvataiteeseen Suomessa, erityisesti 1880-luvun naturalismista 1900-luvun puolivälin täysmodernismiin pohjoismaisine ja mannereurooppalaisine konteksteineen. Olen kirjoittanut kaksi monografiaa muotokuvasta (väitöskirja Oireileva miljöömuotokuva. Yksityiskohdat sukupuoli- ja säätyhierarkian haastajina, 2004; Modernin muotokuvan merkit, 2007) ja tarkastellut muutenkin modernia figuratiivista taidetta sekä muun muassa henkilövalokuvan historiaa. Kiinnostukseni on suuntautunut suurta yleisöä puhutteleviin taiteen lajityyppeihin ja ilmiöihin. ”Vaihtoehtoisten” tai ”arkistuneiden” modernismien painotus niveltyy tutkimustoiminnassani feministiseen taidehistoriaan ja taiteen yhteiskunnallisen merkityksen tarkasteluun. Tätä intressialuetta edustavat monografia (Ester Helenius. Värihurmion palvoja, 2016) ja artikkelit 1900-luvun alkupuolen taiteilijanaisista.