alt=""

Avoimen väylän opiskelupolkuni Turun kauppakorkeakouluun

Olen Eero-Antti Suominen ja opiskelen toista vuotta Turun kauppakorkeakoulussa. Opinnot kauppiksessa ovat tuntuneet omilta sekä kiinnostavilta, sillä pääsin tutustumaan avoimen yliopiston kautta opiskeluun kauppakorkeakoulussa jo ennen tutkinto-opintoja. Syksyllä 2024 toimin myös mentorina avoimessa yliopistossa opintonsa aloittaville.

Kiinnostus kauppatieteisiin heräsi jo ennen lukiota

Kiinnostuin kauppatieteiden opiskelusta jo varsin nuorena. Olin noin 15-vuotias, kun keskustelin vanhemman sukulaiseni kanssa kauppakorkeakoulusta ja siitä se unelma sitten syntyi, että jonain päivänä opiskelisin itsekin kauppiksessa.

Alun perin halusin opiskella kauppatieteitä Vaasassa, sillä siellä myös sukulaiseni oli opintojaan suorittanut. Kuitenkin kiintymys Turkuun kasvoi ajan myötä, ja tein päätöksen pyrkiä juuri Turun kauppakorkeakouluun. Turku tuntui kodilta.

Avoimen väylä oli selkeä valinta alusta alkaen

Avoimesta yliopistosta kuulin serkultani, joka oli saanut opiskelupaikan avoimen väylän haussa. Päädyin itse opiskelemaan avoimeen yliopistoon lähinnä kahdesta syystä. Ensimmäinen syy oli, että koin valintakokeen olevan oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Uskoin siis, että pitkäjänteinen työ kohti opiskelupaikkaa olisi minulle sopivampi polku. 

Toiseksi syyksi voisin sanoa, että koin avoimen väylän olevan hyvä polku tutustua tutkintoon syvemmin ennen sitoutumista tutkinto-opiskelijaksi.

Omatoimisuus ja verkostot tukena opintojen suorittamisessa

Jälkeen päin katsottuna pidän hyvin tärkeänä oma-aloitteisuutta ja tutustumista muihin opiskelijoihin jo avoimen yliopiston opintojen aikana. Henkilökohtaisesti koin välillä opintojen suorittamisen hieman yksinäiseksi, varsinkin etäopetukseen osallistuessa. Toki opiskelijoina olimme tutkinto-opiskelijoiden kanssa tasavertaisia, mutta hieman ulkopuolisuutta koin silti ajoittain avoimen opiskelijana. Itse opiskelin myös korona-aikaan, jolloin korostui omatoimisuus ja yksin opiskelu, niin kuin kaikilla muillakin. Kävin myös päivätöissä joka arkipäivä avoimen opintojeni ohella. Suoraan sanoen arki oli välillä hyvin raskasta ja kuormittavaa. Käytännössä täyspäiväisen opiskelun sekä työn yhdistäminen sekä kova paine hyvistä arvosanoista on hyvin kuluttavaa henkisesti.

Verkostot ja ystävät tekevät opiskelusta kevyempää. Minulle tärkeintä opintojen läpisaattamisessa oli läheisten tarjoama tukiverkosto. Apua oli saatavilla aina, kun sitä tarvitsi. Lisäksi yliopiston puolelta oltiin valmiita tarjoamaan apua tarvittaessa.

Vinkkinä omien kokemuksieni perusteella voisin sanoa, että pyri muistamaan, että avoimen väylän opintojen suorittaminen ei ole ikuista vaan lopuksi palkitsevaa, kun jaksaa ahertaa vaikka hieman äärirajoilla. Lisäksi suosittelen ottamaan vastaan kaiken saatavilla olevan tuen, on se sitten lähimmäisiltä tai koulun puolelta. Sitä todella tarvitsee. Ja sitä on tarjolla! Lisäksi omasta yleisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää.

Hyvällä vauhdilla kohti kanditutkintoa

Opintojen jatkaminen tutkinto-opiskelijana sujui hyvin, koska olin suorittanut avoimessa käytännössä kaikki ensimmäisen vuoden opinnot joitakin kielikursseja lukuun ottamatta. 

Tuntui todellakin siltä, että aika avoimia yliopisto-opintoja puurtaessa ei ollut mennyt hukkaan, vaan olin jo hyvässä vauhdissa kohti kauppatieteiden kandiksi valmistumista tutkinto-opintojen varsinaisesti vasta alkaessa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että opintojen jatkaminen tutkintopuolella sujui tosi hyvin.

Avoimen väylä sopii määrätietoisesti opiskeleville

Suosittelisin avoimen opintoja ja avoimen väylän hakua kaikille, jotka kokevat olevansa luonteeltaan päättäväisiä ja pitkäjänteisiä. Lisäksi suosittelen avoimen opintoja kaikille, jotka kokevat, että valintakoe ei ole heidän vahvuusalueellaan. Avoimen yliopisto-opintojen suorittamisessa pitää olla myös hyvin oma-aloitteinen ja omatoiminen – kuten korkeakouluopinnoissa yleensäkin.

Suosittelen avoimen yliopiston opintoja täysin iästä riippumatta kaikille. Erityisesti opinnot sopivat sinulle, jos et ole täysin varma, onko ala, johon aiot hakea, täysin oma juttusi. Avoimen opintojen suorittamisen myötä kyllä selviää, kiinnostaako ala!

Mentorin tuki on käytettävissä

Kauppakorkeakoulun opintojen mentorit toimivat avoimessa yliopistossa opinnot aloittaneiden opiskelijoiden tukena syyslukukauden 2024 ajan. Mentorin tehtävänä on antaa neuvoja opiskelun käytännön asioissa. Mentoreilla on omakohtaista kokemusta avoimen yliopiston opinnoista ja avoimen väylän hausta, joten he pystyvät tarjoamaan vertaistukea ja vinkkejä opiskeluun.

- Odotan mentoroinnilta sitä, että voisin edes hieman auttaa jonkun polkua kohti omia unelmia. Uskon myös mentoroinnin merkitykseen suuresti, pääsääntöisesti itsenäisen työskentelyn tukena avoimen väylän opinnoissa. Minut tavoittaa parhaiten viestillä (044 241 0071) tai sähköpostilla eeants@utu.fi

Seuraava mentoreiden ja opiskelijoiden tapaaminen pidetään Zoomissa 19.11.2024 klo 18.00 alkaen ja se on tarkoitettu vertaistapaamiseksi avoimen yliopiston väylän hakuun tähtääville. Tilaisuuteen ovat tervetulleita mukaan myös opintojen aloittamista harkitsevat ja avoimen väylästä kiinnostuneet! Tarkemmat tiedot löydät opintojen esittelysivulta.

Eero-Antti Suominen