Avoimet yliopisto-opinnot sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin ja opiskelutavoitteisiin. Opintoihin osallistui vuonna 2023 yli 8 000 aikuisopiskelijaa. Tervetuloa mukaan!
Valitse opintoja oman opiskelutavoitteesi mukaan
Avoimessa yliopisto-opetuksessa voit opiskella yliopiston tutkinto-ohjelmiin kuuluvia opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja/kursseja. Opinnot sopivat sinulle, jos
> tavoitteenasi on hakea tutkinto-opiskelijaksi
> haluat kehittää ammatillista osaamistasi
> haluat opiskella yleissivistyksen ja harrastuksen vuoksi.
Jos opiskelet jo korkeakoulussa tai muussa oppilaitoksessa, voit suorittaa avoimia yliopisto-opintoja osaksi tutkintoasi. Varmista opintojen hyväksyttävyys etukäteen omasta oppilaitoksestasi.
Annamme mielellämme lisätietoja kaikissa avoimeen yliopisto-opetukseen liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä!
> Opintoneuvonta ja yhteystiedot
Ohjeita opiskelun suunnitteluun
Tutustu opintojen sisältöön, toteutus- ja suoritustapoihin sekä aikatauluihin. Opintojen esittelysivuilta löydät ohjeita ja linkit opinto-oppaaseen. Laadi itsellesi realistinen opiskelusuunnitelma - ota huomioon opintojen laajuus (op) ja opiskelutavat. Kysy lisätietoja opintoneuvojiltamme!
Voit opiskella yliopiston tutkintoihin kuuluvia opintoja oman kiinnostuksesi mukaan
Avoimet yliopisto-opinnot ovat yliopiston tutkintokoulutuksiin kuuluvia opintoja. Suurin osa opinnoista on perusopintotasoisia, eikä niissä edellytetä aiempia opintoja. Mikäli opinnoissa edellytetään aiempia opintoja, siitä mainintaan opinto-oppaassa ja/tai ilmoittautumispalvelussa.
Voit opiskella
- opintokokonaisuuksia, jotka koostuvat opintojaksoista
- Useimmat tarjonnassa olevat opintokokonaisuudet ovat oppiaineiden tai tutkinto-ohjelman perusopintoja (25 op) ja aineopintoja (35 op). Avoimessa yliopisto-opetuksessa suoritettavat perus- ja aineopintokokonaisuudet vastaavat joko tutkintojen pää- tai sivuaineopintoja.
- Perusopinnoissa käsitellään tieteenalan sisällöllisiä perusasioita, tieteellistä ajattelua ja käsitteitä sekä tutkimuksen teon perusteita. Aineopinnoissa syvennetään perusopintojen antamaa sisältötietoa ja keskeisten teorioiden ja tutkimusmenetelmien tuntemusta.
- Tarjontaan sisältyy myös monitieteisiä opintokokonaisuuksia.
- yksittäisiä opintojaksoja
- Opintojaksojen laajuus on yleensä 2 op - 8 op.
- Esimerkiksi Turun kauppakorkeakoulun ja oikeustieteellisen tiedekunnan opintotarjonta koostuu opintojaksoista.
- kieli- ja viestintäkursseja sekä yleisopintoja.
Tietyn tutkinto-ohjelman mukaiset suoritukset voi hyväksyttää osaksi ko. tutkintoa, jos saat myöhemmin tutkinnonsuoritusoikeuden tai jos sinulla on jo opiskeluoikeus yliopistossa.
Opinnot mitoitetaan opintopisteinä (op)
- Yliopisto-opintojen mitoituksen peruste on opintopiste (op), joka vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Se sisältää osallistumisen opetukseen ja myös itsenäisen työskentelyn, esimerkiksi tenttiin lukemisen tai tehtävien tekemisen. Käytännössä aika vaihtelee opiskelijan valmiuksien ja opiskelumahdollisuuksien mukaan.
- Yksi opintopiste vastaa yhtä European Credit Transfer System (ECTS) -järjestelmän opintopistettä.
Yliopisto-opintojen rakenne ja sisältö
Turun yliopistossa on kaksiportainen tutkintojärjestelmä kaikilla muilla paitsi lääketieteellisillä aloilla. Kaksiportaisuus tarkoittaa sitä, että perustutkinto muodostuu alemmasta korkeakoulututkinnosta (kandidaatin tutkinto, 180 opintopistettä) ja ylemmästä korkeakoulututkinnosta (maisterin tutkinto, yleensä 120 opintopistettä). Lääketieteellisellä alalla tutkinnot ovat lääketieteen lisensiaatin ja hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinto..
Tutkintokoulutusten opetussuunnitelmissa määritellään tutkintoihin kuuluvat opinnot ja niiden sisällöt. Tarkemmat tiedot löytyvät tiedekuntien Opiskelu-sivuilta ja yliopiston opinto-oppaasta.
