Leila Koivunen profiilikuva
Leila
Koivunen
professori, historia ja arkeologia
Professori, Euroopan ja maailman historia / Professor, European and World History
Decolonizing History-Writing: Transcultural Production, Mobilization and Transformations of Knowledge in Finnish-Namibian Relations 1870–1990, vastuullinen johtaja, Kone 2024-2027, sites.utu.fi/finnam

Ota yhteyttä

+358 29 450 3449
+358 50 328 9844
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

kulttuurisen vuorovaikutuksen historia
1800-1900-luvut
Eurooppa-Afrikka-suhde
eurooppalaisten mielikuvat Afrikasta
afrikkalaisten historia Suomessa
liikkuvuuden historia
tutkimusmatkailu
kolonialismin historia
Suomi ja kolonialismi
Suomi-Namibia-suhde
tiedon ja tietämisen historia
kirja- ja kuvitushistoria
materiaalinen kulttuuri
museohistoria
näyttelymedia

Biografia

Työskentelen Euroopan ja maailman historian professorina erityisalanani globaalihistoria ja kulttuurien välisen vuorovaikutuksen historia. Väittelin filosofian tohtoriksi Turun yliopistossa vuonna 2006 ja sain dosentin arvon vuonna 2007. Olen toiminut aiemmin assistentin, yliassistentin ja yliopistonlehtorin tehtävissä sekä Suomen Akatemian tutkijatohtorina.

Opetus

Lukuvuoden opetukseni koostuu tyypillisesti seuraavista:
- Maisteriseminaari
- Gradu- ja väitöskirjavaiheen ohjaus
- Orientaatio Euroopan ja maailman historian maisteriopintoihin
- Olen mukana seuraavien opintojaksojen opetuksessa: Historia ja arkeologia tieteenaloina, Moderni aika, Tiedepiirin seminaari.
- Vuosittain vaihtuvat omien erikoisalojen luentokurssit, esim. Afrikka Euroopan historiassa, Kolonialismi ja Suomi, Kuva historiantutkimuksen lähteenä ja Kirjahistoria.

Tutkimus

Minua on pitkään kiinnostanut, millaisia tiedon ja mielikuvien syntyprosesseja kulttuurien väliset kohtaamiset synnyttivät 1800-1900-luvuilla. Tutkimuksessani olen tarkastellut laajasti eurooppalaisen ja sen ulkopuolisten ja sille vieraaksi koettujen kulttuurien välisiä vuorovaikutus- ja määrittelytilanteita. Fokukseni on erityisesti Euroopan ja Afrikan välisissä suhteissa. Väitöskirjani (2006) käsitteli Afrikan visualisoinnin historiaa 1800-luvun Euroopassa.

Olen tutkinut myös eksoottisiksi miellettyjen ja nimitettyjen esineiden keruun ja esittelyn historiaa Suomessa. Kiinnostuksen kohteisiini lukeutuu myös suomalaisten varhaiset kaukomatkat sekä muualta maailmasta tulleiden ihmisten historia Suomessa. Parhaillaan kirjoitan kirjaa afrikkalaisten historiasta Suomessa yhdessä dos. Anna Rastaan kanssa.

Tutkimuksessani olen myös tarkastellut suomalaisten suhdetta kolonialismiin. Toimin yhtenä toimittajana Finnish Colonial Encounters: From Anti-Imperialism to Cultural Colonialism and Complicity -teoksessa (Palgrave Macmillan 2021) sekä Colonial Aspects of Finnish-Namibian Relations, 1870–1990. Cultural Change, Endurance and Resistance -teoksessa (SKS 2024). Organisoin kolonialismin historian tutkijaryhmän toimintaa.

Johdan Koneen Säätiön vuosina 2024-2025 rahoittamaa suomalais-namibialaista FinNamKnow-projektia. Tutkimme erilaisia tiedon muodostumisen prosesseja, jotka suomalaisten läsnäolo Owambossa nykyisen Pohjois-Namibian alueella käynnisti (1870-1990).

Lisäksi olen tiedon ja tieteen historiaa tarkastelevan Tiedepiirin jäsen ja kiinnostunut mm. globaalin tiedon historiasta.

Julkaisut

Järjestä:

Matti Männikkö (1937–2024) (2024)

Turun Sanomat
Heinonen Meri, Koivunen Leila, Ollitervo Sakari, Paalumäki Heli, Salmi Hannu, Syrjämaa Taina, Tunturi Janne
(E1 Yleistajuinen artikkeli lehdessä)