Sara Vuorinen opiskelee kolmatta vuotta Turun kauppakorkeakoulussa. Hän aloitti kauppatieteiden opinnot avoimessa yliopistossa tavoitteenaan hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta. Suunnitelma onnistui! Syksyllä 2024 Sara toimii myös mentorina avoimessa yliopistossa opintonsa aloittaville.
Monta hyvää syytä Turun yliopistoon hakemiseen
Kiinnostukseni heräsi kauppatieteiden alan loputtomista uramahdollisuuksista ja Turun yliopisto valikoitui monen asian summana. Halusin asua opiskeluajan jossakin muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Turku oli sopivan matkan päässä kotiseudultani ja kaunis kaupunki. Lisäksi Turun yliopisto tarjosi mielenkiintoisen pääainevalikoiman.
Olen aina ollut kiinnostunut työskentelystä paremman tulevaisuuden puolesta. Vielä lukion alussa ajattelin haluavani lääkäriksi tai biologian pariin, mutta pian huomasin, etteivät näihin tarvittavat oppiaineet kiinnostaneetkaan minua niin paljoa. Päädyin sitten hakemaan kauppakorkeakouluun puhtaasti sen takia, että täällä voi opiskella niin monia asioita, ettei se sulkisi mitään ovia tulevaisuuteni suhteen ja saisin myös lisäaikaa löytää oman tieni.
Ajatus avoimen väylän hausta syntyi valintakokeiden jälkeen
Hain kauppakorkeakouluun kaksi kertaa pääsykokeella, mutta molempina kertoina suorituspaineet koetilanteessa olivat liian suuret ja suoritukseni kokeessa jäi huomattavasti osaamistasoani heikommiksi.
Tutustuin avoimen yliopiston väylään ja totesin, että se sopisi minulle paljon paremmin. Saisin kerätä opintopisteitä hiljalleen ja jokainen kurssi voisi nostaa keskiarvoani hieman. Yksi epäonnistuminen ei siis kaataisi mahdollisuuksiani päästä kauppakorkeakouluun. Pystyin suorittamaan kursseja ja tekemään tenttejä paljon pienemmillä paineilla ja siksi pystyin oikeasti näyttämään osaamiseni ja suoriutumaan kursseista hyvillä arvosanoilla.
Opintojen suorittaminen onnistuu suunnittelemalla itselleen sopivan opiskelutavan
Koska kävin lukion viimeisen vuoden korona-aikana, halusin päästä takaisin kouluun opiskelemaan ja valitsinkin mahdollisimman paljon lähiopetuksena järjestettäviä kursseja. Koin, että näin opin enemmän ja saan luotua itselleni hyödyllisiä rutiineja tahdittamaan arkea. Monet kurssit järjestettiin kuitenkin etä- tai verkko-opintoina, mutta en kokenut, että nekään olisivat heikentäneet suoriutumistani.
Suoritin avoimen väylän hakuun vaaditut opintopisteet yhden lukuvuoden kuluessa, sillä käytin aikaa opintoihin täyspäiväisesti, enkä työskennellyt opiskelun ohella. Aikani riitti hyvin sekä opiskeluun että riittävään palautumiseen, eikä opiskelu ollut mielestäni ylikuormittavaa.
Vinkiksi opiskelujen suunnitteluun antaisin oman hyvinvoinnin priorisoinnin. Älä tee liikaa töitä opintojen ohella tai hajauta opinnot esimerkiksi kahdelle vuodelle. Väsyneenä opiskelusta ei jää paljoa käteen ja joutuu tekemään turhaan ylimääräistä työtä, jos uusii tenttejä tai jopa kursseja!
Tutkinto-opintoihin vauhdikkaasti mukaan toisen vuosikurssin opiskelijoiden kanssa
Olin suorittanut kohtuullisen paljon perusopintoja jo avoimessa ja tutkinto-opinnot aloittaessani minulla olikin jo 63 opintopistettä - olin melkein samassa rytmissä kuin toisen vuoden tutkinto-opiskelijat. Toki se, että minulla oli joitain Y-kursseja suorittamatta, vaikeutti lukujärjestyksen tekoa, sillä kurssien päällekkäisyyksiä avoimen opiskelijoille ei ole aina huomioitu niitä suunniteltassa. Sain kuitenkin kaiken tarvittavan sovitettua lukujärjestykseeni ja tarvittaessa tähän sai apua kauppakorkeakoulun opinto-ohjaajilta. Tutkinto-opinnot aloittaessani minulla oli siis lähes kaikki ensimmäisen vuoden opinnot suoritettuna.
Suosittelen avoimen yliopiston opintoja ja väylää kaikille, jotka haluavat kokeilla opintoja ennen kuin päättävät hakea yliopistoon, ja niille, joille pääsykokeen luomat paineet tuntuvat liialta. Avoimen väylä on loistava vaihtoehto myös, jos et halua pitää välivuotta, mutta koulupaikkaa ei vielä yhteishaussa auennut.
Syksyllä mentorina avoimeen yliopisto-opetukseen osallistuville
Kauppakorkeakoulun opintojen mentorit toimivat avoimessa yliopistossa opinnot aloittaneiden opiskelijoiden tukena syyslukukauden 2024 ajan. Mentorin tehtävänä on antaa neuvoja opiskelun käytännön asioissa. Mentoreilla on omakohtaista kokemusta avoimen yliopiston opinnoista ja avoimen väylän hausta, joten he pystyvät tarjoamaan vertaistukea ja vinkkejä opiskeluun.
- Odotan ja toivon että mentoroinnista olisi hyötyä avoimen opiskelijoille, joille avoimen väylän haku tuntuu vieraalta tai jännittävältä. Koin avoimen yliopiston opintojen aloittamisen todella jännittäväksi pari vuotta sitten, sillä opinnoista tai väylähausta ei ollut esimerkiksi lukiossa kerrottu mitään, enkä tuntenut ketään, joka olisi hakenut yliopistoon väylähaun kautta. Mentoroinnin kautta voit löytää samassa tilanteessa olevia ja saada vastauksia mielessäsi oleviin kysymyksiin!
Sara Vuorinen