Rosa Autio opiskelee toista vuotta Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Tutkinnosta hänellä on tosin suoritettuna jo 210 opintopistettä sekä oikeusnotaarin tutkinto. Opiskelunsa Rosa aloitti suorittamalla avoimia yliopisto-opintoja. Hän on toiminut myös tuutorina avoimen väylän kautta opiskelupaikan saaneille.
Yhteiskuntaopin kurssit ja rikossarjat kiehtoivat kohti oikeustiedettä
- Kiinnostuin oikeustieteestä jo yläasteella ensimmäisten yhteiskuntaopin kurssien yhteydessä. Yhdistettynä mielenkiintooni rikossarjoja kohtaan oli soppa valmis! Tästä idea lähti muhimaan ja jo lukiossa olin varma, että tulisin hakemaan oikikseen. Tosin silloin meille sanottiin, ettei papereilla niin ole väliä oikikseen haettaessa, ellei laudaturin papereita saisi. En itse lähtenyt tavoittelemaan huippuarvosanoja ylioppilaskirjoituksista, koska tiesin, että se vaatisi minulta ylisuoriutumista. Näin ollen nautin lukioajastani ja suoritin opinnot hyvällä mielellä hyvin arvosanoin.
Lukion jälkeen tiesin, että edessäni tulee olemaan välivuosi ennen ensimmäistä hakukertaani. Tällöin sain idean etsiä kursseja, joita voisin suorittaa ennakkoon ja näin katsoa, millaista opiskelu olisi. Tietoa löytyi hyvin netistä, mutta nuorena helsinkiläisenä en tuolloin tohtinut vielä ajatella Turussa opiskelua ja päädyin tekemään pari kurssia Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa.
Avoimen väylä utopiasta todeksi
Kun aloitin oikeustieteelliseen pyrkimisen, tuntui avoimen väylä lähes utopialta. Halusin kuitenkin käyttää välivuoteni hyödyksi ja koska pääsykokeista ei tullut toivottua tulosta, keksin googletellessani hakea kansanopistoon opiskelemaan lisää avoimen yliopiston kursseja. Opistossa suurin osa kursseista oli Turun yliopiston opintoja ja opetus toimi lähiopetuksena, tosin joskus professorit pitivät meille luentoja myös Zoomin kautta. Kansanopistovuoden ollessa lopuillaan tajusin, että avoimen väylä on ihan oikea juttu ja voisin siihen panostaa, kun pohjalla oli jo hyväksyttäviä opintoja. Aloin tekemään kursseja itsenäisesti. Helsingissä asuessani totuin matkustamaan Turkuun luennoille ja tentteihin. Tämä oli kuitenkin pääosin omaa tahtoani, oikeastaan vain tentit oli pakollista suorittaa tuolloin yliopistolla. Minulla oli ystäviä Turussa, joten tänne oli kiva tulla luennoillekin!
Caloniassa, oikeustieteellisen tiedekunnan tiloissa käydessäni minulta kyseltiin, miltä vuosikurssilta olen, kun minua ei ennen oltu nähty, ja kun kerroin olevani avoimen väylän opiskelija, sain lämpimän vastaanoton ja tsempit väylän hakuun. Yliopistolla käyminen oli mielekästä ja toi vaihtelua itseopiskeluun! Tietysti välillä opiskelu oli yksinäistä sen itsenäisen luonteen takia, mutta onnekseni olin jo kansanopistossa tutustunut ihmisiin, joilla oli sama päämäärä kuin minulla. Heiltä sain erittäin tärkeää vertaistukea ja tukea löytyi myös avoimen väylän opintojen neuvojalta, joka tsemppasi meitä kaikkia eteenpäin. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää!
Hain lopulta oikeustieteelliseen tiedekuntaan kokeella viidesti, avoimen väylän kautta kolmesti silloisten pisterajojen korkeuden vuoksi. Väylän valinnassa opiskelijakiintiöt ja pisterajat voivatkin vaihdella eri vuosina.
Avoimen opinnoilla kahden lukuvuoden tutkinto-opinnot valmiiksi etukäteen
Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan valintakriteerinä oli hakiessani, että väylään hyväksyttäviä opintoja oli suoritettu ainakin 60 op, vähintään arvosanalla 3. Kun olin kansanopiston jälkeen asettanut tavoitteekseni avoimen väylän, sain loput vaadittavista opintopisteistä kasaan suhteellisen nopeasti. Taivalta hidasti kuitenkin se, että väylän hakijoita oli paljon, kurssit täyttyivät nopeasti ja kävin osa-aikatöissä. Onneksi nykyään opetustarjonta näyttää olevan kattavampaa, joten kursseja pystyy suorittamaan oman jaksamisensa mukaan hyvässä tahdissa ja myös verkossa!
