Kulttuurien tutkimuksen oppiaineiden - etnologian, folkloristiikan ja uskontotieteen - yhteinen tutkimuskohde on inhimillinen kulttuuri kaikessa moninaisuudessaan.
Kulttuurien tutkimuksen tutkinto-ohjelman muodostavat etnologian, folkloristiikan ja uskontotieteen oppiaineet, joita yhdistää etnografinen tutkimusote ja laaja kulttuurikäsitys. Jokaisella oppiaineella on oma lähestymistapansa kulttuurin ilmiöihin, mutta niitä yhdistää etnografinen tutkimusote.
- Etnologia tutkii, miten kulttuuriset arvot, normit ja käytännöt ilmenevät esimerkiksi työelämässä, vapaa-ajan vietossa, asumisessa, ympäristösuhteissa tai suhtautumisessa arjen materiaalisuuteen. Kulttuurisia ilmiöitä tarkastellaan osana ajallisia jatkumoita ja niissä tapahtuvia murroksia - tutkimus ulottuu menneestä nykypäivän kautta kuviteltuihin tulevaisuuksiin.
- Folkloristiikka tutkii omaehtoisen kulttuurisen itseilmaisun ja esittämisen muotoja, merkityksiä ja tavoitteita. Se tunnistaa ja analysoi, miten yhteisöllisissä käytännöissä hyödynnetään jaettuja kulttuurisia kuvastoja ja miten niiden avulla esitetään väitteitä, rakennetaan menneisyyskuvia, identiteettejä ja yhteyksiä.
- Uskontotiede tarjoaa keinoja ymmärtää ja tulkita uskontoa teoreettisena kategoriana ja empiirisinä ilmiöinä. perehdyttää uskonnollisten ja katsomusperinteiden ilmiöiden kirjoon sekä niihin kytkeytyviin kulttuurisen muutoksen kysymyksiin. Tieteenala avaa näkökulmia katsomusten ja identiteettien moninaisuuteen sekä niihin kytkeytyviin sosiaalisiin ja kulttuurisiin käytäntöihin.
Avoimena yliopisto-opetuksena tarjottavat opinnot sopivat kaikille kulttuurisista ilmiöistä ja niiden tutkimuksesta kiinnostuneille. Opinnot sopivat myös ammatillisen osaamisen kehittämiseen esimerkiksi opetus- ja tutkimustehtävissä sekä museoissa ja muissa kulttuuriperintö- ja muistiorganisaatioissa työskenteleville. Kulttuuriosaamisesta on hyötyä myös monissa tehtävissä niin yrityksissä, julkisella sektorilla kuin järjestöissä.
Tutkintoon tähtääville perusopinnot ja muut haussa edellytettävät opinnot antavat mahdollisuuden hakea yliopistoon myös avoimen väylän kautta.
> Tutkintokoulutuksen esittely
> Avoimen väylä
Kulttuurien tutkimuksen perusopinnot 25 op
Opinnot perehdyttävät kulttuurin käsitteeseen sekä tärkeimpiin teorioihin kulttuurista ja kulttuurisesta muutoksesta. Opinnoissa tutustutaan kulttuurien tutkimuksen tutkimuskäytäntöihin ja eettisiin kysymyksiin, suomalaisen kulttuurin keskeisiin piirteisiin sekä etnologiaan, folkloristiikkaan ja uskontotieteeseen tieteenaloina.
Opintokokonaisuus sisältää seuraavat opintojaksot:
- Johdanto kulttuurien tutkimukseen 5 op
- Etnologia, folkloristiikka ja uskontotiede tieteenaloina 5 op
- Kulttuurien tutkimuksen harjoitusseminaari 5 op
- Kulttuuriset kerrostumat 5 op
- Kulttuurien tutkimus ja muuttuva maailma 5 op
Perusopinnot järjestetään verkko-opintoina, jotka voi suorittaa täysin etäopiskeluna. Opinnot alkavat syyskuussa 2024 ja ne ovat suoritettavissa yhden lukuvuoden aikana. Seuraavan kerran perusopinnot alkavat syksyllä 2025.
Opintojen sisältö ja opetusohjelma: Tutustu opintojen sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin sekä aikatauluihin opinto-oppaassa.
Ilmoittautuminen: Kiintiö 30 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarkista ajat, opintomaksu ym. ilmoittautumispalvelusta. Opinnot toteutetaan, mikäli niihin ilmoittautuu vähintään 15 opiskelijaa.
> Ilmoittautuminen 9.8. - 31.8.2024
Uskontotieteen aineopintojen jaksoja
Opintojaksot sopivat kaikille kiinnostuneille ja erityisesti niille, jotka tähtäävät evankelisluterilaisen uskonnon opettajan kelpoisuuden hankkimiseen. Osa opintojaksoista sisältyy myös elämänkatsomustiedon opintoihin. Opintojaksot ovat tarjonnassa myös syksyllä 2025.
- Johdanto teologisiin aloihin 5 op
Itsenäisesti suoritettavat verkko-opinnot 2.9. - 20.12.2024.
> Ilmoittautuminen 9.8. -28.8.2024 - Suomen uskonnollinen kenttä 5 op
Lähiopetus Turun yliopistossa 28.10. - 11.12.2024.
> Ilmoittautuminen 9.8. - 14.10.2024 - Uskonnot ja katsomukset Euroopassa 5 op
Lähiopetus Turun yliopistossa 31.10. - 13.12.2024.
> Ilmoittautuminen 9.8. - 26.10.2024 - Näkökulmia maailman uskontoperinteeseen 5 op
Itsenäisesti suoritettavat verkko-opinnot 2.9.2024 - 30.7.2025.
> Ilmoittautuminen 9.8.2024 - 31.3.2025 - Kansanusko, uskomusperinteet ja ympäristö 5 op
Itsenäisesti suoritettavat verkko-opinnot 1.9.2024 - 31.7.2025.
> Ilmoittautuminen 9.8.2024 - 2.6.2025 TÄYNNÄ - Uskonto nykykulttuurissa ja -yhteiskunnassa 5 op
Itsenäisesti suoritettavat verkko-opinnot 2.9.2024 - 31.7.2025. Opintojakso on tarkoitettu kulttuurien tutkimuksen perusopinnot suorittaneille.
> Ilmoittautuminen 9.8.2024 - 31.3.2025
Opintojen sisältö ja opetusohjelmat: Tutustu opintojaksojen sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin sekä aikatauluihin opinto-oppaassa.
Ilmoittautuminen: Kiintiö 5 opiskelijaa/opintojakso, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarkista esitietovaatimukset, ajat, opintomaksut ym. ilmoittautumispalvelusta, ks. linkit yllä.