Kati
Launis
dosentti, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
Linkit
Asiantuntijuusalueet
Suomen kirjallisuushistoria
naiskirjallisuus
digitaalinen kirjallisuudentutkimus
sukupuoli ja luokka kirjallisuudessa
Opetus
Analyysikurssit (proosa ja lyriikka); Suomen kirjallisuushistoria; digitaalisuus ja kirjallisuudentutkimus; kirjallisuuden tutkimussuuntaukset; tutkimus- ja graduseminaari
Tutkimus
Olen Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden dosentti ja kasvatti. Olen toiminut lukuisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Turun ja Helsingin yliopistoissa (ma. yliopistonlehtori, 2020-2021) sekä tutkijana useissa monitieteisissä projekteissa ennen siirtymistäni Itä-Suomen yliopiston kirjallisuuden professoriksi (2022). Olen myös kirjallisuusosahankkeen PI konsortiossa Digital History for Literature in Finland (2022-2026, Suomen Akatemia). Asiantuntija-alueitani ovat naiskirjallisuus ja sen historia sekä digitaalinen kirjallisuudentutkimus. Olen tutkinut myös lukemista, työväenkirjallisuutta sekä sairauden, lapsuuden ja yhteiskuntaluokan merkityksiä Suomen kirjallisuudessa. Väitöskirjani "Kerrotut naiset" (2005) käsittelee Suomen ensimmäisiä, naisten ruotsiksi kirjoittamia romaaneja. Hiiskun kirjoittavan sisarkolmikon elämäkerta "Kynän kantama elämä" (2017) kuuluu myös viimeaikaisiin tutkimuksiini. Jatkuva kiinnostuksen kohteeni on kirjallisuuden yhteiskunnallisuus, maailmassa olo.
Julkaisut
Hauraat subjektit : lapsuuden rakentuminen 1800-luvun suomalaisessa tieteessä ja kirjallisuudessa (2022)
(A3 Vertaisarvioitu kirjan tai muun kokoomateoksen osa)Freedom as a “Promised Land”: Marie Linder’s En qvinna af vår tid (2022)
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))Selkosten Proust taipuu moneen - Iijoki-korpus ja digitaalisen tekstilouhinnan mahdollisuudet (2022)
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))Co-Loan Analysis of Finnish Public Library Loan Data (2021)
Digital Humanities in the Nordic Countries 2020, CEUR Workshop Proceedings
(Vertaisarvioitu artikkeli konferenssijulkaisussa (A4))
Kirjallisia kohtaamisia - venäläiset kirjat Turun kaupunginkirjaston vanhassa kokoelmassa (2021)
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))Mitä tehdä, kun Shakespeare ei vloggaa eikä Waltari twiittaa? Kirjasto, koulu ja nuorten uudistuvat lukemiskulttuurit (2020)
(Vertaisarvioitu artikkeli kokoomateoksessa (A3))Talttuvatko klassikot? Arvostelu teoksesta Maria Laakso: Taltuta klassikko! (2020)
(Yleistajuinen artikkeli tai blogikirjoitus (E1))ClusterExplorer: Enable User Control over Related Recommendations via Collaborative Filtering and Clustering (2020)
RecSys '20: Fourteenth ACM Conference on Recommender Systems
(Vertaisarvioitu artikkeli konferenssijulkaisussa (A4))
Exploring Library Loan Data for Modelling the Reading Culture: Project LibDat (2018)
Digital Humanities in the Nordic Countries 3rd Conference
(Vertaisarvioitu artikkeli konferenssijulkaisussa (A4))
Tekstien ylirajainen liike (2018)
Hiiskuttua: Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan verkkolehti
(Artikkeli ammattilehdessä tai kirjoitus ammatillisessa blogissa (D1))