Biologian opiskelija Aliisa Wahlsten
Aktorin roolissa tulee uskaltaa olla avoin ja rehellinen sekä itselleen että mentorille.
Aliisa Wahlsten on päättämässä biologian opintojaan ja tehtäviään tutkimusavustajana Turun yliopistossa. Hän on juuri aloittanut työnsä luonnon monimuotoisuuden asiantuntijana Sitowisella. Lisäksi hän toimii aluevaltuutettuna ja Varsinais-Suomen Vihreiden puheenjohtajana.
Aliisalle mentorointiohjelmat ovat tuttuja jo ennestään. Hänen käymänsä arvopohjainen johtajuuskurssi (VBL) sekä muut mentorointiohjelmat luottamustehtävien kautta ovat keskittyneet hänen mukaansa enemmän vaikuttajaminään. Aktiivisesti ainejärjestöissä ja yliopilaskunnassakin toiminut Aliisa kuitenkin kaipasi ajatusten vaihtoa oman alan asiantuntijaksi kasvamiseen ja sparrausta mahdollisuudesta lähteä työstämään väitöskirjaa. Hänelle heräsi uteliaisuus ymmärtää paremmin myös yliopiston ulkopuolisista ja yksityisen sektorin työmahdollisuuksia.
Löydettyään mentorointiohjelman Aliisa alkoi pohtia: Onko tällä mentoroinnilla minulle uutta annettavaa? Keskitytäänkö täällä enemmän tai vähemmän yleisiin rekrytointiasioihin ja -taitoihin, joihin olen jo itse perehtynyt? Häntä kuitenkin innosti ajatus mahdollisuudesta syventyä omiin ajatuksiin liittyen työelämään, urasuunnitelmiin ja -kehitykseen. Samalla hän pohti, pystyisikö hän sitoutumaan mentoroitavaksi hektisessä aikataulussaan. Hän kuitenkin totesi, että mikäli tätä tarpeeksi haluaa, pystyy tämän myös priorisoimaan ja sitoutumaan ohjelmaan täysillä. Tuloksena oli mainiosti sopiva mentori, jonka kanssa Aliisa koki saavuttaneensa aitoa vuorovaikutusta ja yhteyttä.
Odotukset ylittyivätkin roimasti. Aliisan mukaan mentorointiohjelmassa parasta oli sen yksilöllisyys sekä hyvät keskustelut, joissa pääsi vapaasti ja turvallisesti pallottelemaan ajatuksia tulevasta mentorin kanssa. Hän huomasi odottavansa mentorinsa perjantaisia tapaamisia innolla, ja keskusteluissa syvennyttiin minuuteen ja psykologiaan, sekä niiden kautta urakehitykseen konkreettisten tehtävien kautta. Hän oppi sanoittamaan paremmin omia vahvuuksiaan, sai tukea ohjelman aikana tapahtuvaan työnhakuprosessiin sekä pääsi tutkimaan oman alan ja yhteiskunnan rajapintaa, joka on hänen mielenkiinnon kohteenaan.
Aliisa korostaa, että mentorointi sopii kaikille, jotka haluavat kehittää itseään. Ehkä opinnoissa tai työelämässä kokee olevansa umpikujassa, haluaa syventyä tiettyjen taitojen kehittämiseen tai vain ymmärtää paremmin omia haaveitaan. Kaikille löytyy jotakin. Aliisan mukaan minuuden ja itsetietoisuuden tutkiminen tulevana työntekijänä jäävät helposti hektisessä opiskeluarjessa aktorin vastuulle, ja siksi on loistavaa, että yliopistosta löytyy näin monipuolisesti eri toiveisiin ja tarpeisiin vastaava mentoriohjelma. Aliisa suosittelee mentorointiohjelmaa ihan jokaiselle.