Opetusta Turussa ja Porissa sekä yhteistyöoppilaitoksissa eri puolilla Suomea, lisäksi verkko-opintoina
Turun yliopiston avoimeen yliopisto-opetukseen voi osallistua
- Turun yliopistossa ja Porin yliopistokeskuksessa. Opetus järjestetään enimmäkseen tutkinto-opetukseen integroituna opetuksena, jolloin avoimen yliopiston opiskelijat osallistuvat tutkinto-opiskelijoille järjestettävään opetukseen. Integroitu opetus pidetään pääasiassa lähiopetuksena päiväaikaan, mutta opetus voidaan toteuttaa myös verkossa. Joitakin opintoja järjestetään lisäksi erikseen ilta-aikaan.
- kesäyliopistoissa, kansalais- ja kansanopistoissa, joissa opintoja järjestetään lähiopetuksena ja monimuoto-/verkko-opintoina. Tiedot yhteistyöoppilaitoksista ovat opintojen esittelysivuilla ja Opintotarjonta paikkakunnittain -sivulla.
- verkossa: Verkko-opinnot ovat ajan ja paikan suhteen joustavin tapa opiskella. Monia opintokokonaisuuksia tai yksittäisiä opintojaksoja voi opiskella kokonaan verkossa, useita kursseja itsenäisesti suorittamalla. Lue lisää Verkko-opinnot / etäopinnot -sivulta.
Opintojen toteutustavat vaihtelevat oppiaineesta riippuen. Opintojen esittelysivuilla kerrotaan opetus- ja opiskelutavoista.
Opintoja ympäri vuoden - myös kesällä
- Suurin osa opintokokonaisuuksista alkaa vuosittain syyskuussa, joitakin voi aloittaa myös kevätlukukaudella. Perusopintokokonaisuuksien (25 op) opetus kestää yhden lukuvuoden, tavallisesti syyskuusta huhti-toukokuuhun, aineopintokokonaisuuksien (35 op) opetus kestää kaksi lukuvuotta.
- Yksittäisiä opintojaksoja / kursseja on tarjolla ympäri vuoden.
- Opintojen alkamisajat ilmoitetaan opetusohjelmissa, katso opintojen esittelysivut.
Opintojen esittelytilaisuuksia ja aloitusohjaustilaisuuksia järjestetään elo-syyskuussa ja tammikuussa. Suurin osa infoista pidetään Zoomissa. Suosittelemme osallistumista tilaisuuksiin varsinkin, jos suunnittelet hakemista tutkinto-opiskelijaksi.
Tiedot esittelytilaisuuksista löytyvät opintojen esittelysivuilta ja tapahtumakalenterista:
Yleiset ohjeet ja tietoa opintomaksuista ym. löydät Ilmoittautuminen-sivulta.
Lisätietoja opiskelusta työttömänä tai osaksi työpaikkasi henkilöstökoulutusta voit kysyä avoimen yliopiston opintoneuvojalta.
Aloitusohjeet uudelle opiskelijalle
Kiitos ilmoittautumisestasi! Tutustu alla oleviin ohjeisiin, myös ohjeisiin opiskelijoille, niin saat sujuvan alun opinnoillesi.
- Aktivoi Turun yliopiston käyttäjätunnus . Käyttäjätunnuksen saat, kun sinulle on myönnetty opinto-oikeus. Aktivoi tunnus hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Lue ohjeet alla olevasta Ohjeita opiskelijoille -valikosta.
- Opinto-oikeutesi voit nähdä Peppi-opintotietojärjestelmän Opiskelijan työpöydältä. Lue lisää valikosta.
Opintojen omilla esittelysivuilla, ks. Opintotarjonta-sivut, kerrotaan, milloin ja miten opintoja järjestetään. Esittelysivulta löydät linkit opinto-oppaaseen, jossa ovat tarkemmat tiedot opetus- ja suoritusaikatauluista. Tarkista tiedot oppaasta opintojakson sivulta Toteutukset-valikosta (sininen otsikkopalkki).
Voit katsoa opetusohjelmat myös suoraan opinto-oppaasta:
- Valitse valikosta Avoin yliopisto-opetus.
- Valitse opintojesi tiedekunta, oppiaine ja lopuksi opintojakso.
- Opintojakson sivulla on Toteutukset-otsikon alla opintojen järjestämisajat (siniset palkit). Jos toteutuksia on useita, valitse sen niminen toteutus, jolle olet ilmoittautunut: avoin yliopisto-opetus, yhteistyöoppilaitos tai tutkinto-opetukseen integroidut opinnot.
Moodle-oppimisympäristö on käytössä useimmissa opinnoissa. Tietotekniikan opinnoissa voidaan käyttää myös ViLLE- tai muuta oppimisympäristöä ja saat niitä koskevat ohjeet opintokohtaisesti ennen opintojen alkamista.
Moodlessa on opiskeluohjeita ja opinnoista riippuen tehtäviä, oppimateriaaleja, keskustelualueita ja luentotallenteita. Opintoihin voi kuulua myös Moodle-tenttejä. Saat Moodlen kautta opintojen suorittamiseen liittyviä ajankohtaisia tiedotteita ja ohjeita, joten sitä kannattaa seurata koko opintojen ajan. Moodle-alueella voit myös olla yhteydessä avoimen yliopisto-opetuksen henkilökuntaan ja kysyä opintoihin liittyvistä asioista.
> Turun yliopiston Moodle (moodle.utu.fi)
> Yleisiä ohjeita Moodlessa (vaati Moodleen kirjautumisen)
Moodleen kirjautuminen kurssiavaimella
Useimmissa opinnoissa tarvitset Moodle-alueelle kirjautumiseen kurssiavaimen. Kurssiavaimen saat
- sähköpostitse ennen opintojen alkamista tai ensimmäisellä opetuskerralla
- yhteistyöoppilaitoksen järjestämissä opinnoissa oppilaitoksesta, tuutorilta tai opettajalta.
Ohje kirjautumiseen:
- Kirjaudu Moodleen (moodle.utu.fi) Turun yliopiston käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi. Kun olet kirjautuneena, näet kuvakkeesi sivun oikeassa ylälaidassa.
- Etsi kurssialue
- valitsemalla sivun ylälaidasta Kaikki kurssit > Avoin yliopisto-opetus > Oppiaine > Opintokokonaisuuden tai opintojakson nimi (valitse oikean vuoden opinnot)
- tutkinto-opetukseen integroitujen opintojen kurssialueet löydät kohdasta: Kaikki kurssit > Tiedekunta > Laitos > Oppiaine > Opintokokonaisuuden tai opintojakson nimi
- tai käytä hakutoimintoa kurssialueen löytämiseksi.
- Lisää itsesi kurssialueelle: kirjoita kurssiavain sille tarkoitettuun kenttään.
- Jatkossa löydät kurssialueen Moodlen pääsivulta Omat kurssit -otsikon alta.
Moodleen kirjautuminen Peppi-Moodle integroiduissa kurssialueilla ilman kurssiavainta
- Kirjaudu Moodleen (moodle.utu.fi) Turun yliopiston käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi. Kun olet kirjautuneena, näet oman nimesi Moodle-sivun oikeassa ylälaidassa.
- Kirjautumisen jälkeen voi olla 1 - 2 vuorokauden viive ennen kuin pääset opintojen kurssialueelle. Löydät kurssialueen Moodlen pääsivulta Omat kurssit -otsikon alta.
HUOM. Jos osallistut tutkinto-opetukseen integroituun opetukseen, tutustu Moodlessa Avoimen yliopiston integroidun opetuksen opiskelijoille -ohjeisiin.
Ohjeita opiskelijoille
UTU-käyttäjätunnuksen ja salasanan saaminen sekä käyttöluvan ehdot
Turun yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat saavat käyttöönsä Turun yliopiston käyttäjätunnuksen eli UTU-tunnuksen. Käyttäjätunnus on henkilökohtainen lupa hyödyntää Turun yliopiston verkkopalveluja.
Käyttäjätunnuksen ja salasanan saat, kun sinulle on myönnetty opinto-oikeus.
- Jos sinulle ei ole aiemmin luotu UTU-käyttäjätunnusta, aktivoi tunnus osoitteessa https://idm.utu.fi. Aktivointi vaatii verkkopankkitunnukset. Tunnuksen aktivointi onnistuu noin vuorokauden kuluttua siitä, kun olet saanut viestin opinto-oikeuden myöntämisestä. Käyttäjätunnus ilmoitetaan tunnuksen aktivoinnin yhteydessä. Merkitse se itsellesi muistiin.
- Jos sinulla on jo UTU-käyttäjätunnus, aktivointia ei tarvita, mutta voit tarvittaessa uusia tai vaihtaa salasanasi em. osoitteessa.
Jos sinulla on ongelmia kirjautumisessa, kokeile kirjautumista selaimen private- tai incognito-ikkunassa.
Kun otat yliopiston käyttäjätunnuksen käyttöösi, sitoudut noudattamaan käyttöluvan ehtoja. Salasana on ehdottoman henkilökohtainen. Salasanaa ei saa antaa kenenkään muun tietoon, ei edes Turun yliopiston avoimen yliopiston henkilökunnalle tai Digipalveluille. Lue käyttöluvan ehdot ja ohjeet yliopiston sivulta:
> UTU-käyttäjätunnus ja salasana
Muista vaihtaa salasana määräajoin!
- Utu-tunnuksen salasana vanhenee 180 vuorokaudessa. Vanhenemisesta ei anneta ennakkovaroitusta, joten laita itsellesi muistutus salasanan vaihtamisesta!
- Lue Salasanan vaihtaminen nykyisillä tunnuksilla -ohjeet UTU-käyttäjätunnus ja salasana -sivulta.
Salasana unohtunut tai päässyt vanhenemaan?
- Voit uusia salasanasi UTU-käyttäjätunnus ja salasana -sivulla olevien Salasanan uusiminen verkkopankkitunnuksilla -ohjeiden mukaisesti.
Avoimen yliopiston opiskelijan käyttäjätunnuksen voimassaolo
- Avoimen yliopiston opiskelijan käyttäjätunnus on voimassa opinto-oikeutesi ajan. Tunnus sulkeutuu automaattisesti opinto-oikeutesi päättyessä. Jos sinulla on useiden eri opintojen opinto-oikeuksia, tunnus sulkeutuu viimeisimmän opinto-oikeuden päätyttyä. Kun tunnuksen voimassaolo lakkaa, ei sillä voi enää kirjautua yliopiston verkkopalveluihin. Tunnuksesi voi olla voimassa myös jollain muulla perusteella, esimerkiksi jos olet Turun yliopiston tutkinto-opiskelija tai kuulut yliopiston henkilökuntaan.
- Yliopiston Digipalvelut lähettävät sinulle sähköpostiin muistutuksen käyttäjätunnuksen sulkeutumisesta ennen opinto-oikeusajan voimassaolon päättymistä.
- UTU-tunnuksesi ja henkilötietosi säilyvät yliopiston opiskelijatietojärjestelmässä.
- Jos ilmoittaudut uudestaan avoimen yliopiston opintoihin, saat saman UTU-tunnuksen käyttöösi.
Yliopisto on ottanut käyttöön 1.10.2024 alkaen monivaiheisen kirjautumisen (MFA, multi-factor authentication) tietoturvasyistä lähes kaikissa tietojärjestelmissä, joihin kirjaudutaan UTU-käyttäjätunnuksella.
MFA suojaa UTU-tunnustasi ja sen saatavilla olevia tietoja pyytämällä kirjautumisessa lisävahvistuksen. Ottamalla MFA:n käyttöön pääset palveluihin, jotka vaativat vahvempaa kirjautumista. MFA:n piiriin kuuluvat mm. Moodle, Exam-tentin varaus, Webropol, IDM ja UTUShop.
Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelija voi ottaa monivaiheisen kirjautumisen käyttöönsä sen jälkeen, kun on aktivoinut UTU-tunnuksensa. Lisätietoja ja ohjeet löydät yliopiston sivulta.
Turun yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijat saavat UTU-tunnuksella henkilökohtaisen luvan käyttää seuraavia Turun yliopiston palveluja:
- Peppi-opintotietojärjestelmä
- Moodle-oppimisympäristö
- sähköinen Exam-tenttipalvelu
- kulku- ja tulostuslätkä
- yliopiston kirjaston elektroniset aineistot ja MOT-sanakirjat -palvelu
- Horizon-palvelu (ohjeet intrassa)
- Microsoft Office 365, lukuun ottamatta yliopiston Outlook-sähköpostia (ohjeet intrassa)
Avoimeen yliopisto-opetukseen osallistujat pääsevät käyttäjätunnuksellaan myös Turun yliopiston intraan, mutta se on tarkoitettu pääasiassa yliopiston henkilökunnalle ja tutkinto-opiskelijoille.
Yliopiston palvelut vaativat käyttämään kirjautumisen yhteydessä muotoa tunnus@utu.fi. Tämä osoite syntyy kaikille automaattisesti vaikka avoimen opiskelijoille ei ole mahdollista käyttää yliopiston sähköpostia.
Turun yliopiston Peppi-opintotietojärjestelmään kuuluva opiskelijan työpöytä on tarkoitettu sekä tutkinto-opiskelijoille että avoimen yliopiston opiskelijoille:
Osa toiminnoista on vain tutkinto-opiskelijoille. Avoimen yliopiston opiskelijoiden käytössä eivät ole lukukausi-ilmoittautuminen, lukkarikone ja AHOT. HOPS on käytettävissä vain osittain.
Opiskelijan työpöydällä voit
- ylläpitää henkilötietojasi: voit muuttaa henkilö- ja yhteystietojasi sekä ylläpitää tietojesi luovuttamista koskevia lupia. Nimenmuutoksista tulee ilmoittaa opintosihteerille.
- tarkastella opinto-oikeuksiasi ja nähdä opinto-oikeutesi keston. Valitse työpöydän oikeasta yläkulmasta nimesi alta opiskeluoikeus, jota haluat tarkastella.
- tarkastella opintosuoritustietojasi. Valitse ensin työpöydän oikeasta yläkulmasta nimesi alta opiskeluoikeus, jota haluat tarkastella. Valitse sen jälkeen avautuvalta sivulta Opintosuoritukset.
- tulostaa opintosuoritusotteesi. Valitse yläpalkista kohta Todistukset.
Zoom-ohje verkkokokoukseen osallistujalle
> Ohjeet yliopiston Etäyhteydet-sivulla
Echo360-opetusvideopalvelun ohje opiskelijoille
- Echo360 on Turun yliopiston opetusvideopalvelu, joka mahdollistaa osallistumisen omalta tietokoneelta verkon kautta verkkoluennoille ja luentotallenteiden katsomisen tai kuuntelemisen.
Avoimen yliopiston opiskelijat voivat hankkia käyttöönsä yliopiston kulkulupa- ja tulostuslätkän. Lätkän saaminen edellyttää voimassaolevaa UTU-käyttäjätunnusta.
Kulku- ja tulostuslätkää tarvitset, jos
- suoritat tenttejä sähköisessä Exam-tenttipalvelussa Turun tai Rauman kampuksella. Lätkään voi aktivoida kulkuoikeuden samalla sekä Turussa että Raumalla sijaitseviin tenttitiloihin.
- haluat käyttää yliopiston kirjastojen pidennetyn aukiolon tiloja tai 24/7-työskentelytilaa, ks. Kirjaston tilat ja laitteet > Tilat
- haluat käyttää yliopiston monitoimilaitteita (tulostaa, kopioida, skannata).
Kulku- ja tuloslätkän ohjeet
Yleiset ohjeet ovat intrassa, ks. Kulku- tulostuslätkät
Keskeiset ohjeet avoimen yliopiston opiskelijoita varten:
Mistä lätkän voi hankkia? Miten lätkä aktivoidaan itse?
- Lätkän voit hakea yliopiston IT-palvelupisteistä.
- Lätkän voi noutaa myös niin sanotusti tyhjänä. Tällöin lätkä pitää aktivoida itse Canonin monitoimilaitteilla:
1. Aseta lätkä lukijan päälle. Laite tunnistaa sen.
2. Kirjautuminen: Kirjoita User Name -kohtaan UTU-käyttäjätunnuksesi ja Password-kohtaan salasanasi. Syötä numerot oikean puolen numeronäppäimillä.
Aktivoinnin jälkeen lätkä toimii lukoissa 3 päivän kuluessa (koskee myös sähköisen tentin tiloja) ja tulostuksessa noin 15 min kuluttua. Jatkossa laitteet tunnistavat lätkän, eikä kirjautumista tarvita uudelleen. - Jos tarvitset kulkulätkää Exam-tenttitilaan pääsemistä varten, etkä pääse itse hakemaan sitä, lue lisää tältä sivulta ohjevalikon kohdasta Yleiset tenttiohjeet, Moodle-tentti, Exam-tentti.
Miten käytän monitoimilaitteita?
- Turun yliopiston tutkinto-opiskelijoilla on käytössään maksuton tulostus- ja kopiointikiintiö. Avoimen yliopiston opiskelijat voivat ostaa lätkäänsä tulostus-/kopiointikrediittejä UTUShop-verkkokaupasta. Kirjaudu verkkokauppaan UTU-käyttäjätunnuksella, valitse verkkokaupan valikosta Tulostuskiintiö. Ks. intrasta tulostus- ym. ohjeet.
- Monitoimilaitteita löytyy yliopiston yhteisessä käytössä olevista tiloista, ks. intrasta Tulostuspalvelut-sivu.
Milloin lätkä lakkaa toimimasta?
- Lätkä on voimassa siihen asti, kun sinulla on voimassaoleva opinto-oikeus ja UTU-käyttäjätunnus avoimessa yliopistossa. Kun käyttäjätunnuksesi voimassaolo päättyy, päättyvät myös siihen liitetyt kulku- ja tulostusoikeudet.
- Palauta lätkä IT-palveluihin tai avoimen yliopiston toimistoon opintojesi päätyttyä.
- Jos saat uuden opinto-oikeuden tämän jälkeen, lätkä on aktivoitava uudelleen joko IT-palveluissa tai monitoimilaitteella.
Apua, olen hukannut lätkäni. Mitä teen?
- Ilmoita lätkän katoamisesta välittömästi osoitteella kulkuoikeudet@utu.fi. Ilmoita samalla käyttäjätunnuksesi (ei salasanaa).
- Voit myös käydä ilmoittamassa asiasta henkilökohtaisesti jossakin IT-palvelupisteessä tai Naturan aulan infossa.
Lisätietoja kulku- ja tulostuslätkästä voit kysyä avoimen yliopiston opintosihteereiltä.
Avoimeen yliopisto-opetukseen osallistujat voivat hyödyntää Turun yliopiston kirjaston palveluita ja tietoaineistoja samoin kuin tutkinto-opiskelijat.
Voit lainata kirjaston painettuja aineistoja hankkimalla kirjastokortin. Lisäksi saat käyttöösi kirjaston hankkimat sähköiset aineistot UTU-tunnuksella missä tahansa. Yksittäisissä sähköisissä aineistoissa saattaa olla käytön rajoituksia.
- Tutustu kirjaston palveluihin Turun yliopiston kirjaston verkkosivuilla.
- Lue lisää kirjastokortin hankkimisesta, kirjaston käytöstä sekä kirjaston aineistojen kaukolainauksesta omaan lähikirjastoosi kirjaston verkkosivujen Asiakkaana kirjastossa -sivulta.
- Etsi opinnoissa tarvittavia tietoaineistoja Volter-tietokannasta.
- Apua tiedonhankintaan ja sähköisten aineistojen käyttöön saat kirjaston oppaista.
Ota yhteyttä kirjaston palveluosoitteeseen kaikissa tietoaineistojen ja kirjaston käyttöön liittyvissä kysymyksissä: kirjasto@utu.fi
Tenttejä koskevat yleiset ohjeet
Suurimmassa osassa avoimen yliopiston opinnoista on opintosuorituksena kirjallisuus- tai luentotentti. Tenttejä järjestetään joko salitentteinä yliopiston tiloissa Turussa ja Porin yliopistokeskuksessa sekä yhteistyöoppilaitoksissa tai Moodle- ja Exam-tentteinä.
- Tenttien järjestämistavat ja ajat ilmoitetaan opintojen opetusohjelmissa, ks. opinto-oppaasta Toteutukset. Lisäksi opiskelijat saavat tarkemmat opintokohtaiset ohjeet opiskelun alussa.
- Jokaisesta tentittävästä opintosuorituksesta järjestetään vähintään kolme tenttimismahdollisuutta. Esimerkiksi luento-opetuksen päätteeksi järjestetään tenttitilaisuus ja kaksi uusintatenttikertaa.
- Opinto-oikeutesi aikana voit ilmoittautua samaan tenttiin enintään kolme kertaa, vaikka opetusohjelmaan sisältyisi useampia tenttipäiviä.
- Tenttituloksista jää voimaan korkein arvosana.
Moodle-tentti
Moodle-tentti on Moodle-oppimisympäristössä järjestettävä tentti, johon voit osallistua omalla tietokoneellasi opintojen opetusohjelmassa ilmoitettuna ajankohtana.
- Moodle-tentit voivat olla kestoltaan pidempiä ns. aineistotenttejä, jolloin tentissä saa käyttää kirjallisuutta ja muistiinpanoja. Tenttikysymykset on muotoiltu niin, että kirjoista ei löydy suoraa vastausta, vaan vastaajan tulee yhdistellä ja päätellä itse vastauksissa esittämänsä tiedot. Aineistotenttiin pitää siis valmistautua kuten tavalliseen tenttiin. Esseemuotoiset tenttivastaukset voi oppiaineesta riippuen kirjoittaa joko suoraan Moodleen tai vastauksen voi kirjoittaa tekstinkäsittelyohjelmalla ja liittää valmiina tentin vastauskenttään.
- Moodle-tentti voi olla myös yksityiskohtaista osaamista mittaava monivalintatentti. Tällöin tenttiaika on lyhyempi.
Moodle-tentti voidaan järjestää myös yhteistyöoppilaitoksessa valvottuna tenttinä. Näissä tenteissä ei käytetä muita materiaaleja, ellei tentin ohjeissa ole siitä erikseen mainittu.
Moodle-tenteistä annetaan tarkemmat ohjeet opintokohtaisesti.
Sähköinen tentti: Exam-tentti
Exam on sähköinen tenttipalvelu, jonka avulla opiskelija voi suorittaa tenttejä itsenäisesti korkeakoulussa sijaitsevassa Exam-tenttitilassa olevalla laitteella valitsemanaan ajankohtana. Tilassa on kameravalvonta. Tenttitiloja on Turun yliopistossa Turussa, Porissa ja Raumalla. Lisäksi tenttitila on käytettävissä Åbo Akademissa Vaasassa sekä muissa korkeakouluissa useilla eri paikkakunnilla, ks. tenttivierailu.
> Sähköinen tenttipalvelu: Opiskelijan ohje
Opiskelijan ohjeiden sivuilta löydät tarkemmat tiedot seuraavista kohdista:
- Tentin varaaminen. Tenttejä voi suorittaa opintokohtaisten tenttiperiodien aikana. Tenttiaika on varattava etukäteen.
- Tenttitilat ja kulkuohjeet: Ohjeet Turun yliopiston ja Åbo Akademin tenttitiloista ja kulkuavaimista. Avoimen yliopiston opiskelijat pääsevät Turun yliopistossa (Turussa ja Raumalla) sijaitseviin tiloihin ns. kulku- ja tulostuslätkällä. Jos et pääse itse hakemaan kulkulätkää yliopistolta, ota yhteys opintosihteeriin. Voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan väliaikaisen kulkukortin ja kulkulätkän, jonka voit aktivoida tenttikäyntisi yhteydessä.
- Tentin tekeminen. Tenttikoneelle kirjautuessasi tarvitset UTU-käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Muista painaa ne mieleesi!
Exam-tenttivierailu tarkoittaa sitä, että suoritat oman korkeakoulusi tentin jonkin toisen korkeakoulun Exam-tenttitilassa. Lisätietoja:
Jos sinulle tulee kysyttävää ohjeista, ota yhteyttä osoitteeseen exam@utu.fi
Opintosuoritusten tiedot
Voit nähdä opintosuoritustietosi Pepin opiskelijan työpöydällä, ks. työpöydän ohje.
Suoritusten arviointi
Avoimen yliopiston opintosuoritukset ja opintokokonaisuudet arvostellaan yliopiston perustutkinnossa käytössä olevien kriteerien mukaisesti.
- Opintosuoritusten arvostelussa käytetään asteikkoa 5 = erinomainen, 4 = kiitettävä, 3 = hyvä, 2 = tyydyttävä, 1 = välttävä, 0 = hylätty tai asteikkoa hyväksytty tai hylätty. Toisen kotimaisen kielen arvostelussa käytetään asteikkoa "hyvä taito" ja "tyydyttävä taito", poikkeustapauksissa ”erinomainen taito”.
- Saman opintojakson useista suorituksista on voimassa korkein arvosana.
- Opintokokonaisuuden arvosanan määräytyminen vaihtelee oppiaineittain. Se voidaan laskea suoraan opintojaksojen tulosten keskiarvona tai painottamalla opintojaksojen arvosanoja laajuuden mukaan.
- Opintokokonaisuuksien arvosanaa laskettaessa pyöristykset tehdään seuraavasti: 5 = 4,50 – 5,00; 4 = 3,50 - 4,49; 3 = 2,50 - 3,49; 2 = 1,50 - 2,49; 1 = 1,00 - 1,49.
- Joissakin opinnoissa opiskelijat saavat myös kirjallista palautetta opintosuorituksista. Palaute täsmentää arviointiperusteita. Sen tavoitteena on antaa täsmällinen kuva opintosuorituksen sisällön ja muodon ansioista ja ongelmista.
Opiskelijalla on oikeus saada tietoa arvosteluperusteiden soveltamisesta oman opintosuoritukseensa. Mikäli opiskelija on mielestään tullut hylätyksi väärin perustein tai jos opiskelijan oman arvion mukaan tulos on selvästi ristiriidassa vastausten tason ja sisällön kanssa, hän voi pyytää arvostelijalta oikaisua kirjallisesti tai suullisesti 14 vuorokauden kuluessa arvostelun julkistamisesta. Lisätietoja saa avoimen yliopiston palvelupäälliköltä.
Opintosuoritusten voimassaolo
- Valmiit opintokokonaisuudet eivät yleensä vanhene. Yksittäisten opintojaksojen suoritukset sen sijaan saattavat vanheta esimerkiksi opetussuunnitelmien vaihtuessa.
- Lisätietoja suoritusten voimassaolosta saa avoimen yliopiston opintojen suunnittelijalta.
Opintotiedot opetushallituksen Oma opintopolku -palvelussa
Opetushallituksen Koski-palvelu kerää yhteen tiedot kunkin oppijan koulutuksesta yksittäisestä opintosuorituksesta suoritettuihin tutkintoihin asti. Nämä tiedot ovat nähtävissäsi Oma opintopolku -palvelussa. Palvelu sisältää myös tiedot opinto-oikeuksista sekä suoritettujen tutkintojen keskeisistä sisällöistä ja osaamisvaatimuksista.
Turun yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa suoritetut opinnot ovat nähtävillä kattavasti vuodesta 2012 lukien. Sitä aiemmat opinnot eivät näy täydellisinä riippuen henkilön muista opiskeluoikeuksista Turun yliopistossa. Opintosuoritustiedot siirtyvät Peppi-järjestelmästä Oma opintopolkuun noin kahden vuodokauden kuluessa.
Lue lisää yliopiston tiedotteesta.
Opintosuoritusotteet
- Opinto-oikeutesi aikana voit ladata itsellesi Pepin opiskelijan työpöydältä niin epävirallisen kuin virallisen, sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusotteen, ks. työpöydän ohjeet yllä.
- Jos opinto-oikeutesi on päättynyt, voit pyytää virallisen suoritusotteen opintosihteeriltä.
- Jos tarvitset opintokokonaisuuden suorittamisesta otteen, jossa on opintokokonaisuuden loppumerkintä (arvosana), ota yhteyttä opintosihteeriin. Ota huomioon, että loppumerkinnän korottaminen on mahdollista vain, jos syynä on tavoite saada kelpoisuus jatkamiseen aineopintoihin tai avoimen väylän tai maisterihaun kelpoisuus.
Todistus opinto-oikeudesta
Todistuksen avoimen yliopisto-opetuksena järjestettävien opintojen opinto-oikeudesta voi pyytää oppiaineen opintosihteeriltä. Todistus kirjoitetaan vain viranomaistarkoitukseen.
Jos opiskelijalla on esimerkiksi liikunta- tai aistivamma, pitkäaikaissairaudesta aiheutuva haitta tai lukemiseen tai kirjoittamiseen liittyvä vaikeus, hän voi hakea yksilöllisiä järjestelyjä opiskelunsa tueksi.
Yksilöllisistä järjestelyistä kannattaa sopia heti opintojen alkaessa. Myös esimerkiksi onnettomuudesta johtuva lyhytaikainen haitta voi olla peruste yksilöllisten järjestelyjen myöntämiselle.
Avoimessa yliopisto-opetuksessa yksilölliset järjestelyt voivat koskea tenttejä sekä opetus- ja ohjaustilanteita. Yksilöllisiä järjestelyjä voivat olla esimerkiksi
- mahdollisuus lisäaikaan
- mahdollisuus käyttää kirjoitusvälineenä tietokonetta tai muuta apuvälinettä
- mahdollisuus käyttää tulkkia tai henkilökohtaista avustajaa
- opintojen suorittamiseen myönnettävät vaihtoehtoiset tavat
- mahdollisuus hyödyntää kirjaston palveluita yksilöllisiä opintojärjestelyjä tarvitseville, mm. kurssikirjojen pidennetty laina-aika, kirjojen hakupalvelu, tilavaraukset.
Yksilöllisten järjestelyjen sisältö ja toteutus määrittyvät opiskelijan tarpeiden ja tilanteiden luonteen mukaan.
Opiskelija voi ottaa yhteyttä Turun yliopiston esteettömyyssuunnittelijaan halutessaan, että hänelle laaditaan yksilöllisten järjestelyiden suositus. Esteettömyyssuunnittelijalle voi lähettää vapaamuotoisen hakemuksen esimerkiksi sähköpostitse tai puhelimitse. Ensimmäistä kertaa yksilöllisiä järjestelyjä toteutettaessa hakijan on esitettävä lääkärintodistus tai muun asiantuntijan antama selvitys yksilöllisten järjestelyjen tarpeesta. Todistuksesta tai selvityksestä tulee ilmetä vamman, sairauden tai oppimisvaikeuden aiheuttama haitta tarvittavassa laajuudessa.
Esteettömyyssuunnittelija kirjoittaa suosituksen myönnettävistä yksilöllisistä järjestelyistä, minkä jälkeen Avoin yliopisto ja jatkuva oppiminen -osaston osastopäällikkö hyväksyy sen ja lähettää suosituksen tiedoksi opiskelijalle.
Yksilöllisiä järjestelyjä koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä. Yliopiston henkilöstö ei saa tietoa yksilöllisiä järjestelyjä koskevasta suosituksesta, ellei opiskelija, jota suositus koskee, sitä kerro. Näin ollen tentti- ja muiden opetustilanteiden järjestelyjen osalta opiskelija on vastuussa siitä, että hän kertoo suosituksen olemassaolosta opettajille ja sopii järjestelyjen toteutuksesta heidän kanssaan. Esteettömyyssuunnittelija voi auttaa tiedon antamisessa nimetyille opettajille, jos opiskelija antaa siihen luvan.
Tarkemmat ohjeet ovat Saavutettavuus Turun yliopistossa -sivulla julkaistussa suosituksessa yksilöllisistä järjestelyistä.
Lisätietoja ja esteettömyyssuunnittelijan yhteystiedot:
> Saavutettavuus Turun yliopistossa
> Lisätietoa kirjaston saavutettavuudesta ja esteettömyydestä
Jos sinulla on ollut opinto-oikeus opintokokonaisuuden suorittamiseen (esim. perusopinnot 25 op) ja opinnot ovat jääneet kesken opinto-oikeutesi päätyttyä, voit ottaa yhteyttä oppiaineen opintosihteeriin ja selvittää mahdollisuutesi puuttuvien opintojaksojen suorittamiseen.
Jatkaminen on mahdollista, jos opintoja järjestetään edelleen avoimena yliopisto-opetuksena. Syksyllä 2024 alkaa uusi opetussuunnitelmakausi, joten opintojen sisältö ja vaadittavat opintosuoritukset voivat muuttua. Opetussuunnitelmat ovat voimassa kolmen lukuvuoden ajan (2024 - 2027).
Opinto-oikeuden voi saada ilmoittautumalla puuttuville opintojaksoille ja maksamalla opintojaksokohtaiset opintomaksut.
Haluaisitko vinkkejä opiskelutaitojesi kehittämiseen?
Opiskelutaito-webinaareissa asiantuntijat käsittelevät mm. tieteellisten tekstien lukemista ja lukutekniikoita, englanninkielisen kirjallisuuden lukemista, tenttiin valmistautumista, kirjallisten tehtävien tekemistä ja ajankäytön suunnittelua. Tilaisuudet toteutetaan avointen korkeakoulujen yhteistyönä.
- Opiskelutaito-webinaareja järjestetään syys- ja kevätlukukauden aikana.
- Tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille avoimen yliopiston opiskelijoille.
- Tilaisuuksiin voi osallistua omalta koneelta, jossa on nettiyhteys ja kaiuttimet.
CampusSport tarjoaa liikuntapalveluja turkulaisten korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilöstölle. Palvelut ovat myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoiden käytettävissä.
CampusSportin verkkokauppaan ja ajanvarausjärjestelmään kirjaudutaan korkeakoulun Haka-tunnuksilla (UTU-käyttäjätunnus).
Lue lisää CampusSportin sivuilta, ks. Näin otat palvelut käyttöön: