Ringa Takanen profiilikuva
Ringa
Takanen
median, musiikin ja taiteen tutkimus
FT | PhD, Postdoc

Ota yhteyttä

Asiantuntijuusalueet

ikonografinen tutkimus
affektit
emootiot
historiamaalaus
laatukuvat
narratiivisuus
uskonnollinen taide
naishistoria
naistaiteilijat
sosiaalihistoria
visuaalinen kulttuuri
1800-luvun jälkipuolen ja 1900-luvun alun taide
museokokoelmat

Biografia

Post doc -tutkimukseni käsittelee narratiivista maalaustaiteen kerrontaa, yhteiskunnallisuutta ja menneisyyden rekonstruktioita 1800-luvun Suomessa.

Olen väitellyt filosofian tohtoriksi taidehistorian oppiaineesta vuonna 2020 otsikolla Laupeus ja inhimillisyys: Naisten ääni, affektiiviset elemuodot ja ikonografian murros suomalaisissa alttaritauluissa vuosina 1870–1920.

Tutkimustyön lisäksi olen toiminut pitkään museokokoelma- ja julkaisutöiden parissa. Olen vuodesta 2010 lähtien pitänyt syventymiini aihealueisiin liittyen yliopistoluentoja ja koordinoinut sekä opettanut taidehistorian kursseja. Olen pitänyt julkisia puheenvuoroja ja esitelmiä tieteellisistä seminaareista yleistajuisiin esityksiin kansalaisopistolle ja järjestöille. Olen suorittanut opettajan pedagogiset opinnot (60 op).

 Olen affilioitunut SELMAan (the Research centre of storytelling, experientiality and memory). Kuulun Centre for the Study of Christian Cultures (CSCC) -tutkimuskeskuksen johtoryhmään (2017-).Olen myös Kulttuurihistorian Seuran hallituksen jäsen (2023). Toimin Turun museokeskuksen Kukkuu kokoelmista! -blogin päätoimittajana (2020-). Vuosina 2015–2019 olin JUFO-luokitellun Ennen ja Nyt – Historian tietosanomat -verkkojulkaisun toimituskunnan jäsen.

Inspiroidun hankkeista, jotka kehittävät historiatiedon ja visuaalisen kulttuurin saavutettavuutta ja avaamista.

Tutkimus

Erityinen kiinnostuksenkohteeni on pitkään ollut 1800-luvun jälkipuolen ja 1900-luvun alun kuvallinen kulttuuri. Pitkä 1800-luku on menneisyyden murroskausi, jolloin moni nykyinen yhteiskunnallinen ilmiö tai asia on saanut alkusysäyksen. 



Julkaisut

Järjestä: