alt=""

Tavoitteena tutkinto? - Avoin yliopisto-opetus tutkintoon tähtääville

Mietitkö, mikä voisi olla oma alasi? Mitä kannattaisi opiskella välivuoden aikana? Hakisitko yliopistoon avoimen väylän tai maisterihaun kautta? Ota selvää, mitä mahdollisuuksia avoimen yliopiston opinnot voivat sinulle tarjota!

Avoimena yliopisto-opetuksena järjestettävät opinnot ovat yliopiston tutkintokoulutusten osia - ne ovat samoja opintoja, joita tutkinto-opiskelijat opiskelevat yliopistossa. Jos saat opiskelupaikan yliopistossa, voit liittää avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamasi tutkinto-ohjelman mukaiset opinnot osaksi tutkintoasi.

Yliopistoon voi hakea tutkintokoulutuksesta riippuen yhteishaun lisäksi avoimen väylän haussa tai maisterihaussa. Avoimien yliopisto-opintojen suorittaminen ei vaikuta hakijan ensikertalaisuuteen, joten voit osallistua hakukelpoisuutesi mukaisiin hakuihin.

Jos olet jo opiskelijana yliopistossa tai muussa oppilaitoksessa, voit suorittaa avoimia yliopisto-opintoja osaksi tutkintoasi. Varmista etukäteen omasta oppilaitoksestasi, että suoritukset ovat hyväksyttävissä tutkintoosi.

Tutustu yliopiston oppiaineisiin - varmistu oman alasi valinnasta ja hanki valmiuksia valintakokeisiin

  • Voit opiskella yliopiston eri alojen avoimia yliopisto-opintoja oman kiinnostuksesi mukaan. Opintotarjonnasta kannattaa valita johdantokursseja ja muita perusopintoja, joissa käsitellään oppiaineiden sisällöllisiä perusasioita, tutustutaan tieteenalan käsitteisiin ja tieteelliseen ajatteluun. 

    > Tutustumiseen sopivia opintoja

  • Opinnoissa tulevat tutuiksi myös yliopistotasoiset opiskelutaidot. Lukiessasi tieteellistä oppikirjallisuutta ja tehdessäsi tehtäviä ja tenttejä opit tiedonhaun ja tiedon arvioinnin taitoja sekä tieteenalalle ominaisia tiedon esittämistapoja ja vastaustekniikoita.
  • Tutkinto-opetukseen integroiduissa opinnoissa avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat tutkinto-opiskelijoille järjestettävään opetukseen. Pääset siten suoraan tutustumaan siihen, millaista opiskelu yliopistossa on. Erikseen järjestettävissä verkko- ja monimuoto-opinnoissa voi olla erilaisia toteutustapoja kuin integroidussa opetuksessa, mutta kaikki opinnot vastaavat tiedekuntien opintoja.

"Avoimessa voi kokeilla eri vaihtoehtoja ja testata rauhassa, mikä voisi olla oma juttu."

"Sain hyvän käsityksen oppiaineesta ja varmuutta valintakokeisiin."

Hae yliopistoon avoimen väylän valinnassa

Avoimen väylä tarkoittaa mahdollisuutta hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimessa yliopisto-opetuksessa suoritettujen opintojen perusteella. Hakukohteita on kaikissa Turun yliopiston tiedekunnissa, mutta ei kaikkiin tutkintokoulutuksiin. Hakukohteena on yleensä kandi- ja maisterikoulutus.

  • Hakukelpoisuus, hakijalta edellytettävät opinnot ja valintaperusteet sekä aloituspaikkojen määrä vaihtelevat hakukohteittain. Useimmat tiedekunnat vahvistavat nämä vuosittain. Tiedot julkaistaan Opintopolussa viimeistään lokakuussa. Avoimen väylän haku on kerran vuodessa keväällä.
  • Tutustu Avoimen väylä -sivulle koottuihin ohjeisiin, ks. erityisesti Ohjeita avoimen väylän hakuun sopivien opintojen suorittamiseen. Ota huomioon, että Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan avoimen väylän haussa hyväksytään vain ko. tiedekunnan opetussuunnitelmien mukaiset avoimet yliopisto-opinnot. Turun kauppakorkeakoulun haussa pääosan opinnoista tulee olla suoritettuna Turun kauppakorkeakoulun avoimessa yliopisto-opetuksessa. 

    > Avoimen väylä

"Suoritin opintoja avoimessa välivuoden aikana. Tähtäsin alusta alkaen väylän hakuun ja tein itselleni konkreettisen opiskelusuunnitelman, sillä kävin myös töissä. Opintoneuvojilta sai hyviä ohjeita."

