Opintojen tavoitteena on lisätä traumojen ymmärtämistä yksilöpsykologisesta, sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Tavoitteena on myös antaa valmiuksia kriisissä olevan ihmisen kohtaamiseen ja tukemiseen.
Psyykkiset traumat -opintojakso järjestetään yhteistyössä Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Opintojakso kuuluu biolääketieteen ja terveystieteiden perustutkintoihin sekä LL- ja HLL-tutkintoihin sisältyviin valinnaisiin opintoihin.
Avoimessa yliopistossa opintojakso soveltuu ammattitaidon kehittämiseen esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla toimiville sekä lääketieteen, psykologian, sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Lisäksi se sopii yleissivistäväksi koulutukseksi kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Sisältö:
- Kriisien kulku ja traumasta selviytymisen keinot
- Trauman vaikutukset ihmisen hyvinvointiin
- Trauman asteen arviointimenetelmät
- Selviytymiskeinot traumaattisen tapahtumien/traumaattisen historian kanssa
- Kriisissä olevan ihmisen kohtaaminen ja tukeminen
- Traumahoito ja päihdekuntoutus
Opintojakso järjestetään syyslukukaudella 2022 Turun yliopistossa ja avoimen yliopisto-opetuksen yhteistyöoppilaitoksissa.
Luennot pidetään Turun yliopistossa klo 16.15 - 17.45 ja ne välitetään reaaliaikaisesti verkossa. Luennoista tulee mahdollisesti myös tallenteet. Vastuuopettajana toimii professori Jyrki Korkeila.
OHJELMA
- vko 40 - 43 alkutentti Moodlessa 3.10. - 31.10.2022
- ti 18.10 luento:
Traumatisoituminen, persoonallisuushäiriöt ja persoonaltaan traumatisoituneen kohtaaminen, professori Jyrki Korkeila - ma 24.10. luento:
Traumojen hoito, psykiatrian erikoislääkäri Markus Heinimaa -
Traumatisoituminen – yksilö: aiheen lähestyminen tapausesimerkkien pohjalta
Turun opintoryhmä: paneelikeskustelu ti 15.11. lähiopetuksena, panelistit: Turun A-klinikan nuorten ja perheiden palveluiden sosiaalityöntekijä Maija Winqvist ja professori Jyrki Korkeila
Yhteistyöoppilaitokset: vko 45 - 46 opintoryhmätyöskentely (myös verkossa) - ma 21.11.luento:
Vakava traumatisoituminen psykososiaalisena ilmiönä: Pakolaislasten ja -nuorten kompleksi traumatisoituminen ja traumaattisista kokemuksista selviytyminen, PsT, dosentti Kirsi Peltonen - ma 28.11 luento:
Traumaattisten tilanteiden muistaminen ja muistivääristymien riski, oikeuspsykologian dosentti, psykologi Julia Korkman - Traumatisoituminen – yhteiskunta: aiheen lähestyminen tapausesimerkkien pohjalta
Turun opintoryhmä: paneelikeskustelu lähiopetuksena viikolla 49, panelistit: kriisityöntekijä Anne Jarnsterd ja kriisityöntekijä Jenna Trogen, MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry / Turun kriisikeskus.
Yhteistyöoppilaitokset: opintoryhmätyöskentely viikolla 49 (myös verkossa) - Oppimispäiväkirjan palautus 16.12.2022 mennessä.
Opintojen sisältö: Tutustu opintojen sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin sekä aikatauluihin opinto-oppaassa.
OPINNOT TURUN YLIOPISTOSSA
Opintojakso järjestetään lähiopetuksena, lisäksi on mahdollisuus seurata luennot verkossa.
Ilmoittautuminen: Kiintiö 50 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintomaksu 45 euroa. Tarkista ilmoittautumisaika ym. tiedot ilmoittautumispalvelussa.
> Ilmoittautuminen 11.8. - 23.9.2022
TY:n lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille ja avoimen yliopisto-opetuksen psykologian aineopintojen opiskelijoille annetaan ohjeet ilmoittautumiseen erikseen.
OPINNOT YHTEISTYÖOPPILAITOKSISSA
Opintojakso on tarjonnassa seuraavissa yhteistyöoppilaitoksissa: Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto, Etelä-Pohjanmaan Opisto, Helsingin seudun kesäyliopisto, Hiiden Opisto, Jyväskylän kesäyliopisto, Kainuun kesäyliopisto, Kirkkonummen kansalaisopisto, Mikkelin kesäyliopisto, Tampereen kesäyliopisto, Vaasan kesäyliopisto.
Ilmoittautuminen: Kysy lisätietoja ja ilmoittaudu ensin opinnot järjestävään opistoon. Saat opistolta ohjeet ilmoittautumiseen avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautumispalvelussa.
Tutustu myös muihin lääke- ja terveystieteellisiin sekä psykologian opintoihin avoimessa yliopistossa!