Satu
Hakanurmi
kehittämispäällikkö, koulutuksen tuki
PhD
Asiantuntijuusalueet
digital storytelling
narrative research
metaphors
adult education
identity;online learning;elearning
Biografia
Kehittämispäälikkö (KM) Satu Hakanurmi on verkko-oppimisen asiantuntija ja projektipäällikkö koulutuksen toimialalla. Työn alla on kasvatustieteen väitöskirja aiheesta Digital Storytelling and Narratives in Learning. Samasta aiheesta on tekeillä myös kirja Tarina ja digitaalinen tarinankerronta. Sivutoiminen yrittäjä em. aiheissa toiminimellä Satu ja tarina.
Opetus
Opetuskokemusta yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, yrityksissä ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Mm. aiheista verkko-oppimisen suunnittelu, digitaalinen tarinankerronta, valokuvien käyttö hyvinvoinnin tukena, mooc-kurssit ja avoin oppiminen.
Tutkimus
Teen kasvatustieteen artikkeliväitöskirjaa työnimellä on Digital Storytelling and Narratives In Learning. Kiinnostuin tarinankerronnan ja oppimisen yhteyksistä ohjatessani digitaalisen tarinankerronnan työpajoja oppilaitoksissa ja yrityksissä vuosina 2010-2015. Osallistujien omien tarinoiden kertominen ja muiden tarinoiden kuuntelu vaikuttivat aikuisiin tavalla, jota en ollut muissa koulutuksissa kokenut. Väitöskirjatutkimuksessani haen vastauksia siihen, mitä tarinankerronta on ja minkälaista oppimista kertominen ja tarinat saavat aikaan. Tarinankerrontaan on nykyään käytettävissä uusia menetelmiä kuten esimerkiksi digitaalinen tarinankerronta. Omien tarinoiden tekeminen minielokuviksi onnistuu tietokoneen lisäksi älypuhelimella ja tabletilla ja käytettävät ohjelmat ovat helposti opittavia. Itse käsikirjoitetut tarinat, joissa on mukana kuvaa, videota ja ääntä ovat ilmaisultaan usein vaikuttavampia kuin kirjoitetut tarinat.
Väitöskirja koostuu kolmesta artikkelista ja yhteenvedosta, joista ensimmäinen julkaistaan toukokuussa 2017. Seuraavat kaksi artikkelia valmistuvat vuosien 2017-2018 aikana. Tutkimusaineistot on kerätty vuonna 2014 yrityselämään sijoittuvan digitaalisen tarinankerronnan työpajan yhteydessä. Tutkimuksen lähestymistapana on etnografinen tapaustutkimus ja tutkimusmenetelminä käytän narratiivista analyysiä, vuorovaikutusanalyysiä, tarinoiden sisältämien metaforien sisällönanalyysiä ja kyselyyn saatujen vastausten määrällistä analyysiä ja sisällönanalyysiä.
Ensimmäisen artikkelin tulokset osoittavat digitaalisen tarinankerronnan toimivan foorumina kokemusten reflektoinnille, identiteettityölle ja merkitysten yhteiselle pohdinnalle. Työntekijöiden ja organisaatioiden identiteettityö luo pohjaa työkäytänteiden kehittämiselle, uudistumiselle ja innovaatioille. Tätä tarvitaan koska postmoderni liikkeenjohto tehokkuusvaatimuksineen ei enää pysty vastaamaan organisaatioiden jatkuvan uudistumisen ja innovatiivisuuden vaatimuksiin. Tarvitaan luovia menetelmiä ja työntekijät kokonaisvaltaisina toimijoina huomioivia interventioita ja prosesseja.
Julkaisut
Digital stories as a tool for learning at work (2022)
(Artikkeliväitöskirja (G5))Digital Stories Representing Agency Enhancement at Work (2021)
Adult Education Quarterly
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
University teachers’ digital stories of sustainable development: A method for learning to teach (2021)
Ammattikasvatuksen Aikakauskirja
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))
Digital Technologies and Online Learning in Higher Education (Finland) (2020)
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))Kerro ja ohjaa digitaalisia tarinoita (2020)
(Oppikirja, ammatillinen käsi- tai opaskirja taikka sanakirja (D5))Miten työelämälähtöinen avoin korkeakouluopetus vastaisi paremmin työelämän osaamistarpeisiin? - AVOT-hanke kehitti toimintamallin (2018)
Yliopistopedagogiikka
(Kirjoitus tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (B1))