Väitös (yleinen kirjallisuustiede): FM Jouni Teittinen
Aika
FM Jouni Teittinen esittää väitöskirjansa ”The Shape of Past To Come: Post-Apocalyptic Fiction and the Future Anterior” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 02.11.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Arcanum, Aava-sali, Arcanuminkuja 1, Turku).
Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteyden kautta: https://echo360.org.uk/section/0d023c9a-ff40-4fa1-bb06-45c2d65ecde7/public (kopioi linkki selaimeen).
Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Pieter Vermeulen (Leuvenin katolinen yliopisto, Belgia) ja kustoksena professori Hanna Meretoja (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on yleinen kirjallisuustiede.
Uutinen väitöksestä.
***
Tiivistelmä väitöstutkimuksesta:
Jouni Teittisen väitöskirja, The Shape of Past to Come: Post-Apocalyptic Fiction and the Future Anterior, keskittyy niihin tapoihin, joilla suhdetta nykytodellisuuteen rakennetaan tulevaisuuteen sijoittuvassa post-apokalyptisessa fiktiossa. Kun pyrimme ymmärtämään nykymaailmaa ja punnitsemaan meitä koskettavien ilmiöiden ja asioiden arvoa, peilaamme niitä usein vasten mahdollisia kehityskulkuja ja kuviteltuja tulevaisuuksia. Mihin tekomme johtavat, mitä jälkiä meistä jää ja miltä nykyinen kulttuurimme näyttää, kun sitä tulevaisuudessa muistellaan?
Tällaisen perspektiivin voi kiteyttää futuurin perfektin käsitteeseen (engl. future perfect tai future anterior), ymmärrettynä aikamuotoa laajemmaksi narratiiviseksi ja eksistentiaaliseksi näkökulmaksi (mitä tulee olemaan ollut). Post-apokalyptinen fiktio, jonka rakenteellisen ja usein myös temaattisen ytimen muodostaa kuvitteellisesta tulevaisuudesta menneeseen suunnattu katse, kytkeytyy kiinteästi futuurin perfektiin. Tätä kytkeymää väitöskirja eri kanteilta tutkii.
Teittinen esittää, että post-apokalyptisen fiktion erityissuhde edellä mainittuun (futuurin perfektin) näkökulmaan tekee kertomustyypistä otollisen alustan useiden keskeisten sekä ajankohtaisten että laajemmin eksistentiaalisten kysymysten tarkasteluun. Nämä kysymykset liittyvät luonnollisesti nykypäivän kulttuurisen, poliittisen ja ekologisen tilanteen apokalyptisiin sävyihin, mutta myös esimerkiksi muistamisen kulttuureihin, nostalgialle rakentuvaan yhteisöllisyyteen ja keskusteluun antroposeenistä. Samalla post-apokalyptinen fiktio koskettaa kysymyksiä ihmisolon rajallisuudesta, tulevaisuuden arvosta, historian ja luonnon suhteesta sekä merkityksenannon epälineaarisuudesta. Nämä ovat myös tutkimuksen keskeisiä teemoja.
Väitöskirjan tärkeimmät kohdeteokset ovat englanninkielisiä romaaneita: Denis Johnsonin Fiskadoro (1985), Cormac McCarthyn The Road (2006), Brian Francis Slatteryn Lost Everything (2012) ja Emily St. John Mandelin Station Eleven (2014).