"Opiskelu lähti harrastuspohjalta. Opintoja karttui ja opiskelumotivaatio kasvoi. Pääsin sitten väylän haussa suorittamaan koko tutkinnon."

Maisterihaun kautta tutkinto-opiskelijaksi

Jos olet jo suorittanut korkeakoulututkinnon, esimerkiksi AMK- tai kanditutkinnon, sinulla voi olla mahdollisuus hakea suoraan maisteriopintoihin. Suomenkielisissä maisteriopinnoissa hakijalta edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, hyvää suomen kielen taitoa ja valintaperusteiden mukaisia opintoja.

  • Turun yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa voit opiskella perus- ja aineopintoja, jotka sopivat esimerkiksi kasvatustieteiden, sosiaalipolitiikan, sosiologian, taloussosiologian, sosiaalityön, historian ja arkeologian sekä median, musiikin ja taiteen tutkinto-ohjelmien maisterihakuihin. Kasvatustieteen, aikuiskasvatustieteen ja erityispedagogiikan sekä historian opinnot voi suorittaa kokonaan verkossa.
  • Tiesitkö, että kulttuurihistorian ja mediatutkimuksen FM-tutkinnot voi suorittaa vain Turun yliopistossa. 

    > Lue lisää maisterihauista
     

"Hain AMK-tutkintoni jälkeen erityispedagogiikan maisteriopintoihin opiskeltuani perus- ja aineopinnot avoimessa. Opinnot sai suoritettua verkossa työn ohella."

Tutustu avoimen väylän opiskelutarinaan

Tutustu eri hakureitteihin ja laadi oma opiskelusuunnitelmasi

Ohjeita avoimen yliopiston opintojen suunnitteluun
  • Tutustu tavoitteenasi olevaan tutkintokoulutukseen yliopiston Opiskelijaksi-sivuilla. Opinto-oppaasta löydät tiedot tutkintoihin sisältyvistä opinnoista.
  • Tarkista Hakeminen yliopistoon -sivuilta, millaisia eri hakumahdollisuuksia tutkintokoulutukseen on seuraavassa opiskelijavalinnassa, mm. ketkä voivat hakea (hakukelpoisuus) ja mitkä ovat valintaperusteet. Lisätietoja saat yliopiston hakijapalvelusta ja tiedekuntien opintoneuvojilta.
  • Ota selvää, mitä haussa vaadittavia opintoja järjestetään avoimena yliopisto-opetuksena. Oppiaineiden esittelysivuilta löydät tiedot, milloin ja miten opintoja järjestetään ja muita ohjeita. Opintoihin ilmoittaudutaan opintokohtaisesti, ei esimerkiksi kerralla "väyläopintoihin". Jos avoimen väylän ja maisterihaussa edellytettäviä opintoja ei tarjota avoimena yliopisto-opetuksena, niitä voi olla mahdollista suorittaa erillisinä opintoina.
  • Laadi opetusohjelman perusteella oma opiskelusuunnitelmasi aikatauluineen. Opetusohjelmat löydät opinto-oppaasta (linkit opintojen esittelysivuilta). Opintojen mitoituksessa 1 opintopisteen (op) suorittaminen vastaa n. 27 tuntia opiskelijan työskentelyä (osallistuminen opetukseen, itsenäinen opiskelu ja opintosuoritusten tekeminen).
  • Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen yleisohjeisiin. Opintojen suorittaminen on omaehtoista ja sivutoimista opiskelua, joten pelkästään niiden perusteella ei voi saada Kelan opintotukea. Opiskelu työttömänä työnhakijana on mahdollista tietyin ehdoin. Opinnot ovat pääsääntöisesti maksullisia. Lue lisää Ilmoittautuminen opintoihin -sivulta.
  • Osallistu opintojen infotilaisuuksiin! Lisätietoja opintojen valintaan ja osallistumisesta avoimeen yliopisto-opetukseen voit kysyä opintoneuvojilta, ks. yhteystiedot.
Millaisiin työtehtäviin korkeakouluopinnoilla voi sijoittua?

Korkeakoulujen tuottama Töissä.fi-sivusto tarjoaa tietoa siitä, millaisissa tehtävissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleet työskentelevät.

Palvelusta löydät tietoa korkeakoulusta valmistuneiden alakohtaisia työtehtäväkuvauksia, uratarinoita ja palkkatietoja. Palvelun avulla voit esimerkiksi vertailla eri alojen työllistymismahdollisuuksia hakemalla tietoja eri koulutusaloilta.

> Töissä.fi