Enni
Mannila
tohtorikoulutettava (tutkijakoulut), elintarviketieteet
väitöskirjatutkija, bioteknologian laitos
Asiantuntijuusalueet
Elintarvikkeiden mikrobiologia
Suoliston mikrobiomi
Probiootit
Lääkinnälliset yrtit
Aistinvarainen arviointi
Biografia
Työskentelen väitöskirjatutkijana Elintarviketieteiden yksikössä aiheenani kauran kokonaisvaltaiset terveysvaikutukset.
Tutkimus
Minulla on kokemusta aistinvaraisista arvioinneista ja tulosten käsittelystä, mutta päämielenkiinnon kohteeni ovat suoliston mikrobisto ja (kasviperäisten) elintarvikkeiden terveysvaikutukset. Kiitelty pro graduni käsitteli suomalaisen nokkosen ja siankärsämön bioaktiivisuuksia.
Tällä hetkellä tutkimme kauran kokonaisvaltaisia terveyshyötyjä metabolisen oireyhtymän riskin omaavilla vapaaehtoisilla yhdessä professori Kaisa Linderborgin ja professori Marjukka Kolehmaisen (UEF) kanssa OAT-GUT-BRAIN-tutkimuksessa. Tutkimuksen päätavoitteet ovat:
- Selvittää miten kauran pitkäkestoinen käyttö vaikuttaa ihmisen plasman metabolomiin ja suoliston mikrobiomiin
- Todentaa kauran fenolisten yhdisteiden terveyspotentiaali analysoimalla plasman antioksidanttikapasiteetti ja tulehduksen merkkiaineet
- Tutkia miten säännöllisen kauran käytön myötä saavutettu mikrobisto ja metabolinen tila vaikuttavat aterian jälkeiseen vasteeseen
Julkaisut
In Vitro Bioactivities of Food Grade Extracts from Yarrow (Achillea millefolium L) and Stinging Nettle (Urtica dioica L) Leaves (2023)
Plant Foods for Human Nutrition
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Exogenous Polyamines Influence In Vitro Microbial Adhesion to Human Mucus according to the Age of Mucus Donor (2021)
Microorganisms
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))