Avoimen väylän haku vaatii motivaatiota ja pitkäjänteisyyttä. Tietysti pitää miettiä myös oma taloudellinen tilanne, sillä kurssit maksavat. Omalla kohdallani avoimen väylän hakuun kuitenkin ajoi eniten se, että pääsykoe ei tuntunut omalle pääkopalle sopivimmalta ratkaisulta. Toisaalta avoimen väylä voi olla erittäin hyvä vaihtoehto myös esimerkiksi alanvaihtajille tai niille, jotka haluavat opiskella töiden ohella.
Avoimessa yliopistossa suorittamasi opinnot luetaan hyväksi päästessäsi tutkinto-opiskelijaksi. Tällöin sinun ei siis tarvitse suorittaa kyseisiä kursseja uudelleen, vaan voit edetä suoraan seuraaviin opintojaksoihin. Kun minut hyväksyttiin Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan, joka oli elämäni siistein tunne, oli minulla suoritettuna jo noin 120 op eli kahden lukuvuoden opinnot. Opintotiimiläiset ohjasivat minua eteenpäin opinnoissani heti alusta alkaen ja sain tietysti ylemmän vuosikurssin opiskelijoilta vinkkejä kursseista ja niiden suorittamisesta. Avoimen väylän opiskelijat oli lukuvuoden alussa otettu huomioon ryhmänä ja meille oli järjestetty apua opintosuunnitelman tekemiseen. Myös fuksiviikolla tutustuin tuutoreiden avulla muihin väylän kautta opintonsa aloittaneisiin ja sain heiltä vertaistukea ja pohdinta-apua siihen, miten jatkaa opintoja ja millä tahdilla – kuten saan edelleen!
Tuutori tutustuttaa yliopistossa opiskeluun
Tuutori on se henkilö, joka ottaa sinut avosylin vastaan yliopistoon ja opettaa sinulle kaikki tarpeelliset käytännöt yliopistoelämää varten sekä toimii tukenasi varsinkin fuksisyksyn ajan. Itse tuutorina olen pyrkinyt luomaan ilmapiirin, jossa jokainen fuksi, lähtökohdistaan huolimatta, voi tulla luokseni milloin vaan – myös fuksivuoden jälkeen! Tärkeää tuutorina toimimisessa on myös tutustuttaa ihmisiä toisiinsa, vuosikurssista riippumatta. Väylän kautta tulleena koin itsekin tämän hyväksi toiminnaksi, sillä kun osallistuin muille kuin ns. fuksien kursseille, oli sielläkin minulle tuttuja naamoja.
Tuutorina toimimisen myötä olen luonut uusia ihania ihmissuhteita, kehittänyt ryhmänjohtamistaitojani sekä päässyt opintotiimin kanssa keskustelemaan ja kehittämään myös avoimen väylän kautta tulevien fuksien integroimista tutkinto-opiskeluun. Näiden seikkojen yhteissumma teki tuutoroinnista merkityksellisen kokemuksen.
Hyvillä valmiuksilla kohti työelämää
Pitkäjänteisyydellä ja motivaatiolla sekä konkreettisella esimerkillä avoimen väylän kautta ponnistamisesta on hyötyä myöhemmin työnhaussa. Omalla kohdallani työnantajat ovat osanneet arvostaa näitä piirteitä ja sitä, että olen tehnyt töitä unelmieni eteen. Myös tieto siitä, että suoritin ON-tutkinnon vuodessa hyödyntämälla avoimessa suorittamiani opintoja, on saanut työnantajat kiittelemään tehokkuuttani.
Työt eivät tehokkaastikaan tekemällä varmasti lopu tällä alalla kesken! Sen olen huomannut töitä hakiessani. Itse haaveilen syyttäjän virasta, mutta toisaalta minua kiinnostaa lasten oikeudet ja kenties näiden parissa asiantuntijana toimiminen. Jää kuitenkin nähtäväksi, minne tie vie, kun pitää mielen avoinna!
Rosa Autio