Julius Hella opiskelee toista vuotta Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. ON-tutkinnosta hänellä on suoritettuna jo notaarin työtä lukuun ottamatta oikeastaan kaikki opinnot. Opiskelunsa Julius aloitti osallistumalla avoimeen yliopisto-opetukseen. Hän toimii nyt myös avoimessa yliopistossa oikeustieteen opintoja opiskelevien tuutorina. Kyseessä on uudenlainen kokeilu syksyllä 2023.
OTM-tutkinnon tarjoamien mahdollisuuksien kirjo houkutteli
- Suuri paloni on ollut aina päästä vaikuttamaan. Mitä tahansa halusinkin päästä ”isona tekemään”, toivon voivani sillä saada asioihin muutosta. Jätettyäni taakseni näyttelijän työn haaveet ja (ammatti)räppärin unelmat, koin, että juristina minulla olisi tähän muutoksen tekoon laajimmat mahdollisuudet.
Turun yliopisto on yksi parhaimpia oikeustieteellisiä ja sen taso on parasta, millaista voi maassamme toivoa. Valitsin Turun myös siksi, että aloittaessani avoimen yliopiston opinnot HEO kansanopistossa Turun yliopisto suhtautui kaikkein suopeimmin avoimen väylään ja sitä kautta tutkinto-opiskelijaksi pääsyyn. Tämä ei ollut Turun yliopiston kohdalla ainoastaan mahdollista, vaan väylää aktiivisesti kehitettiin, kasvatettiin ja hakijoita kannustettiin. Siksi päädyin hakemaan Turun yliopistoon opiskelemaan.
Avoimen väylän tietä kohti unelmien opiskelupaikkaa
Päädyin parin pääsykoekerran jälkeen opiskelemaan avoimen kursseja HEOssa. En halunnut vain odottaa vuotta pääsykokeisiin vaan edistyä läpi koko vuoden ja avoin yliopisto tarjosi tähän loistavan mahdollisuuden. Päädyin HEOon, sillä se oli minulle teatteriopinnoistani tuttu opinahjo ja ystäväni olivat kehuneet oikiksen opintoja opistossa. Meillä oli oma luokka linjallemme ja kävimme yhdessä kursseja. Se oli hieno tapa saada vertaistukea ja saada pieni maistiainen yliopistoelämästä.
HEOn jälkeen ajattelin heti, kun pääsykokeilla ei tärpännyt, että myös avoimen väylä on vaihtoehto. Jatkoin opintoja itsenäisesti ja otin kaikki mahdolliset kurssit. Opiskelin osa-aikaisten töitteni ohella, joka jousti paljon ja pystyin osallistumaan kursseille hyvin. Lisäksi avoimen väylään suoritettavat kurssit oli usein suunniteltu niin, että luentoajat olivat mahdollisimman usein iltaisin tai viikonloppuisin. Korona-aika tietysti muutti tilanteen ja toi etäkäytännöt osaksi opiskelua. Koska työn ja opintojen yhteensovittaminen voi joskus olla haasteellista, etäluentojen seuraaminen on hyvä tapa, jos ei aina pääse matkustamaan Turkuun. Lisäksi luentotallenteet voi katsoa jälkikäteen itsellä sopivana aikana. Toivon, että tiedekunnassa tätä lisätään entisestään.
Väylä vei jotain vuosia - aina ei onni tärpännyt kursseille, joille oli rajattu määrä paikkoja. Tästä ei kuitenkaan kannata lannistua. Paljon oli myös kursseja, joissa oli runsaasti paikkoja, ja usein sitä onnistui pääsemään myös kursseille, joissa tilaa oli vähemmän!
