Jukka Jouhki profiilikuva
Jukka
Jouhki
dosentti, humanistinen tiedekunta
Phd, Docent

Ota yhteyttä

Asiantuntijuusalueet

antropologia
banaali nationalismi
diskurssi
Etelä-Korea
etnisyys
etnografinen metodi
etnologia
filmietnografia
Gambia
hyperreaali
Intia
kollektiivinen identiteetti
kulttuuri
laadullinen tutkimus
lapsiavioliitto
länsimaisuus
mediatekstit
narratiivi
orientalismi
rahapelaaminen
sosiaaliset robotit
teknologia
tutkimusetiikka
utopiayhteisöt
vaikutelman hallinta
yhteisöllisyys

Biografia

  • Etnologian dosentti, Jyväskylän yliopisto, 2009; FT (kulttuuriantropologia), Jyväskylän yliopisto, 2006.
  • erilaisia etnologisia ja antropologisia tutkimusprojekteja ja opetustehtäviä Jyväskylän yliopistossa vuosina 2006 - 2021. 
  • Suomen Antropologisen Seuran puheenjohtaja vuodesta 2021 lähtien.
  • Human Technology -lehden päätoimittaja vuosina 2018 - 2021.
  • The West Network -tutkijaverkoston johtaja (ks. esittelyvideo) vuodesta 2016 lähtien. 
  • Jäsenenä tieteellisissä seuroissa: Ethnos, Extreme Anthropology Research NetworkSuomen tieteen- ja teknologiantutkimuksen seura ry.
  • Antropodi-podcastsarjan vastaava toimittaja vuodesta 2021 lähtien.

Opetus

Opetan muun muassa seuraavia opintojaksoja: Johdanto kulttuurien tutkimukseen, Kulttuurien tutkimuksen työseminaari, Etnologian kandidaattiseminaari ja HuK-tutkielma, Vaihtuvateemainen projektityöskentelyekavuotisten työseminaaria, Materiaalinen kulttuuri sekä Arjen etnologia.

Tutkimus

Olen etnologian dosentti ja kulttuuriantropologiasta väitellyt filosofian tohtori. Väitöskirjani (2006) käsitteli Aurovilleä, monikansallista yhteisöä Etelä-Intiassa ja sen suhdetta paikalliseen tamiliyhteisöön. Parasta aikaa tutkin suomalaisia Espanjassa, Intiassa töissä olevia suomalaisjohtajia, sosiaalisia robotteja ja poliittisia narratiiveja länsimaisesta yhteiskunnasta Eduskunnassa.

Olen myös tutkinut eteläkorealaista mediakulttuuria ja tietoyhteiskuntaa, rahapelaamista internetissä ja Macaossa, matkapuhelimien merkitystä Intiassa, länsimaiden ideaa ja yhteisöä, äänestämistä Intian slummeissa sekä lapsiavioliittoja ja naisten sukuelinten silpomista Gambiassa. Olen tehnyt myös joitain etnografisia dokumenttielokuvia.

Metodologisesti olen kiinnostunut etnografisen kenttätyön eri muodoista (klassinen, digitaalinen ja filmietnografia), media-analyysistä ja tutkimusetiikasta. Teoreettisesti minua ovat kiinnostaneet esim. orientalismi ja oksidentalismi, banaali nationalismi ja banaali oksidentalismi, kuvitellut yhteisöt sekä hyperreaali. Erilaisia tutkimusaiheitani yhdistää se seikka, että ne kaikki käsittelevät yhteisöllisyyden kokemusta, kulttuurisia merkityksiä ja kollektiivisia identiteettejä.

Julkaisut

Järjestä: