Olli Siltanen profiilikuva
Olli
Siltanen
tutkijatohtori, materiaalitekniikka
PhD (theoretical physics)
LMD-ryhmä ("Luminous Materials and Devices")

Ota yhteyttä

Asiantuntijuusalueet

avoimet kvanttisysteemit
kvantti-informaatio
lineaarinen optiikka
vahva kytkentä
OLEDit

Biografia

Vaikka olen asunut Turussa noin kolme vuosikymmentä, en koskaan unohda kertoa syntyneeni itse asiassa Tampereella (1992). Olen naimisissa, perheeseemme kuuluu kaksi tytärtä ja koira, ja työskentelen tutkijatohtorina LMD-ryhmässä ("Luminous Materials and Devices").

Kiinnostukseni fysiikkaa kohtaan (ja erityisesti teoreettista fysiikkaa kohtaan, josta olen väitellyt) johtunee intohimostani ongelmanratkaisuun ja uuden löytämiseen; On ihmeellistä, kuinka luonnon käyttäytymistä voi selittää vain kynällä, paperilla ja järjellä (ja Mathematicalla).

Kun en ole Quantumilla tutkimassa dekoherenssia tai polaritoneja - tai perheeni kanssa - minut voi todennäköisesti löytää paikalliselta taekwondosalilta.

Opetus

Olen pitänyt Kvanttimekaniikka 1A:n laskuharjoitukset 2020-2023, luennoinut Kvantti-informaation 2023 ja toiminut kandiohjaajana 2024.

Tutkimus

Väitöskirjani ("Decoherence and reservoir engineering in linear optical systems") koskee avointen kvanttisysteemien dynamiikan ja dekoherenssin mallintamista lineaarisen optiikan viitekehyksessä. Dekoherenssi mielletään usein huonoksi ja epätoivotuksi asiaksi, sillä se tuhoaa monille sovelluksille tärkeät kvanttiominaisuudet. Väitöskirjassani osoitin, että dekoherenssia voi kuitenkin myös hyödyntää. Sen avulla voidaan esimerkiksi parantaa erilaisten parametrien arviointitehtävien tarkkuutta.

Tällä hetkellä työskentelen tutkijatohtorina LMD-ryhmässä ("Luminous Materials and Devices") ja tutkin, mikäli avointen kvanttisysteemien konseptit voisivat auttaa ymmärtämään OLEDejä, niiden sähköistä viritystä ja triplettien hyödyntämistä polaritonien avulla.

Julkaisut

Järjestä: