Anna-Stina Hägglund profiilikuva
Anna-Stina
Hägglund
tutkijatohtori, historia ja arkeologia
PhD, postdoc

Asiantuntijuusalueet

Lahjoitukset
Testamentit
Luostarit
Hengelliset sääntökunnat
Birgittalaiset
kirjeet ja diplomatiikka
myöhäiskeskiaika
Skandinavia keskiajalla
Itämeren alue
Muistikulttuuri
Eletty Usko
Naisten hengellisyys
materiaalinen kulttuuri

Biografia

Suoritin tohtoriopinnot Pohjoismaiden historia-aiheessa Åbo Akademilla ja väittelin tohtoriksi vuonna 2022. Tutkimukseni keskittyi Birgittalaisjärjestön (Ordo Sanctissimi Salvatoris), jonka pyhä Birgitta perusti 1300-luvun puolivälissä, perustamiseen ja toimintaan Itämeren alueella 1400-luvulla. Tarkastelin erityisesti kolmen birgittalaisluostarin - Mariendalin lähellä Tallinnaa, Marienkronen Stralsundissa ja Naantalin  - perustamisprosesseja ja vuorovaikutusta paikallisyhteisöjen kanssa, analysoiden kuinka nämä luostariyhteisöt sopeutuivat ympäröivään yhteiskuntaan ja vaikuttivat siihen.

Vuosina 2021-2024 olen toiminut tutkijatohtorina "Eletty usko keskiajan Suomessa" (Levd Religion i Medeltida Finland) -projektissa Tampereen yliopistossa, jota rahoittaa Svenska Litteratursällskapet i Finland (SLS). Tutkimukseni tässä projektissa keskittyi pyhimysten kunnioittamiseen ja arkeen myöhäiskeskiajan Suomessa, erityisesti pyhimysten juhlapäiviin liittyviin viittauksiin asiakirjojen päiväyksissä.

Vuonna 2024 aloitin oman tutkimusprojektini tutkijatohtorina Svenska Litteratursällskapetissa, ja olen affilioitunut Kulttuurihistorian laitokseen Turun yliopistossa. Olen aktiivinen jäsen Turun keskiajan ja uuden ajan alun tutkimuskeskuksessa (TUCEMEMS) sekä Tampereen keskiajan ja uuden ajan alun tutkimuskeskuksessa (Trivium). Lisäksi toimin Keskiajantutkimuksenseura Glossa ry:n puheenjohtajana. 

Opetus

Opetan Turun yliopistossa, Åbo Akademissa ja Tampereen yliopistossa. Pääpainoni on keskiajan historiaan erikoistuneiden kurssien opettamisessa kandidaatti- ja maisteritasolla. Lisäksi opetan kurssia "Historian käyttö ja muistikulttuuri" Åbo Akademin avoimessa yliopistossa ja toimin ohjaavana opettajana samalle kurssille Åbo Akademin humanistisen, psykologian ja teologian tiedekunnassa.

Tutkimus

Tutkimusintressini keskittyvät lahjoituksiin ja luostariyhteisöjen vuorovaikutukseen paikallisyhteiskuntien kanssa, erityisesti lahjoitusten rooliin naisluostarien ylläpitämässä muistamisen kulttuurissa. Nykyinen projektini "Levd minneskultur kring kvinnokloster i det svenska riket 1350–1520 " (2024-2026), jota rahoittaa Svenska Litteratursällskapet i Finland, tutkii naisten roolia sukunsa muistamiskäytäntöjen tilaajina ja ylläpitäjinä. Tarkastelen erityisesti luostariyhteisöihin lähetettyjen kasvatti-/adoptiotyttärien roolia ja heidän vastuutaan huolehtia vanhempiensa perheistä.

Lisäksi tutkin muistamisen kulttuurin aineellisia puolia testamenttien kautta muodostuneiden hurskaiden verkostojen avulla, joissa testamentin tekijät ohjasivat mielenkiintonsa erilaisiin uskonnollisiin instituutioihin. Tutkin myös testamentteja alueiden välisinä asiakirjoina, jotka käsittivät edunsaajia useissa paikoissa, erityisesti hansakauppiaiden testamenttien kautta ja heidän tukensa kaupunkien uskonnollisille yhteisöille Itämeren alueella.

Yksi pääasiallisista asiantuntemusalueistani on Birgittalaisjärjestön perustaminen ympäri Eurooppaa 1400-luvulla. Olen tutkinut järjestön luostareita Pohjois-Euroopan alueellisesta näkökulmasta ja selvittänyt alueellisten ja paikallisten toimijoiden roolia birgittalaisluostarien perustamisessa ja tukemisessa.

Julkaisut

Järjestä: