Millaista on ollut elämä Suomen linnoissa keskiajalla? Keitä linnoissa asui ja mikä oli linnojen merkitys keskiajan yhteiskunnalle? Miltä näytti linnojen arki ja tavat tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella? Oliko elämä keskiajan linnoissamme lopulta enemmän pitojen viettoa vai piiritysten kestämistä?
Pitoja ja piirityksiä — linnaelämää keskiajan Suomessa -opintojaksolla (5 op) perehdytään keskustellen ja yhdessä oppien nykyisen Suomen alueen linnoihin, sekä isoihin ja tunnettuihin että pienempiin ja salaperäisimpiin. Linnoja lähestytään niin historian kuin arkeologiankin näkökulmasta, linnojen monet merkitykset ja käyttötarkoitukset huomioiden.
Kurssi toteutetaan verkossa 8.1. - 10.3.2024 ja sille voi osallistua paikkakunnasta riippumatta. Kurssiin sisältyy vapaaehtoinen aloitustapaaminen Turussa ja reaaliaikaisia verkkoluentoja, joissa pyritään vuorovaikutukselliseen opetukseen. Lisäksi kurssilla on luentotallenteita.
Luentojen aiheet:
- Mikä linna? Mikä keskiaika? Perehdytys kurssin aiheisiin ja linnaan keskiajan symbolina.
- Kirjurista kanoihin – keitä linnassa asui ja mitä siellä syötiin?
- Linna sodassa – ritareita ja rintavarustuksia
- Tuntematon linna? Luento pienemmistä linnoista.
- Linna arkeologian silmin nähtynä: linnavuoret ja linnat arkeologisina kohteina
- Keskiajan linna nykyään – linna kulttuuriperinnöllisenä kohteena
- Keskiajan linna omassa elämässä
Kurssilla luennoivat Ruotsin keskiaikaisiin piispanlinnoihin ja 1300-lukulaisen Pyhän Birgitan näkemyksiin perehtynyt väitöskirjatutkija, KM Elise Pihlajaniemi sekä suomalaisen keskiajan arkeologiaan perehtynyt dosentti ja arkeologian määräaikainen professori Georg Haggrén.
Opintojakso sisältyy historian ja arkeologian aineopintoihin. Avoimessa yliopisto-opetuksessa kurssille voivat osallistua kaikki kiinnostuneet. Osallistujilta ei edellytetä aiempia opintoja.
Opintojen sisältö ja opetusohjelma: Tutustu opintojen sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin sekä aikatauluihin opinto-oppaassa.
Ilmoittautuminen: Kiintiö 15 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintomaksu 75 euroa.
> Ilmoittautuminen 4.12.2023 - 3.1.2024
Kuva: Keskiaikainen linnansali Turun linnassa. Museovirasto.