Asiantuntijuusalueet
Biografia
Olen soveltavan digitaalisen paikkatietotutkimuksen professori maantieteen ja geologian laitokselta, maantieteen osastolta. Pyrin edistämään paikkatietoaineistojen, digitaalisten teknologioiden ja paikkatietomenetelmien käyttöä tieteen ja käytännön rajapinnassa osallistavasti.
Vuodesta 2003 lähtien olen ollut aktiivisesti tutkimus-opetus-ja kehitysyhteistyössä Itäisessä Afrikassa, Tansaniassa. Kaikkia noin kahtakymmentä johtamaani tutkimus-, koulutus- ja kehitysyhteistyöhanketta on yhdistänyt haaste kehittää paikkatietoon perustuvia menetelmiä ja ratkaisuja, jotka edistävän tiedon käyttöä, taitojen hyödyntämistä ja yhteiskunnallista kehitystä kestävästi. Olen UTU Geospatial Lab (http://geospatial.utu.fi/) UTU Tansania –tiimin johtaja (http://tanzania.utu.fi/), ja yksi Resilience Academy -verkoston koordinaattoreista (https://resilienceacademy.ac.tz/). Olen yliopistomme temaattisen profilaation "Tulevaisuuden teknologiat ja digitaalinen maailma" johtoryhmän jäsen.
Aloitin professorina vuoden 2018 alussa, mutta olen työskennellyt Turun yliopistossa yli 20 vuotta (FM 1997, FT 2001, Dosentti/maisemamaantiede 2008). Vuodesta 2002-2017 olin laitoksella geoinformatiikan yliopistonlehtorina. Väitöskirjatyössäni erikoistuin maisemamaantieteeseen ja maiseman muutostutkimukseen erityisesti paikkatieto-ja kaukokartoitusmenetelmin, mutta sen jälkeen tutkimus-ja opetustyöni on laajentunut yleisemmin paikkatietoalaan ja sen eri sovelluksiin yhteiskunnassa. Olen ollut Suomen Akatemia tutkijatohtori 2006-07 ja kahden Akatemian kehitystutkimushankkeen johtaja. Muita hankerahoituksia olen saanut EUn Interreg ohjelmasta, Business Finlandista, YKn Maatalousjärjestöltä (FAO), Maailmanpankista (Resilience Academy), Ulkoministeriöstä ja yksityisiltä yrityksiltä.
Edustan Turun yliopistoa valtakunnallisessa Geoinformatiikan yliopistoverkostossa (FIUGINET), Lounais-Suomen paikkatietoverkostossa (lounaistieto.fi, ohjausryhmän jäsen) ja yliopistojen kehitysyhteistyöverkostossa (UNIPID, ohjausryhmän varapuheenjohtaja). Olen Suomen avoimen paikkatiedon tutkimusinfrastruktuurin Geoportti RI:n varajohtaja (Geoportti.fi).
Opetus
Olen ollut geoinformatiikan koulutuksesta vastaavana opettajana maantieteen ja geologian laitoksella vuodesta 2002 ja vastannut laitoksen paikkatietoalan opetuksen suunnittelusta ja opetuksesta. Lisäksi olen koordinoinut koko tiedekunnan alan opetusta, opetusresurssien hankintaa sekä opetusyhteistyötä Suomen muiden yliopistojen kanssa Fiuginet-verkoston, Geoportti RIn ja Location Innovation Hubin (LIH) kautta. Soveltavan paikkatietotutkimuksen professorina vastaan paikkatietoon erikoistuvien opiskelijoiden mentoroinnista ja opetan pääsääntöisesti FM/FT tason paikkatietoalan erikoistumisopintoja ja maantieteen teorian ja metodologian opintoja.
Olen useita vuosia toiminut Tansaniassa paikkatietoalan osaamiskoulutuksessa erilaisten institutionaalisten hankkeiden ja kehitysyhteistyön kautta ja tämä työ on keskeisessä osassa opetustyötäni. Paikkatieto-osaamisen haasteet ovat minulle kiinnostavia sekä institutionaalisella että yksilötasolla ja vuorovaikutuksessa alan toimijoiden kanssa yhteiskunnassa. Olen ohjannut/ohjaan 7 väitöskirjaa ja noin 25 FM opinnäytettä, jotka kaikki ovat liittyneet paikkatietoalaan.
Tällä hetkellä opetan seuraavilla kursseilla:
MAAN7010 Specialisation in Geography, 5 ECTS, reponsible for students specialising in Geospatial Research (MSc in Geography)
MAAN7771 Geospatial Data Management and Visualization, 10 op
MAAN7772 GeoAI and Participatory Mapping for Sustainability Transformations, 10 ECTS
MAAN7839 Geospatial Data Challenge Campaign, 5 ECTS
MAAN7011 Maantieteen teorian ja metodologian luennot, 5 ECTS
MAAN7107 Theoretical Essay in Geography, 5 ECTS
Tutkimus
Olen kiinnostunut laajasti paikkatietoalan tutkimuksesta ja tutkimuksen yhteiskunnallisista vaikutuksista, sekä vaikutusten skaalaamisesta yhteisöllisyyden ja verkostoitumisen avulla. Tutkimustoimintani lähtee siitä ajatuksesta, että avoimen paikkatiedon ja sijaintiin perustuvien menetelmien ja yhteisön osallistamisen avulla voidaan ratkaista monia maapallojärjestelmään, yhteiskuntiin ja elämänlaatuun liittyviä haasteita, mutta ratkaisujen pitää olla olosuhteisiin sopivia, ja kestäviä ympäristöllisesti, yhteisöllisesti ja taloudellisesti. Tällaista tutkimusta tehdään tieteen ja käytännön rajapinnassa ja yhteisöllisesti, oppivasti ja mukautuvasti.
Tutkimusosaamiseni liittyy yhtä lailla laajasti paikkatietojärjestelmien (GIS) ja kaukokartoitusmenetelmien kuin osallistavien paikkatietomenetelmien (PGIS, VGIS) ja paikkatiedon visualisoinnin käyttöön. Olen kiinnostunut yhdistämään sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä ja pureutumaan paikkatietotieteen ja käytännön ratkaisujen vuorovaikutukseen, tutkimuksen kehitysvaikutuksiin ja paikkatietokapasiteetin vahvistamiseen.