Välillä kannattaa muistaa rauhoittua ja ottaa itselleen vapaailta - kova työ kyllä palkitaan
Opiskelu avoimessa on vaativaa, kuten tiedekunnassakin. Itseohjautuminen on ensiarvoisen tärkeää ja vaatii motivaatiota. Tämän täytyy kiinnostaa! Muistan itse olleeni tammikuussa naama kiinni vero-oikeuden kirjassa. Tauollani avasin somen ja näin, miten ystäviäni oli laskettelemassa, lomailemassa Thaimaassa tai muuten nauttimassa. Tuijotin räntäsadetta ikkunasta ja kysyin itseltäni, onko tämä sen arvoista. On, totesin heti putkeen ja tätä ajatusta en ole katunut.
Suosittelen käyttämään sellaisia opiskelutekniikoita, jotka itselle sopivat. Minä suosin Pomodoro-tekniikkaa: luen 25 minuuttia ja pidän sitten noin viiden minuutin tauon, jonka aikana selaan somea, katson YouTubea, luen uutisia tms. Toistan tämän vähintään neljä kertaa, jonka jälkeen pidän pidemmän tauon. Muuten yleensä opettelen vain asiat, jotka ovat relevantteja. Aloitan selaamalla aineiston läpi. Luen tärkeimmät asiat ja keskityn niiden opetteluun. Usein luentodiat auttavat: ne tuovat esiin, mikä on tärkeää muistaa (ja mistä pisteet tulevat tentissä).
Aikataulutus täyttää välillä kalenterin. Viimeisinä vuosina olin täysipäiväisesti töissä, opiskelut oli ajoitettava töiden jälkeen iltaan tai viikonloppuun. Pyrin pitämään kiinni urheilusta ja myös vapaa-ajasta. Rummutan paljon rentoutumisen perään, sillä se auttaa aivoja prosessoimaan tietoa. Viimeisenä vuonna stressasin esineoikeuden tenttiä, johon oli kuusi päivää aikaa. Tuntui, että ei sujunut. Sitten sain kutsun pakohuonepeliin. Lähdin sinne ja rentouduin illan. Opiskelin viimeiset päivät ja sain tentistä 31,5/33 pistettä. Kannatti siis välillä antaa itsensä hengittää.
Tutkinnon suorittamisesta (ja siinä sivussa opiskelijaelämästä nauttimisesta)
Minulla oli kahta kurssia lukuun ottamatta kaikki oikeudenalojen perusteet suoritettuna tullessani yliopistoon. Ensimmäisen vuoden tärkeimpänä asiana oli siis nauttia! Sain enemmän aikaa opiskelijaelämään, kun suuri osa opinnoista oli tehty avoimessa. Tein kyllä muita kursseja, kuten kieli- ja viestintäopintoja.
Avoimessa opiskelu tuki myös yleensä oikeudellisen ajattelun kehittymistä, joten kurssit yliopistossa tuntuivat tutuilta. Oli niin ihanaa päästä nauttimaan työnsä hedelmistä. Opintieni aloitus sujui siis erinomaisesti!
Tuutorina tuleville opiskelukavereille
Toimin tiedekunnassa tuutorina tänä lukuvuonna. Se on iso kunnia: on älyttömän mukava olla siinä asemassa, että voi auttaa uusia opiskelijoita ja mahdollistaa heille sellainen kokemus, joka minulla oli tullessani yliopistoon.
Toimin nyt myös avoimessa yliopistossa oikeustieteen opintoihin osallistuvien tuutorina. Haluan auttaa ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa, jossa itse oli vielä hetki sitten. Pidän opiskelijoille tapaamisen yliopistossa ja Zoomissa ja toimin loppuvuoden tarvittaessa kontaktina opiskeluun ja muuhun motivaatiotukeen liittyvissä asioissa.
Täyden kattauksen tutkinto!
Minua kiinnostaa moni asia - politiikka, diplomatia, EU, niin yksityinen, julkinen kuin kolmaskin sektori. Siunaus (ja kirous välillä) on, että juristina näihin kaikkiin on mahdollisuudet päästä töihin. Vanha vitsi on, että hammaslääkäri, lääkäri ja astronautti lienevät melkein ainoat ammatit, joihin OTM-tutkinto ei anna valmiuksia. Et siis voisi valita parempaa tutkintoa!
Julius Hella