Anni Jälkön opinnot Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa ovat edenneet tavanomaista vauhdikkaammin, sillä hän suoritti avoimia yliopisto-opintoja ja pääsi avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi.
Anni toimii syksyllä 2024 tutkinto-opiskelijoiden tuutorina ja avoimessa yliopistossa oikeustiedettä opiskelevien mentorina.
Opiskelu oikeustieteellisessä avaa ovia
- Päätöksen hakea oikeustieteelliseen tiedekuntaan löin lukkoon lukiossa. Lakitiedon kurssi yhteiskuntaopissa ja se, että lähipiirissäni on ollut oikeustieteilijöitä, vaikuttivat valintaani. Juristin ammatti ei ole ollut lapsuuden haave tai aina se ykkösunelma, mutta se oli pitkään mielessä.
Ajattelin myös, että opiskelu oikeustieteellisessä mahdollistaa toimimisen erilaisissa työtehtävissä. Juristina voit toimia julkisella puolella valtiolla, työskennellä yksityisellä sektorilla tai vaikka perustaa oman yrityksen omien kiinnostusten kohteiden mukaan.
Valitsin Turun yliopiston, sillä HEO kansaopisto tarjosi välivuodelle hyvän kokonaisuuden avoimen opintojen aloittamiselle. Turun yliopiston avoimen väylä loi uskoa siihen, että voin oikeasti päästä tutkinto-opiskelijaksi, sillä kursseja oli hyvin tarjolla. Lisäksi halusin itsenäistyä ja muuttaa toiseen kaupunkiin. Turku loi siihen hyvät edellytykset.
Kohti unelmien opiskelupaikkaa avoimen väylän kautta
Luin kolmena keväänä pääsykokeisiin, mikä ei avannut paikkaa tutkinto-opiskelijaksi. Tein ensimmäisinä välivuosina lukion jälkeen muutamia Helsingin yliopiston avoimen kursseja ennen kuin löysin kansanopiston oikeustieteellisen linjan. Tavoitteenani oli edistää pääsyäni yliopistoon, eikä vain odottaa seuraavia pääsykokeita.
HEOn jälkeen suoritin vielä vuoden itsenäisesti avoimen väylän hakuun tarvittavia opintopisteitä. Kansanopistosta sain ystäviä, joiden kanssa jatkettiin opintoja. Heistä sai tärkeää vertaistukea, koska opiskelu voi myös olla yksinäistä puurtamista.
Sain perheeni tukemana keskittyä avoimen opintoihin täysin, mutta työskentely opintojen ohella ei ole este kurssien suorittamiselle. Työt ja opinnot yhdessä vaativat hyvää aikataulutusta ja omista voimavaroista huolehtimista.
Muutin yksin Turkuun suorittamaan opintoja, mikä mahdollisti osallistumiseni integroituun lähiopetukseen. Suoritin myös muutamia verkkokursseja. Luennoilla käymisen lisäksi opiskelin paljon itsenäisesti. Tentteihin lukeminen ja hyvän arvosanan saaminen vaati kovaa työtä. Osalla kursseista oli ryhmätöitä, mikä oli mukavaa ja se toi vastapainoa pelkälle pänttäämiselle. Niissä pääsi tekemään töitä yhdessä tutkinto-opiskelijoiden ja muiden avoimen väylän opiskelijoiden kanssa.
Suosittelen käyttämään niitä opiskelutekniikoita, jotka ovat itselle sopivimpia. Paras opiskelutekniikka itselleni on yksinkertaisesti lukea tenttimateriaalit huolella ja tehdä niistä omat tiivistetyt muistiinpanot, joiden avulla kertaan ennen tenttiä. Omaa opiskeluani tuki se, että sain käyttää kaiken ajan opintoihin, ja minulla oli ystäviä, joiden kanssa opiskelimme yhdessä ja joille sai purkaa kaikenlaisia tuntemuksia opinnoista.
Pidin kiinni myös vapaa-ajastani. Vaativien opintojen vastapainoksi on hyvä muistaa levätä ja tehdä sellaisia asioita, jotka saavat ajatukset muualle ja stressi vähenee!
Tutkinto-opintojen aloitus sujui hyvin
Opintojen jatkaminen tutkinto-opiskelijana sujui erittäin hyvin, kun taskussa oli lähemmäs sata opintopistettä. Opintoihin oli avoimen kautta päässyt kiinni ja oikeudellinen ajattelukyky oli kehittynyt. Tuntui hyvältä, kun kaikki aiemmin tekemäni työmäärä hyväksyttiin osaksi tutkinto-opintojani.
Läheisiltäni sain vinkiksi, että nyt nauti opiskelijaelämästä! Ja niin minä myös tein. Otin opintojen suhteen rennommin ja suoritin viimeiset perusteiden kurssit sekä kieli- ja viestintäopintoja. Aikaa jäi paljon opiskelijatapahtumissa käymiselle ja verkostoitumiselle.
Syksyllä mentorina avoimeen yliopisto-opetukseen osallistujille
Mentorin tehtävänä on antaa neuvoja ja tukea opiskelun käytännön asioissa. Mentorilla on omakohtaista kokemusta avoimen yliopiston opinnoista ja avoimen väylän hausta, joten hän pystyy tarjoamaan vertaistukea ja vinkkejä opiskeluun.
Anni on mukana opintojen infotilaisuudessa 6.8. ja myöhemmin syyslukukaudella hän on tavoitettavissa sähköpostitse. Annin kanssa pääsee myös ma 19.8. tutustumaan Turun yliopiston kampusalueeseen, mm. luentosaleihin, Exam-tenttitiloihin ja lounasruokaloihin. Tapaaminen on klo 18:00 Calonian edessä (Caloniankuja 3). Lisäksi tulossa on avoimen väylän hakuun tähtäävien vertaistapaaminen 11.11. Zoomissa.
- Odotan mentoroinnilta sitä, että pääsen auttamaan ja tukemaan sellaisia opiskelijoita, jotka ovat samassa tilanteessa nyt kuin minä olin aiemmin. Mentorointi on siksi tärkeää, että opiskelijan mieltä askarruttavien kysymysten esittäminen voi olla helpompaa samassa tilanteessa olleelle. Mentori voi auttaa myös motivoimaan, jos jaksaminen on joskus koetuksella!
Anni Jälkö